ECB Lagarde bagatelliseert recessierisico’s op Sintra Forum

By Jernst van Waal

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank. De centrale bank heeft een spoedvergadering gepland om de hogere obligatierente aan te pakken.

John Thys | Afp | Getty Images

De president van de Europese Centrale Bank, Christine Lagarde, heeft dinsdag de zorgen over een recessie in de eurozone weggewuifd en zei ook dat haar team klaar is om de rente sneller te verhogen – indien nodig – als de inflatie blijft stijgen.

Ambtenaren van centrale banken zijn in Portugal bijeengekomen voor hun jaarlijkse conferentie, met de nadruk op stijgende consumentenprijzen. De eurozone zal dit jaar naar verwachting een totale inflatie van 6,8% zien, ruim boven de doelstelling van de ECB van 2%.

Dit komt op een moment dat economen zich afvragen of de eurozone dit jaar wel of niet aan een recessie zal ontsnappen. De regio heeft het groeiniveau zien verslechteren te midden van een energiecrisis, sancties tegen Rusland en voedselonzekerheid – om maar een paar factoren te noemen.

“We hebben onze prognoses voor de groei in de komende twee jaar aanzienlijk naar beneden bijgesteld. Maar we verwachten nog steeds positieve groeicijfers als gevolg van de binnenlandse buffers tegen het verlies van het groeimomentum”, zei Lagarde dinsdag op het Sintra Forum.

De Europese Centrale Bank hield eerder deze maand een spoedvergadering om een ​​nieuw instrument aan te kondigen om de versnipperingsrisico’s in de eurozone aan te pakken. Marktpartijen bleven echter met vragen zitten over de timing en omvang van het mechanisme.

Beleggers maken zich zorgen over de hoge inflatie en volgen nauwlettend wat de ECB zegt en doet. Beleggers zijn ook op hun hoede voor de hoge schulden in Europa, met name in Italië, en hoe een terugkeer naar een strakker monetair beleid een financiële belemmering voor deze economieën zou kunnen worden.

“Als de inflatievooruitzichten niet verbeteren, hebben we voldoende informatie om sneller te handelen. Deze toezegging is echter afhankelijk van de gegevens”, voegde Lagarde dinsdag toe.

Stijgende of verlagende tarieven?

In een gesprek met CNBC zei Erik Nielsen, hoofdeconoom wereldwijd bij UniCredit, dat hij niet verwacht dat het forum van dit jaar de verschillen tussen de staatsschuldniveaus zal aanpakken, maar meer zal focussen op de toekomst van het monetair beleid.

“Kun je de rente echt in een recessie brengen, zelfs als de inflatie hoog is? Dat zou ongebruikelijk zijn”, zei hij.

De ECB bevestigde begin juni haar voornemen om de rente volgende maand te verhogen en daarna opnieuw na de zomer. Dit zou de depositorente van de ECB waarschijnlijk uit het negatieve gebied halen en een enorm moment markeren voor de centrale bank, die de rente sinds 2014 onder nul heeft gehouden.

Er zijn echter twijfels of Lagarde zal doorgaan met meerdere renteverhogingen terwijl de groeivooruitzichten van de regio verduisteren. De ECB voorspelde in juni een BBP-percentage van 2,8% voor de eurozone dit jaar, maar economen beginnen te praten over het vooruitzicht van een recessie tegen het einde van het jaar als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne en de impact die dit heeft op de wereldwijde economie.

Volgens Nielsen bevindt de Federal Reserve in de Verenigde Staten zich in dezelfde positie.

“Er is een zeer grote kans dat de Fed de rente zal verlagen tegen het einde van volgend jaar of zoiets, en dit is weer het recessieverhaal”, zei hij.

“Ze kunnen niet uitvoeren wat ze zeggen, ze zullen de volgende en misschien nog een wandeling doen, maar dan wordt het heel moeilijk voor hen, zowel in de VS een beetje later, als in Europa”, voegde hij eraan toe. .

Dit is een laatste nieuwsbericht, kom later terug voor meer informatie.