Een man kaal noemen telt als seksuele intimidatie, oordeelt de Britse rechter

By Jernst van Waal

Een Britse arbeidsrechtbank voerde aan dat het gebruik van het woord “kaal” als een belediging verband hield met een “beschermde eigenschap van seks”.

Michellegibson | E+ | Getty Images

Een man kaal noemen kan nu worden aangemerkt als seksuele intimidatie, heeft een Britse arbeidsrechtbank geoordeeld.

Drie leden van het tribunaal die over de uitspraak beslisten, en zinspeelden op hun eigen ervaring met haarverlies, zeiden dat kaalheid vaker voorkwam bij mannen dan bij vrouwen. Daarom voerden ze aan dat het gebruik van het woord ‘kaal’ als een belediging verband hield met een ‘beschermde eigenschap van seks’.

Het tribunaal vergeleek het kaal noemen van een man met opmerkingen over de grootte van de borsten van een vrouw, gebaseerd op een zaak uit 1995.

De uitspraak, die woensdag werd gepubliceerd, werd gedaan in een zaak waarin de belediging zou zijn gebruikt tegen Tony Finn, terwijl hij als elektricien werkte voor de Britse Bung Manufacturing Company.

Finn werkte bijna 24 jaar bij het bedrijf, dat houten sluitingen voor de bierbrouwerij maakt, in Yorkshire in het noordoosten van Engeland. Hij werd vorig jaar ontslagen en ook de omstandigheden rond zijn ontslag speelden mee.

Finn beweerde dat hij een “kale c—” werd genoemd en werd ook bedreigd door zijn ploegchef, Jamie King, in een geschil in juli 2019.

Het tribunaal bepaalde dat het gebruik van deze belediging een “schending tegen de eiser” was [Finn] waardigheid, het schiep een intimiderende … omgeving voor hem, het werd voor dat doel gedaan, en het had betrekking op het geslacht van de eiser.”

De leden van het tribunaal suggereerden ook dat het niet het gebruik van godslastering was dat het probleem was, aangezien Finn dergelijke taal ook op de werkplek bleek te gebruiken: “Hoewel, zoals we zien, industriĆ«le taal gemeengoed was op deze fabrieksvloer in West Yorkshire, naar ons oordeel overschreed de heer King de grens door persoonlijke opmerkingen te maken aan de eiser over zijn uiterlijk.”

Finn zal naar aanleiding van de uitspraak van het tribunaal een schadevergoeding ontvangen, hoewel het bedrag nog niet is vastgesteld.

Uitchecken: Spanje biedt naar verluidt elke maand drie dagen menstruatieverlof aan