Site pictogram Financieel.com

Een ‘U’, een ‘V’ of misschien een Nike-swoosh? Economen proberen te voorspellen hoe een herstel eruit zal zien

Een toerist draagt ​​een beschermend masker terwijl ze haar koffers langs een gesloten Nike-winkel op Las Ramblas draagt ​​op 15 maart 2020 in Barcelona, ​​Spanje.

David Ramos | Getty Images

Aangezien sommige staten sociale afstandsmaatregelingen beginnen te versoepelen en enkele voorzichtige tekenen erop wijzen dat coronavirusgevallen afnemen, is er nog steeds weinig bewijs van een kentering in de Amerikaanse economie.

Het slechtste nieuws moet in feite nog komen: de werkloosheidscijfers zijn hoger dan wat de Verenigde Staten sinds de Grote Depressie hebben gezien en een ineenstorting van het bruto binnenlands product, die verder gaat dan wat er sinds die periode is gezien.

Maar als die datapunten binnenkomen, zullen ze grotendeels een verhaal vertellen over het heden en het nabije verleden. Wat ze in ieder geval een paar maanden niet zullen bieden, is een betrouwbaar toekomstbeeld.

Economen worstelen met hoe de komende weg eruit zal zien, een beeld dat steeds urgenter wordt naarmate de economie en markten op zoek gaan naar wegwijzers uit de neergang die de geschiedenis heeft veroorzaakt.

“We naderen het dieptepunt in termen van het ergste dat is gepasseerd. Dat zal waarschijnlijk in mei gebeuren, en dan zullen we er langzaam uit beginnen te klimmen”, zegt Joseph Brusuelas, hoofdeconoom bij RSM. ‘We krijgen geen depressie. Dat is een goed begin voor hoe het herstel eruit ziet.’

Toch zullen de onmiddellijke economische cijfers er behoorlijk slecht uitzien. Donderdag zal naar verwachting bijvoorbeeld nieuws zien dat 4,3 miljoen Amerikanen vorige week een werkloosheidsverzekering hebben aangevraagd, waarmee het voortschrijdende totaal tijdens de coronaviruscrisis op meer dan 26 miljoen komt.

Tegelijkertijd volgt de New York Fed een inkrimping van het BBP van ongeveer 11%. Recente industriële productiecijfers waren de slechtste sinds de Tweede Wereldoorlog en ook de meest recente detailhandelsverkopen lieten een sterke daling zien.

Het herstel ziet er dan misschien anders uit dan wat iemand verwacht. Van zijn kant bevindt Brusuelas zich in het “Nike swoosh” -kamp dat een geleidelijker, maar nog steeds agressief herstel ziet.

“We zullen zien dat mensen snel weer aan het werk gaan. Het zal zes tot twaalf maanden duren om zich te ontvouwen, maar niet iedereen zal zijn baan terugkrijgen, omdat er faillissementen zullen zijn”, zei hij. ‘Afhankelijk van in welk industrieel ecosysteem je zit, zal je relatieve herstel en uitbreiding er heel anders uitzien.’

Energiegebruik, vervuiling en metroritten

Daarom kijkt Brusuelas buiten de typische indicatoren voor wanneer de economie daadwerkelijk zal keren. Indicatoren die hij volgt, zijn onder meer massatransport, cijfers over vervuiling en scheepvaartactiviteiten – “wat we maar te pakken kunnen krijgen” – bij het meten van het rendement van activiteiten na de catastrofale economische stopzetting.

Een paar voorbeelden:

  • Afvalverwijdering en ophaaltotalen
  • Luchthaven vertrek en Transportation Security Administration cijfers
  • Energieverbruik
  • Verontreinigingsmaatregelen uit de bovenste Midwest / Chicago-gebieden
  • Tanker verzendkosten
  • Materialen en verpakkingen in New York en Tokyo
  • Subway ridership in China

Het verkrijgen van een dergelijke realtime activiteit is van cruciaal belang om te bepalen hoe sterk het herstel zal zijn.

“Zal er een massale vrijgave van de opgekropte vraag zijn? Nee, dat zal niet, want er zal een gespreide heropening rond de economie plaatsvinden”, zei Brusuelas. ‘De economie is niet alleen iets dat aan en uit gaat.’

Dat zijn niet de enige tekenen die volgen.

Op zoek naar Europa

Makkelijker waarneembare meters van hoe de VS terug zouden kunnen komen, zullen zelfs sneller komen als sommige Europese landen hun normale activiteiten hervatten.

