Een half miljoen Britten doen mee aan de grootste staking sinds 12 jaar

By Jernst van Waal

LONDEN, ENGELAND – JANUARI 16: Demonstranten van verschillende vakbonden wonen een demonstratie bij tegen de plannen van de Britse regering om het stakingsvermogen van werknemers in de publieke sector te beperken, buiten Downing Street op 16 januari 2023 in Londen, Engeland. (Foto door Guy Smallman/Getty Images)

Kerel Kleinman | Getty Images Nieuws | Getty-afbeeldingen

LONDEN – Meer dan een half miljoen Britse arbeiders zullen tot en met woensdag gaan staken, met vakbonden in verschillende sectoren in arbeidsconflicten over loon en arbeidsomstandigheden.

Onder hen zijn 300.000 leraren in Engeland, die volgens de National Education Union sinds 2010 ten minste 23% reële loonsverlaging hebben ondergaan; leraren in twee vakbonden in Schotland; ongeveer 100.000 ambtenaren verdeeld over meer dan 100 afdelingen, waaronder rij-instructeurs, kustwachten en medewerkers van het ministerie van Werk en Pensioenen; 70.000 universiteitsmedewerkers, inclusief docenten en beveiligingspersoneel; en ongeveer 100.000 machinisten.

Dergelijke wijdverspreide stakingen hebben niet meer plaatsgevonden sinds een geschil over de beloning in de publieke sector in 2011, toen naar schatting meer dan een miljoen arbeiders vakbondsacties hebben ondernomen.

Tienduizenden scholen zullen worden gesloten of gedeeltelijk worden gesloten, reizen en andere diensten zullen worden verstoord, terwijl arbeiders honderden piketlijnen zullen opzetten en bijeenkomsten zullen houden.

Het VK heeft een van de 'slechtste inflatiebeelden ter wereld', zegt de CEO van Saxo Markets UK

De eisen verschillen per vakbond, maar omvatten loonsverhogingen die de inflatie verslaan, onder meer om historische loondalingen in reële termen te herstellen; pensioenhervorming; en geen bezuinigingen op ontslagvergoedingen. De NEU zegt dat het onderwijs in een “crisis” verkeert omdat het personeel uit het beroep wordt verdreven en roept op tot een loonsverhoging die hoger is dan de inflatie.

Er zal ook worden geprotesteerd tegen een wetsvoorstel dat dinsdag in het Lagerhuis van het parlement is aangenomen en dat tot doel heeft minimumserviceniveaus in sommige sectoren af ​​te dwingen, waarbij sommige werknemers kunnen worden ontslagen als ze weigeren te werken wanneer dat nodig is op stakingsdagen.

De meeste vakbonden houden stakingen van meerdere dagen, sommige, zoals bij de spoorwegen, verspreid over maanden. Woensdag is door de vakbonden gecoördineerd als een dag van massale stakingen om een ​​boodschap af te geven.

Het volgt op stakingen van ambulancechauffeurs en verpleegsters van de National Health Service, die niet alleen pleiten voor een loonsverhoging, maar ook zeggen dat het tekort aan arbeidskrachten de arbeidsomstandigheden bijna onmogelijk heeft gemaakt.

Postbodes zijn ook in staking gegaan en brandweerlieden hebben gestemd voor toekomstige stakingsacties.

Het gemiddelde loon exclusief bonussen steeg tussen augustus en oktober met 2,7% in de publieke sector, terwijl de inflatie boven de 10% uitkwam. Dat vergeleken met een loonsverhoging van 6,9% in de particuliere sector, volgens nationale statistieken.

Het VK is fiscaal onstabiel, zegt de CEO van Enquest

Hoewel de inflatie licht begint af te koelen, blijft ze historisch hoog en acuut in gebieden die de meeste gevolgen hebben voor werknemers met lagere salarissen. De inflatie van de kruideniersprijzen bereikte een record van 16,7% in de vier weken tot 22 januari.

Het vakbondscongres heeft het wetsvoorstel beschreven als “verkeerd, onwerkbaar en vrijwel zeker illegaal”.

Tijdens de wijdverspreide stakingsactie van woensdag zei een regeringswoordvoerder tegen CNBC: “Sinds deze stakingen werden bedreigd, heeft de regering zich voorbereid om al het mogelijke te doen om de veroorzaakte verstoringen te beperken en we hebben uitgebreide noodplannen opgesteld.”

“De beste verzachting zou natuurlijk zijn als vakbondsleiders geplande stakingen afblazen, blijven praten en tot overeenstemming komen.”