FINANCIEEL.com

Duurste steden voor 2023 zijn onder meer Singapore, Zürich: EIU

Duurste steden voor 2023 zijn onder meer Singapore, Zürich: EIU

Volgens de Economist Intelligence Unit is Singapore, samen met Zürich, de duurste stad om in te wonen.

Jozef Nair | Nurfoto |

Volgens de Economist Intelligence Unit is Singapore opnieuw gerangschikt als de duurste stad om in te wonen en deelt het dit jaar de eerste plaats met Zürich.

Dit is de negende keer in elf jaar dat Singapore bovenaan de lijst staat, terwijl Zürich vorig jaar van de zesde plaats sprong.

New York, dat vorig jaar de eerste plaats deelde met het Zuidoost-Aziatische land, zakte naar de derde plaats en deelde de plek met Genève, zo meldde de EIU in haar tweejaarlijkse Worldwide Cost of Living-enquête.

Het onderzoek werd dit jaar uitgevoerd van 14 augustus tot 11 september, waarbij meer dan 400 individuele prijzen voor meer dan 200 producten en diensten in 173 steden werden vergeleken.

Het onderzoeksbureau zei dat Singapore zijn eerste plaats veroverde vanwege de hoge kosten voor boodschappen, alcohol, kleding en het bezit van een privévoertuig. Een sterke munt en hoge prijzen voor huishoudelijke artikelen en recreatieve activiteiten zorgden ervoor dat Zürich naar nummer 1 steeg.

EIU benadrukte dat veel steden blijven bezwijken voor steilere prijzen als gevolg van de hoge inflatie, waarbij de prijzen voor meer dan 200 veelgebruikte goederen en diensten in lokale valuta met 7,4% stijgen op jaarbasis.

Hoewel dit 0,7 procentpunt lager is dan vorig jaar, blijft het nog steeds hoger dan de trend van 2017 tot 2021.

EIU zei dat het verwacht dat de inflatie volgend jaar zal blijven vertragen, maar waarschuwde dat elke verdere escalatie in de oorlog tussen Israël en Hamas de energieprijzen zou kunnen opdrijven en dat sterker dan verwachte El Niño-omstandigheden de voedselprijzen zelfs nog hoger zouden kunnen duwen.

Zwakke yuan en yen

Tot de grootste dalers op de EIU-lijst behoorden Chinese en Japanse steden, die werden meegesleurd door de verzwakking van de Chinese yuan en de Japanse yen.

De Chinese steden Nanjing, Wuxi, Dalian en Beijing zijn allemaal ruim 25 plaatsen gedaald, terwijl Tokio en Osaka in Japan respectievelijk 23 en 27 plaatsen zijn gedaald.

De top 10

Tot de top 10 van duurste steden op de lijst van EIU behoren twee Aziatische steden, vier Europese steden en drie Amerikaanse steden.

Tel Aviv, Israël, behoorde ook tot de top 10, maar EIU merkte op dat het onderzoek werd uitgevoerd voordat de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak.

1. TIE — Singapore

1. TIE — Zürich

3. TIE — Genève

3. TIE-New York

5. Hongkong

6. Los Angeles

7. Parijs

8. TIE — Kopenhagen, Denemarken

8. TIE — Tel Aviv

10. San Francisco

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert