Economen verlaagden de prognoses voor de groei van Maleisië in 2021 vanwege de lockdown van Covid

In Kuala Lumpur wordt een vrouw gezien met een vlag van Maleisië als achtergrond.

SOPA-afbeeldingen | Getty

SINGAPORE – Verschillende economen hebben hun groeiprognoses voor 2021 voor Maleisië verlaagd nadat het land strengere maatregelen had aangekondigd om een ​​recente stijging van het aantal Covid-19-gevallen in te dammen.

De Maleisische regering heeft vanaf woensdag een reisverbod tussen staten in het hele land en een lockdown voor zes staten en territoria voor twee weken opgelegd. De koning van het land riep ook de noodtoestand uit die zal duren tot 1 augustus, of eerder als Covid-gevallen effectief worden verlaagd.

Hier zijn enkele economen die hun prognoses voor Maleisië hebben verlaagd:

  • Capital Economics, een adviesbureau, zei dat het Zuidoost-Aziatische land dit jaar met 7% zal groeien – een daling ten opzichte van de vorige voorspelling van 10%;
  • De Singaporese bank UOB verlaagde haar prognose van 6% naar 5%;
  • De Japanse bank Mizuho verlaagde haar projectie van 6,7% naar 5,9%;
  • Fitch Solutions heeft zijn prognose naar beneden bijgesteld van 11,5% naar 10%.

Maleisië was vorig jaar een van de slechtst presterende economieën in Azië. Het Internationaal Monetair Fonds zei in oktober dat de Maleisische economie in 2020 met 6% zou krimpen, wat neerkomt op een groei van 4,3% in het voorgaande jaar.

Alex Holmes, Azië-econoom bij Capital Economics, zei dinsdag in een rapport dat de laatste blokkering van Maleisië “de economie waarschijnlijk hard zal treffen”. Hij wees erop dat de zes gesloten staten en territoria – waaronder de hoofdstad Kuala Lumper en de rijkste staat van Maleisië, Selangor – 57% van de bevolking en 65% van het bruto binnenlands product vertegenwoordigen.

De lockdown – lokaal aangeduid als een bevel tot bewegingscontrole, of MCO – omvat het verbieden van alle sociale bijeenkomsten en diners, het sluiten van scholen en het toestaan ​​van alleen “essentiële” bedrijven om te openen.

De meeste van de rest van het land werden onder minder strenge maatregelen geplaatst, waarbij de meeste bedrijven mochten opereren, maar activiteiten waarbij grote bijeenkomsten betrokken waren, zijn verboden.

Economen van UOB zeiden woensdag in een rapport dat hun groeivoorspelling naar beneden gaat, ervan uitgaande dat de beperkingen met nog eens vier weken worden verlengd tot eind februari. Maar de algehele economische klap van de laatste maatregelen is waarschijnlijk “minder ernstig” vergeleken met vorig jaar, toen het hele land werd opgesloten, voegden de economen eraan toe.

‘Zegen in vermomming’

De noodtoestand die dinsdag werd afgekondigd, deed de aandelen en valuta van het land opschudden.

Maar de verhuizing zal de politieke onzekerheid op korte termijn wegnemen waarmee het land het afgelopen jaar heeft geworsteld – en dat zou “een vermomde zegen” kunnen zijn voor de Maleisische ringgit, zei Lavanya Venkateswaran, markteconoom bij Mizuho.

De valuta daalde 0,5% ten opzichte van de US-dollar als reactie op de aankondiging van de noodtoestand dinsdag, maar is sindsdien sterker geworden ten opzichte van de greenback en heeft die verliezen meer dan goedgemaakt.

De Maleisische premier Muhyiddin Yassin zei dat er geen avondklok zal zijn tijdens de noodtoestand, en dat de regering en het gerechtelijk apparaat zullen blijven functioneren. Maar het parlement wordt geschorst en er kunnen geen verkiezingen worden gehouden, zei hij.

Muhyiddin kwam in maart vorig jaar aan de macht en kreeg te maken met toenemende oproepen vanuit zijn regerende coalitie om af te treden en plaats te maken voor snelle verkiezingen.

De noodverklaring “verwijdert onnodige en zelf veroorzaakte politieke onzekerheid die de beleidsreactie op de heropleving van COVID in gevaar zou kunnen brengen”, zei Venkateswaran in een dinsdagrapport.

“In plaats daarvan is een stabiel beleidsplatform om (de) pandemie met urgentie is uiteindelijk een positief punt om de economie weer op het goede spoor te krijgen, “ ze zei.

Plaats een reactie