Een stijging van de inflatie zou de Fed dit jaar tot meer dan vier renteverhogingen kunnen dwingen, zegt Goldman Sachs

By Jernst van Waal

Jerome Powell, voorzitter van de raad van bestuur van de Amerikaanse Federal Reserve, woont zijn hoorzitting voor herbenoeming van de Senaatscommissie voor bankzaken, huisvesting en stedelijke zaken bij op Capitol Hill, in Washington, VS, op 11 januari 2022.

Graeme Jennings | Reuters

Een versnellende inflatie zou volgens een analyse van Goldman Sachs ertoe kunnen leiden dat de Federal Reserve nog agressiever wordt dan economen verwachten in de manier waarop de rente dit jaar wordt verhoogd.

Nu de markt dit jaar al vier kwart-procentsverhogingen verwacht, zei Goldman-econoom David Mericle dat de ommicronspread de prijsstijgingen verergert en de Fed zou kunnen dwingen tot een sneller tempo van renteverhogingen.

“Onze basisprognose roept op tot vier verhogingen in maart, juni, september en december”, zei Mericle in een zaterdagnota aan klanten. “Maar we zien een risico dat de… [Federal Open Market Committee] zal bij elke vergadering wat verkrappende maatregelen willen nemen totdat het inflatiebeeld verandert.”

Het rapport komt slechts een paar dagen voor de tweedaagse bijeenkomst van de beleidsgroep die dinsdag begint.

Markten verwachten geen actie met betrekking tot de rentetarieven na de bijeenkomst, maar denken dat de commissie in maart een verhoging zal instellen. Als dat gebeurt, is het de eerste verhoging van de benchmark van de centrale bank sinds december 2018.

Het verhogen van de rente zou een manier zijn om de stijgende inflatie, die in bijna 40 jaar op zijn hoogste 12-maandstempo staat, af te wenden.

Mericle zei dat economische complicaties als gevolg van de verspreiding van Covid de onevenwichtigheden tussen de groeiende vraag en het beperkte aanbod hebben verergerd. Ten tweede blijft de loongroei op een hoog niveau lopen, met name bij lagerbetaalde banen, ook al zijn de hogere werkloosheidsuitkeringen vervallen en had de arbeidsmarkt losser moeten worden.

“We zien een risico dat het FOMC bij elke vergadering wat aanscherpende maatregelen wil nemen totdat dat beeld verandert”, schreef Mericle. “Dit verhoogt de mogelijkheid van een verhoging of een eerdere balansaankondiging in mei, en van meer dan vier verhogingen dit jaar.”

Volgens CME-gegevens rekenen handelaren een kans van bijna 95% op een tariefverhoging op de bijeenkomst in maart in, en een kans van meer dan 85% op vier bewegingen in heel 2022.

De markt begint nu echter ook te kantelen naar een vijfde renteverhoging dit jaar, wat de meest agressieve Fed zou zijn die beleggers hebben gezien vanaf de eeuwwisseling en de inspanningen om de dotcom-zeepbel aan te pakken. Volgens de FedWatch-meter van de CME is de kans op een verhoging van de vijfde rente gestegen tot bijna 60%.

Naast het verhogen van de rente, beëindigt de Fed ook haar maandelijkse programma voor het kopen van obligaties, met maart als de huidige datum om een ​​einde te maken aan een inspanning die de balans van de centrale bank meer dan verdubbeld heeft tot amper $ 9 biljoen. Terwijl sommige marktdeelnemers hebben gespeculeerd dat de Fed het programma tijdens de vergadering van volgende week zou kunnen stopzetten, verwacht Goldman niet dat dit zal gebeuren.

De Fed zou echter meer indicatie kunnen geven over wanneer het zal beginnen met het afbouwen van haar obligatiebezit.

Goldman voorspelt dat dit proces in juli zal beginnen en zal worden uitgevoerd in maandelijkse stappen van $ 100 miljard. Het proces zal naar verwachting 2 of 2½ jaar duren en de balans krimpen tot een nog steeds verhoogde $ 6,1 biljoen tot $ 6,6 biljoen. De Fed zal waarschijnlijk toestaan ​​dat een deel van de opbrengst van vervallende obligaties elke maand wordt afgerold in plaats van de effecten rechtstreeks te verkopen, zei Mericle.

De onverwacht sterke en duurzame inflatie zorgde echter voor opwaartse risico’s voor de prognoses.

“We zien ook steeds meer een goede kans dat het FOMC tijdens zijn vergadering in mei, wanneer het inflatiedashboard waarschijnlijk behoorlijk heet zal blijven, wat verkrappende maatregelen wil nemen”, schreef Mericle. “Als dat zo is, kan dat uiteindelijk leiden tot meer dan vier renteverhogingen dit jaar.”

Er zijn deze week een paar belangrijke economische gegevens naar voren gekomen, maar die zullen komen na de vergadering van de Fed.

Het BBP voor het vierde kwartaal komt donderdag uit, waarbij economen een groei van ongeveer 5,8% verwachten, terwijl de prijsindex voor persoonlijke consumptie-uitgaven, de favoriete inflatiemeter van de Fed, vrijdag uitkomt en een maandelijkse stijging van 0,5% en een jaar- stijging op jaarbasis van 4,8%.