een dubbele recessie? Economieën riskeren schuldencrises na stimuleringsuitgaven

Het gebouw van de Federal Reserve staat op dinsdag 6 augustus 2019 afgebeeld.

Caroline Brehman | CQ-Roll Call Group | Getty Images

De economische crisis die door de pandemie van het coronavirus is veroorzaakt, heeft ertoe geleid dat regeringen historisch omvangrijke fiscale uitgavenpakketten inzetten om miljoenen van hun burgers en bedrijven te ondersteunen.

Deze uitgaven zijn nodig om economieën te ondersteunen – ambtenaren zijn het daarover eens. Maar de schulden die in de loop van de tijd zijn ontstaan, kunnen volgens sommige rapporten een diepere crisis en een verdubbelde recessie voor sommige landen betekenen.

‘Mogelijk komen er schuldencrises’, schreef de Economist Intelligence Unit (EIU) eind maart. “Voorlopig voeren regeringen de begrotingsuitgaven op om de epidemie te bestrijden, de economische basisarchitectuur te behouden en de werknemers aan het werk te houden. Als gevolg hiervan zullen de begrotingstekorten de komende jaren sterk toenemen.”

Al begin januari, voordat een land de blokkering van het coronavirus oplegde, waarschuwde de Wereldbank voor het risico van een nieuwe wereldwijde schuldencrisis. Het beschreef de huidige golf van accumulatie van schulden – die in 2010 begon – als “de grootste, snelste en meest brede toename” van wereldwijde leningen sinds de jaren zeventig.

In de eerste helft van 2019 steeg de wereldwijde schuld met $ 7,5 biljoen en bereikte daarmee een nieuw record van meer dan $ 250 biljoen, aldus het Institute for International Finance. “Zonder tekenen van vertraging verwachten we dat de wereldwijde schuldenlast in 2019 de $ 255 biljoen zal overschrijden, grotendeels gedreven door de VS en China”, schreef de IIF eind 2019 – voordat het jaar voorbij was en ruim voordat iemand het had over een wereldwijde pandemie.

Nu projecteert het Internationaal Monetair Fonds dat de wereldeconomie dit jaar “zeer waarschijnlijk” de ergste financiële crisis zal meemaken sinds de Grote Depressie, aangezien regeringen over de hele wereld de sluiting en de economische sluiting afsluiten om de verspreiding van Covid-19 te bestrijden. Het in Washington gevestigde fonds verwacht nu dat de wereldeconomie in 2020 met 3% zal krimpen. In januari had het daarentegen een wereldwijde bbp-groei van 3,3% voor dit jaar verwacht.

De halve wereld heeft het IMF nu om een ​​reddingsoperatie gevraagd, vertelde de chef van de organisatie, Kristalina Georgieva, woensdag aan CNBC, en benadrukte de ernst van de economische crisis.

Zuid-Europese landen zouden als eerste kunnen worden getroffen

Het EIU-rapport waarschuwde dat onder dergelijke ongekende druk en zonder zekerheid over hoe lang de huidige crisis zal duren, de mogelijkheden van de staten om zichzelf uit de schulden te halen nadat de crisis is verdwenen, steeds kleiner worden.

Hoewel in het verleden bezuinigingen zijn gebruikt om hoge begrotingstekorten in te perken, is het onwaarschijnlijk dat dit haalbaar zal blijken te zijn tijdens enig herstel na de crisis, gezien het trauma en de economische pijn die de meeste mensen in de wereld zullen hebben meegemaakt.

Aangezien er geen realistische maatregelen zijn genomen om staatsschuldencrises te voorkomen, zou een tweede en mogelijk diepere klap de economieën kunnen treffen – met name landen met een zware schuldenlast, zoals Italië en Spanje, die de besmetting met meer markten bedreigen, waarschuwde de EIU. Het verhogen van de belastinginkomsten door hogere belastingen zal enige tijd onaangenaam zijn en misschien zelfs niet voldoende zijn, schreven de rapportauteurs. Bovendien konden we zien dat de belangstelling van beleggers voor steeds meer staatsschulden afnam.

“Veel ontwikkelde landen kunnen op middellange termijn op de rand van een schuldencrisis belanden”, schreef Agathe Demarais, directeur wereldwijde prognoses voor de EIU, in het rapport.

“Dit wordt nog versterkt door het feit dat veel van de Europese landen die het zwaarst door de epidemie zijn getroffen, zoals Italië en Spanje, al een zwakke begrotingssituatie hadden vóór de uitbraak van het coronavirus.”

Volgens het Johns Hopkins Coronavirus Resource Center zijn Spanje en Italië ‘s werelds tweede en meest getroffen landen in termen van coronavirusgevallen na de VS, met respectievelijk 182.816 en 165.155 gevallen van het coronavirus vanaf donderdag. Italië heeft meer dan 21.600 sterfgevallen als gevolg van de ziekte geregistreerd en het dodental in Spanje is meer dan 19.100.

Een groot deel van Zuid-Europa krijgt nog steeds jaren van bezuinigingen, voegde Demarais eraan toe, en wordt verzwaard door hoge schulden, begrotingstekorten en vergrijzing. “Een schuldencrisis in een van deze landen zou zich snel verspreiden naar andere ontwikkelde landen en opkomende markten, waardoor de wereldeconomie in een andere, mogelijk veel diepere, economische crisis terecht zou komen.”

Steve Brice, chief investment strateeg bij Standard Chartered Private Bank, vertelde CNBC dat hij in feite geen cyclus voor het in gebreke blijven van schulden ziet.

“We zullen een enorme cyclus van wanbetaling van schulden vermijden, maar op korte termijn zullen we misschien wat slechter nieuws krijgen”, zei hij, verwijzend naar het Amerikaanse reddingsleningenprogramma voor kleine ondernemingen ter waarde van $ 349 miljard, dat donderdag geen geld meer had. ‘Het is duidelijk dat we wat meer financiering nodig hebben. En dat lijkt vandaag minder gemakkelijk dan twee, drie weken geleden’, zei Brice.

“We denken nog steeds dat het door zal gaan, maar als je op korte termijn niet erg positieve gegevens krijgt over de heropening van de economie, dan zullen markten op de korte termijn een beetje kwetsbaar zijn.”

Sam Meredith van CNBC heeft bijgedragen aan dit rapport

Plaats een reactie