E-commerce in Zuidoost-Azië ‘nog in de openingsact’: VC-firma

By Jernst van Waal

Het e-commerce-ecosysteem van Zuidoost-Azië bevindt zich nog in een “zeer, zeer ontluikende fase” en er zullen nog veel meer bedrijfsmodellen en bedrijven in de regio worden gevormd, zei de oprichtende partner van een durfkapitaalbedrijf.

“We hebben het over eencijferige digitale penetratie in vergelijking met de algemene handelspenetratie”, vertelde Amit Anand van Jungle Ventures, een Zuidoost-Aziatisch bedrijf, donderdag aan CNBC’s “Squawk Box Asia”.

Toen hem werd gevraagd naar de concurrentie tussen bedrijven als Grab, Sea en Goto voor het hart van de e-commercemarkt in de regio, zei hij: “Ik denk dat ze nog steeds in de openingsact van deze film zitten.”

“Ik denk geenszins dat het succes of falen van één onderneming het resultaat van de totale industrie zal bepalen.”

Jungle Ventures heeft donderdag aangekondigd dat het $ 600 miljoen heeft opgehaald om te investeren in start-ups, meer dan $ 1 miljard aan beheerd vermogen. Dat maakt hen “het eerste onafhankelijke durfkapitaalbedrijf met hoofdkantoor in Singapore dat in Zuidoost-Azië en India investeert om deze mijlpaal te bereiken”, aldus het bedrijf.

‘Kracht van internet’

Maar liefst 40 miljoen mensen in zes landen in de regio – Singapore, Maleisië, Indonesië, de Filippijnen, Vietnam en Thailand – werden in 2020 nieuwe internetgebruikers, aldus het rapport.

De trend dat de jongere doelgroep in de regio “100%, 120% online” is, zal zich voortzetten, merkte Anand op.

“En Covid dwingt alleen maar meer en meer consumenten, steeds meer ondernemingen om dingen via internet te doen.”

Sociale handel heeft bijvoorbeeld een “veel groter” potentieel dan traditionele e-commerce, voegde Anand eraan toe. Social commerce omvat het gebruik van sociale-mediawebsites zoals Facebook, Instagram en Twitter om producten en diensten te promoten en te verkopen.

“We hebben daar nog niet eens de oppervlakte van bekrast… deze regio is een zeer, zeer gefragmenteerde en diverse geografie geweest.”

“En als je de kracht van internet naar elk hoekje en uithoek van deze regio wilt krijgen, is het de beste keuze om samen te werken met die lokale influencers, die lokale agenten en technologie naar hen toe te brengen”, zei hij.

Haast je niet?

Met hogere rentetarieven, inflatie en een mogelijke recessie, zei Anand dat drie van zijn bedrijven hun IPO-plannen hebben uitgesteld. De bedrijven zullen echter “zeker” op “middellange tot lange termijn” naar de beurs gaan, zei hij.

“De belofte om CEO te worden van een beursgenoteerd bedrijf en de voordelen die daarmee gepaard gaan, zijn beslist veel aantrekkelijker dan de moeite die het kost”, legt hij uit.

“Het is veelbelovend dat technologiebedrijven in de regio zowel lokale als wereldwijde IPO’s kunnen doen.”

Anand voegde eraan toe dat het advies van Jungle Ventures voor zijn bedrijven is om niet terug te haasten naar de markt, gezien de recente volatiliteit en beperkingen aan de aanbodzijde.

“We zien een grote correctie… als ze kunnen, zouden ze hier wat langer naar moeten kijken voordat ze weer op de markt komen, zodat ze een beetje meer voorspelbaarheid hebben”, zei hij.

“Onze algemene leidraad voor ondernemers in de regio zal zijn dat dit een markt met beperkte aanbod zal zijn en [if there is] elke behoefte om de voorraden te versterken, moeten ze meer gefocust zijn in hun inspanningen.”