Site pictogram Financieel.com

Een ‘uitdaging’ voor president Poetin en de wereld

De Russische president Vladimir Poetin tijdens een videoconferentiebijeenkomst over de COVID-19-situatie van het coronavirus in Rusland, in de residentie Novo-Ogaryovo.

Alexei Druzhinin

Rusland en zijn leider, president Vladimir Poetin, staan ​​voor een ongekende uitdaging nu de uitbraak van het coronavirus in het land versnelt, vertelde de woordvoerder van het Kremlin aan CNBC.

“Het is een enorme uitdaging en een enorm gevaar voor elk land ter wereld. Het gaat niet alleen om Poetin of om Rusland, elk land staat voor deze uitdaging en het is vrij ongekend, we hebben het nog nooit eerder gezien”, Dmitry Peskov, Putins woordvoerder, vertelde CNBC dinsdag.

Hij merkte op dat dit de eerste grote internationale pandemische situatie was waar iedereen, inclusief Poetin, mee te maken had gehad.

“Voor hem is het een uitdaging omdat we weten dat deze pandemische crisis, naast het gevaar voor het leven en de gezondheid van de mens, de poorten zal openen voor een enorme economische crisis in de wereld en dit zal een andere uitdaging zijn”, voegde Peskov eraan toe.

Het coronavirus verspreidde zich begin 2020 van China naar Europa, maar in Rusland lijkt het langer te hebben geduurd. Poetin sprak op 25 maart de natie toe en vertelde hen dat het land zichzelf niet langer “kon isoleren” tegen de dreiging van het coronavirus, noch kon voorkomen dat het vanuit zijn buren het land binnenstroomde.

Hij annuleerde ook een referendum over grondwetswijzigingen dat hem in staat zou kunnen stellen verdere ambtstermijnen te vervullen, en verklaarde een “niet-werkende week”, die sindsdien is verlengd tot eind april, om te proberen de verspreiding van het virus te vertragen. De Russische hoofdstad Moskou en de grote stad Sint-Petersburg gingen op slot, net als andere delen van het land.

Maar het aantal bevestigde gevallen van het virus neemt in Rusland snel toe. Op zondag zag het land met ongeveer 146 miljoen mensen zijn grootste dagelijkse stijging in nieuwe bevestigde gevallen, met meer dan 6060. Op maandag rapporteerde het 4.268 gevallen, wat hoopte op een vertraging, voordat de cijfers dinsdag opnieuw stegen, met een stijging van 5.642 gevallen, volgens gegevens van het Russische crisiscentrum.

Rusland bevestigde woensdag 5.236 nieuwe gevallen, wat het officiële cijfer van het land op 57.999 brengt. Desalniettemin blijft het dodental opvallend laag, met tot dusver 513 mensen.

Peskov zei dat de situatie “werkelijk buitengewoon ernstig is, het is zeer uitdagend, het is zeer problematisch, het veroorzaakt problemen voor mensen over de hele wereld, inclusief die van Rusland.”

Hij voegde eraan toe dat het belangrijk was om de eenheid binnen de internationale gemeenschap te bewaren en vastbesloten de crisis te overwinnen, en merkte op dat ‘dit de enige manier is’.

Sommige analisten hebben CNBC verteld dat Rusland traag reageerde op de crisis en dat het onzeker is hoe het gezondheidszorgsysteem, dat door een expert als ‘ziek’ wordt omschreven, zal slagen. Maar de woordvoerder van Poetin verdedigde de Russische aanpak van de uitbraak en zei dat het al was begonnen met het controleren van de ziekenhuiscapaciteit en -apparatuur na de uitbraak in China aan het begin van het jaar.

“Nu … de dagelijkse stijging van de cijfers is helaas behoorlijk aanzienlijk, maar het is geen stijging die het gezondheidszorgsysteem in gevaar zou brengen”, benadrukte Peskov, eraan toevoegend dat Rusland gelooft dat het de komende maanden een piek in infecties zal zien en is op zoek naar het aantal nieuwe infecties dat medio mei zal verdwijnen.

‘Dan verwachten we een geleidelijke daling van de cijfers’, voegde hij eraan toe.

Putin ‘heeft nooit angst getoond’

Rusland heeft ladingen medische hulp en apparatuur naar de Verenigde Staten en Italië gestuurd, omdat die landen moeite hebben gehad om hun uitbraken van het coronavirus het hoofd te bieden.

De ladingen, gemarkeerd met “From Russia with Love” -borden, veroorzaakten enig cynisme dat de hulp bedoeld was als een manier om de VS en Europa ervan te overtuigen om de sancties die Rusland waren opgelegd gedeeltelijk in te trekken voor de annexatie van de Krim in 2014 en bemoeienis met de VS in 2016 verkiezing. Rusland heeft ontkend dat het zich heeft bemoeid met het Amerikaanse politieke systeem en noemt de sancties “illegaal”.

Peskov ontkende ronduit dat Poetin met die hulp op sancties streefde, en zei dat de president “nooit de kwestie van sancties had aangekaart” terwijl hij met zijn Amerikaanse tegenhanger sprak.

“In feite, toen Poetin hoorde dat sommige staten in de Verenigde Staten voor een zeer moeilijke situatie stonden met ventilatoren en ander materiaal, was zijn eerste beslissing om wat hulp te sturen”, zei hij.

‘Het is niet het juiste moment om na te denken over voordelen of verwachtingen nadat je dit soort hulp hebt georganiseerd. Hij is tegen het politiseren van de hulp.’

MOSKOU, 6 april 2020. Politieagenten met gezichtsmaskers patrouilleren op het Rode Plein in Moskou, Rusland, op 6 april 2020. Rusland heeft maandag in de meeste regio’s 6.343 gevallen van COVID-19 geregistreerd, met een nieuwe dagelijkse stijging record van 954, officiële gegevens toonden. (Spoetnik / Hand-out aan Xinhua via Getty) (Xinhua / via Getty Images)

Xinhua News Agency

Rusland zal dichter bij huis moeten kijken om de economische impact van het coronavirus te verzachten, waarbij de centrale bank van het land al aangeeft dat het haar belangrijkste rentetarief kan verlagen om de economie te beschermen. Desalniettemin heeft het voorspeld dat de economie in 2020 waarschijnlijk zal krimpen, gezien de dubbele impact van het coronavirus en de inzinking van de olieprijzen, waarop Rusland als een grote olieproducent en exporteur vertrouwt.

Op de vraag of de aanpak van het land door de uitbraak van het coronavirus, maar vooralsnog niet volledig te evalueren, de populariteit van Poetin zou kunnen schaden (die in maart 63% bedroeg, volgens de onafhankelijke opiniepeiler het Levada Center, die in 2015 uit de hoge jaren 80 was gevallen) Peskov hield vol dat het niet in de voorhoede van de president stond.

“Tijdens zijn politieke carrière heeft Poetin nooit angst getoond om zijn populariteit te verliezen … Hij geniet nog steeds een overweldigende meerderheid van steun onder de bevolking, maar dit is het laatste waar hij aan denkt”, zei hij.

‘Het eerste voor hem is nu het coronavirus te bestrijden en levens te redden, degenen die behandeling nodig hebben te genezen en vervolgens de economie nieuw leven in te blazen.’

Mobiele versie afsluiten