ECB Lagarde verlaagt aankondiging tijdens vergadering van december, zeggen analisten

By Jernst van Waal

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, tijdens de livestream van een persconferentie na de vergadering van de Raad van Bestuur van de ECB.

Xinhua Persbureau | Xinhua Persbureau | Getty Images

LONDEN — De Europese Centrale Bank zal in december de afbouw van haar Covid-gerelateerde stimulus aankondigen, vertelden vier analisten aan CNBC te midden van een economische verbetering in de eurozone.

In de Verenigde Staten heeft de Federal Reserve al aangegeven dat ze voor het einde van het jaar zal beginnen met afbouwen. Voorzitter Jerome Powell zei vorige week dat de Amerikaanse economie zich op een punt bevindt waarop ze niet zoveel beleidsondersteuning nodig heeft als het geval was in de nasleep van de pandemie, hoewel het tempo waarin de aankoop van activa zal worden verminderd, nog moet worden bepaald. .

En in de eurozone zou een soortgelijke aankondiging om de hoek kunnen liggen.

“Mijn gok is dat ze het waarschijnlijk in december zullen doen”, vertelde Gilles Moëc, groepshoofdeconoom bij AXA Investment Managers, woensdag aan CNBC.

De ECB komt op 9 september bijeen, maar analisten denken dat de centrale bank nog een paar maanden zal wachten voordat ze bekendmaakt wat ze gaat doen aan haar Covid-gerelateerde maatregelen.

“Ik denk dat ze zichzelf wat tijd willen gunnen en nieuwe prognoses willen hebben”, zei Moëc, voordat de raad van bestuur van de ECB een besluit neemt.

Chiara Zangarelli, Europees econoom bij Nomura, heeft niet alleen nieuwe prognoses op tafel, maar zei ook dat de ECB de komende maanden wil zien wat er met de pandemie gebeurt.

Maar zoals de zaken er nu voorstaan, zei ze, “zou het zelfs voor de gematigde” leden van de ECB moeilijk zijn om een ​​aankondiging over de afbouw tot na december uit te stellen.

Hoofdeconoom van de ECB, Philip Lane, zei vorige week in een interview ook dat “september erg ver verwijderd is” van de huidige einddatum van het aan Covid gerelateerde programma voor de aankoop van activa, wat suggereert dat een aankondiging over het afbouwen nog een paar maanden zou kunnen duren.

Marktspelers houden de publicatie van belangrijke gegevens in de gaten om te begrijpen hoe de ECB zou kunnen reageren.

Ongeacht wanneer PEPP zou eindigen, dat is niet het einde van de rol van de ECB op het gebied van QE.

Voorlopige gegevens die dinsdag werden vrijgegeven, suggereerden dat het eurogebied in augustus de hoogste inflatie in tien jaar beleefde, 3% als gevolg van hoge vaccinatiepercentages en een versoepeling van de Covid-beperkingen in de regio.

De ECB had gezegd dat ze dit jaar een stijging van de consumentenprijzen verwachtte, zij het als gevolg van tijdelijke factoren. Het doel van de centrale bank is om op middellange termijn een nominale inflatie van 2% te bereiken. Als de hogere inflatiecijfers zouden aanhouden, zou dit de druk op de ECB vergroten om haar stimuleringsmaatregelen in een sneller tempo terug te draaien.

Hoe het eruit zou kunnen zien

De instelling onder leiding van Christine Lagarde ontwikkelde in de nasleep van het coronavirus in maart 2020 een nieuw programma voor de aankoop van activa om de eurozone te ondersteunen. Het Pandemic Emergency Purchase Program – bekend als PEPP – loopt naar verwachting af in maart 2022 met een potentieel totaalbedrag van 1,85 biljoen euro ($ 2,19 biljoen).

Het programma heeft de ECB meer flexibiliteit gegeven, namelijk door Griekse obligaties te kunnen kopen, die niet voldeden aan de investeringscriteria die in het kader van andere programma’s moesten worden gekocht.

“Of de PEPP-aankopen zinvol kunnen dalen, ik denk dat het een beetje voorbarig is. Ik denk dat we een indicatie zullen krijgen dat de PEPP-aankopen in het vierde kwartaal nog steeds erg hoog blijven voordat ze in het eerste kwartaal afnemen”, zegt Guillaume Menuet, Europees econoom bij Citi. CNBC’s “Street Signs Europe” woensdag.

Moëc, van AXA Investment Managers, verwacht dat PEPP in maart wordt afgerond “maar dan is het grote gesprek wat er met de APP moet gebeuren.”

Toen de pandemie in maart 2020 de eurozone trof, hield de ECB ook vast aan haar programma voor de aankoop van activa, bekend als APP, dat momenteel een maandelijks tempo van 20 miljard euro heeft. De centrale bank gebruikt dit programma in combinatie met PEPP om de economie met 19 leden in stand te houden.

Salomon Fiedler, econoom bij Berenberg, vertelde woensdag aan CNBC dat de APP waarschijnlijk tot 2023 zal duren en dan zou er in het vierde kwartaal van dat jaar een potentiële eersteklasverhoging kunnen plaatsvinden.

Maar in de tussentijd zei Zangarelli van Nomura dat de APP waarschijnlijk in omvang zal worden uitgebreid zodra PEPP afloopt. Ze verwacht dat deze details ook tijdens de decembervergadering worden onthuld.

ECB’s Lane zei vorige week ook dat “er geen voorwaarden zijn om APP te beëindigen”.

“Ongeacht wanneer PEPP eindigt, is dat niet het einde van de rol van de ECB op het gebied van QE. Daarom hebben we geen enorme aanlooptijd nodig om erover na te denken. We kunnen het natuurlijk ook niet te laat laten Maar zes maanden is best veel tijd. In het najaar zullen we veel zaken moeten oplossen met betrekking tot hoe 2022 eruit moet zien”, vertelde hij aan Reuters.

Wat zou een aankondiging van december kunnen doen ontsporen?

“Covid, Covid, Covid”, zei Moëc van AXA Investment Managers.

Hij zei dat de economische situatie in de eurozone profiteert van hoge vaccinatiegraad en een algemene voorzichtigheid om te voorkomen dat alle Covid-beperkingen worden opgeheven. Maar zelfs als de pandemie de komende maanden zou verslechteren, zei hij dat “de lat om PEPP te behouden zoals het nu is erg hoog is.”

In de hele Europese Unie is 70% van de volwassen bevolking volledig ingeënt tegen het coronavirus.