Een eerste blik op gegevens over het Gilead-coronavirusgeneesmiddel suggereert dat patiënten op de behandeling reageren

By admin

Een ziekenhuis in Chicago dat ernstige Covid-19-patiënten behandelt met het antivirale geneesmiddel remdesivir van Gilead Sciences in een nauwlettend gevolgd klinisch onderzoek, ziet snel herstel van koorts en ademhalingssymptomen, waarbij bijna alle patiënten in minder dan een week worden ontslagen, heeft STAT geleerd.

Remdesivir was een van de eerste geneesmiddelen waarvan werd vastgesteld dat ze bij laboratoriumtests SARS-CoV-2, het nieuwe coronavirus dat Covid-19 veroorzaakt, kunnen beïnvloeden. De hele wereld wacht op resultaten van de klinische onderzoeken van Gilead en positieve resultaten zouden waarschijnlijk leiden tot snelle goedkeuringen door de Food and Drug Administration en andere regelgevende instanties. Als het veilig en effectief is, kan het de eerste goedgekeurde behandeling tegen de ziekte worden.

Meer van Stat News:

De University of Chicago Medicine rekruteerde 125 mensen met Covid-19 in de twee fase 3 klinische onderzoeken van Gilead. Van die mensen hadden er 113 een ernstige ziekte. Alle patiënten zijn behandeld met dagelijkse infusies van remdesivir.

“Het beste nieuws is dat de meeste van onze patiënten al zijn ontslagen, wat geweldig is. Er zijn maar twee patiënten omgekomen”, zegt Kathleen Mullane, specialist in infectieziekten van de Universiteit van Chicago, die toezicht houdt op de remdesivir-onderzoeken voor het ziekenhuis.

Haar opmerkingen werden deze week gemaakt tijdens een videodiscussie over de proefresultaten met andere faculteitsleden van de Universiteit van Chicago. De discussie werd opgenomen en STAT kreeg een kopie van de video.

De uitkomsten bieden slechts een momentopname van de effectiviteit van remdesivir. Dezelfde proeven lopen gelijktijdig bij andere instellingen en het is onmogelijk om met zekerheid de volledige studieresultaten te bepalen. Toch zijn er tot nu toe geen andere klinische gegevens uit de Gilead-onderzoeken vrijgegeven en is de opwinding groot. Vorige maand prees president Donald Trump het potentieel voor remdesivir – zoals hij heeft voor vele nog niet bewezen behandelingen – en zei dat het “een zeer goed resultaat lijkt te hebben”.

Gilead zei donderdag in een verklaring: “Wat we in dit stadium kunnen zeggen, is dat we uitkijken naar gegevens van lopende onderzoeken.”

Gilead had verwacht resultaten te verwachten voor zijn proef met ernstige gevallen in april. Mullane zei tijdens haar presentatie dat de gegevens voor de eerste 400 patiënten in het onderzoek donderdag door Gilead zouden worden “vergrendeld”, wat betekent dat de resultaten elke dag zouden kunnen komen.

Mullane, hoewel aangemoedigd door de gegevens van de University of Chicago, maakte haar eigen aarzeling duidelijk over het trekken van te veel conclusies.

‘Het is altijd moeilijk’, zei ze, omdat de zware studie ter vergelijking geen placebogroep omvat. ‘Maar zeker als we beginnen [the] drugs, we zien koortscurven dalen, “zei ze.” Koorts is nu niet een vereiste voor mensen om op proef te gaan, we zien wel wanneer patiënten binnenkomen met hoge koorts, dat doen ze wel [reduce] Best snel. We hebben mensen een dag na het starten van de therapie van ventilatoren zien komen. Dus op dat gebied hebben onze patiënten het over het algemeen heel goed gedaan. “

Ze voegde eraan toe: “De meeste van onze patiënten zijn ernstig en de meesten van hen vertrekken om zes dagen, dus dat zegt ons dat de duur van de therapie niet 10 dagen hoeft te zijn. We hebben er maar heel weinig die tot 10 dagen gingen, misschien drie, ” ze zei.

Bereikt door STAT, bevestigde Mullane de authenticiteit van de beelden, maar weigerde verder commentaar te geven.

Gevraagd naar de gegevens, beschreef Eric Topol, directeur van het Scripps Research Translational Institute, deze als ‘bemoedigend’.

“De zwaar getroffen patiënten lopen een dergelijk hoog risico op overlijden. Dus als het waar is dat veel van de 113 patiënten in deze categorie zaten en werden ontslagen, is dat een ander positief signaal dat het medicijn werkzaam is”, zei hij en voegde eraan toe dat belangrijk zijn om meer gegevens van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken te zien.

Het ernstige Covid-19-onderzoek van Gilead omvat 2.400 deelnemers van 152 verschillende klinische proeflocaties over de hele wereld. Het gematigde Covid-19-onderzoek omvat 1.600 patiënten in 169 verschillende centra, ook over de hele wereld.

De proef onderzoekt vijf- en tiendaagse behandelingskuren van remdesivir. Het primaire doel is een statistische vergelijking van patiëntverbetering tussen de twee behandelarmen. Verbetering wordt gemeten met behulp van een zeven-punts numerieke schaal die overlijden (in het slechtste geval) en ontslag uit het ziekenhuis (beste resultaat) omvat, met daartussen verschillende graden van aanvullende zuurstof en intubatie.

Het ontbreken van een controle-arm in de studie zou de interpretatie van de resultaten uitdagender kunnen maken.

Een gebrek aan gegevens heeft geleid tot jojo-verwachtingen voor het medicijn. Bij twee onderzoeken in China werd de inschrijving halverwege opgeschort omdat er onvoldoende patiënten beschikbaar waren. Een recent rapport van patiënten die het medicijn onder een speciaal programma kregen om het beschikbaar te maken voor mensen die erg ziek zijn, veroorzaakte zowel opwinding als scepsis.

In wetenschappelijke termen zijn alle gegevens anekdotisch totdat de volledige proef luidt, wat betekent dat ze niet mogen worden gebruikt om definitieve conclusies te trekken. Maar sommige anekdotes zijn dramatisch.

Slawomir Michalak, een 57-jarige fabrieksarbeider uit een buitenwijk ten westen van Chicago, was een van de deelnemers aan de Chicago-studie. Een van zijn dochters voelde zich eind maart ziek en kreeg later de diagnose milde Covid-19. Michalak kreeg daarentegen hoge koorts en meldde kortademigheid en hevige pijn in zijn rug.

‘Het voelde alsof iemand me in mijn longen sloeg’, zei hij tegen STAT.

Op aandringen van zijn vrouw ging Michalak op vrijdag 3 april naar het ziekenhuis van de University of Chicago Medicine. Zijn koorts was gestegen tot 104 en hij had moeite met ademhalen. In het ziekenhuis kreeg hij extra zuurstof. Hij stemde er ook mee in deel te nemen aan de ernstige klinische studie Covid-19 van Gilead.

Zijn eerste infusie met remdesivir was op zaterdag 4 april. “Mijn koorts daalde bijna onmiddellijk en ik begon me beter te voelen”, zei hij.

Bij zijn tweede dosis op zondag zei Michalak dat hij van zuurstof werd gespeend. Hij kreeg nog twee dagelijkse infusies met remdesivir en herstelde voldoende om op dinsdag 7 april uit het ziekenhuis te worden ontslagen.

‘Remdesivir was een wonder’, zei hij.

De wereld wacht om erachter te komen of het echt zo is.