Hoewel er grote verschillen zijn voor door de Atlantische Oceaan gescheiden economieën, kunnen de stappen in de richting van normalisatie lessen opleveren op het gebied van consumentengedrag en wat het coronavirus zal doen na zes weken van wereldwijde isolatie tussen samenlevingen en landen.

“We zouden misschien beginnen te krijgen, ik zou het geen duidelijkheid willen noemen, maar iets meer informatie dan we nu hebben als we de komende weken kijken wat er gebeurt in plaatsen als Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland”, zei Liz Ann Sonders , chief investment strateeg bij Charles Schwab. ‘De weg die ze inslaan als ze zich beginnen te openen, is waarschijnlijk relevanter voor de Verenigde Staten dan wat er in China gebeurt.’

Sonders zei dat de aandelenmarkt “door de vallei keek” en de prijsstelling vaststelde in een V-vormig herstel dat noch de obligatiemarkt, noch de economische gegevens lijken te ondersteunen.

Inderdaad, de markt ketste eind maart praktisch terug van zijn dieptepunten en, terwijl hij aan het begin van deze week vrij was, kaatste woensdag scherp terug. Wat ongebruikelijker is geweest, is het leiderschap: energieaandelen, die de afgelopen maand met 32% zijn gestegen in een tijd waarin de Amerikaanse olieprijzen voor het eerst negatief werden, als gevolg van een enorme overvloed aan aanbod en een duik in de vraag.

Een trager dan verwacht herstel zou gevaarlijk kunnen blijken voor de optimistische aandelenkant van Wall Street.

‘De meeste mensen lijken gefocust te zijn als we te snel openen, het virus opnieuw zal opduiken en we weer moeten stoppen’, zei Sonders. ‘Maar ik denk dat net zo belangrijk de vraag is als we weer open gaan, wat als de vraag niet terugkomt?’

Andere drukpunten

De detailhandel staat al zwaar onder druk en zal waarschijnlijk blijven haperen door welk aandeel het herstel ook heeft.

CFRA-analisten projecteren dat ongeveer 15.000 winkels in 2020 zouden kunnen sluiten, en UBS schat dat 100.000 de komende vijf jaar zullen sluiten. Hoewel dat verhaal meer is dan alleen het coronavirus, weerspiegelt het de veranderende vorm van de economie die zal worden verergerd door de stopzetting en bijbehorende sociale afstandsmaatregelen die de ziekte hebben helpen vertragen, maar die ook onherstelbare schade hebben veroorzaakt.

‘Nog minder strenge maatregelen kunnen voor sommige bedrijven de laatste druppel zijn’, zegt Jennifer McKeown, hoofd van de dienst Global Economics bij Capital Economics. “En het vooruitzicht van meerdere pieken kan leiden tot permanente veranderingen in het consumentengedrag, waardoor de vraag tot ver in de toekomst wordt geschaad.”

Ongekende niveaus van overheidsstimulans en reddingsfondsen hebben geholpen enige schade te voorkomen.

De regering zal naar verwachting binnenkort weer een ronde lanceren, en sommige marktliquiditeitsmaatregelen maken het in ieder geval gemakkelijker voor bedrijven om weer te lenen. Volgens Bank of America Global Research hebben de afgelopen maand bedrijven met een investment-grade status 176,8 miljard dollar aan nieuwe schulden uitgegeven, ongeveer een kwart van het totaal van het jaar nadat de markt in de begindagen van de lockdown was vastgelopen.

Toch zullen er andere gaten zijn om in te pluggen.

Gouverneurs eisen nog meer opluchting van het Congres, met de huidige behoeften op 500 miljard dollar.

“Staten en lokale overheden hebben stevige steun van de federale regering nodig bij het navigeren door deze pandemie en om het komende economische herstel te helpen bevorderen”, zei de National Governor Association dinsdag in een brief aan de congresleiders.

Administratiefunctionarissen hebben toegezegd steun te zullen geven, ook al blijft de rode inkt toenemen.

“Misschien komen we de homestretch binnen. Misschien wordt mei een overgangsmaand naar een economische openstelling in het hele land”, vertelde Larry Kudlow, directeur van de National Economic Council woensdag aan CNBC. ‘We doen gewoon ons best om de zaken drijvend te houden tot een punt waarop de economie kan beginnen te herstellen.’

Mobiele versie afsluiten