Site pictogram Financieel.com

Duitsland is van plan de lock-up voorzichtig op te heffen, terwijl de exitstrategie van het VK onbekend blijft

De Duitse bondskanselier Angela Merkel komt aan om op 22 maart 2020 een persverklaring af te leggen over de verspreiding van het nieuwe coronavirus COVID-19 in de kanselarij in Berlijn.

Michael Kappeler | AFP | Getty Images

Duitsland heeft een routekaart opgesteld voor het voorzichtig opheffen van de coronavirusvergrendelingsmaatregelen, terwijl de regering in het VK de vergrendeling van het land zal verlengen, temidden van de groeiende roep om een ​​expliciete exitstrategie.

Duitsland heeft woensdag aangekondigd dat kleine winkels (met een winkeloppervlakte van minder dan 800 vierkante meter) vanaf maandag 20 april weer open mogen, zolang er maatregelen worden genomen op het gebied van hygiëne en sociale afstand, aldus de publieke omroep Deutsche Welle. Daarnaast kunnen ook grotere autodealers, fietsenwinkels en boekhandels weer open.

Scholen in het land openen hun deuren op maandag 4 mei en geven voorrang aan studenten die examens moeten afleggen. Grote massabijeenkomsten blijven echter tot 31 augustus verboden. Een beslissing over het opheffen van beperkingen op sociale locaties, zoals restaurants en bars, zal naar verwachting op een later tijdstip worden genomen.

‘We moeten uiterst voorzichtig te werk gaan’, zei bondskanselier Angela Merkel woensdag in Berlijn tegen journalisten, waarbij ze waarschuwde dat het land ‘op dun ijs loopt’.

Duitsland wordt geprezen om zijn aanpak van de coronaviruscrisis; het heeft meer dan 127.000 bevestigde gevallen van het virus, maar heeft een fractie gezien van de sterfgevallen die in andere West-Europese landen zijn gemeld. Het dodental is momenteel 3.804, volgens gegevens verzameld door Johns Hopkins University, in tegenstelling tot de 21.645 van Italië en de 18.812 van Spanje.

De Duitse reactie op de uitbraak omvatte uitgebreide tests en het traceren van contacten, evenals een blokkering die op 22 maart werd opgelegd – factoren die hebben voorkomen dat het robuuste gezondheidszorgsysteem werd overweldigd.

Terwijl Duitsland aan het einde van de tunnel licht kan zien, lijkt het VK zich in een veel meer verwarde staat te bevinden. Er is kritiek op de aanpak van de crisis door de regering, gezien het relatief kleine aantal tests en het gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

Dominic Raab, die ter vervanging van premier Boris Johnson vervangt is aan het herstellen van een ernstig geval van Covid-19, heeft donderdag een ontmoeting met ministers van de regering en zit een vergadering van de commissie voor noodhulp voor.

Er wordt algemeen verwacht dat de sluiting van het land met drie weken wordt verlengd, te midden van scherpe waarschuwingen dat het VK het zwaarst getroffen land van het coronavirus in Europa zou kunnen worden.

De Britse beste medische expert verklaarde woensdag dat het land waarschijnlijk zijn hoogtepunt van het virus ziet (het dodental bedraagt ​​momenteel 12.868 in Britse ziekenhuizen, met 761 dagelijkse sterfgevallen woensdag), maar het is te vroeg om te overwegen om lockdown-maatregelen op te heffen die er sinds 23 maart zijn.

“Onze mening is dat het waarschijnlijk de piek in het algemeen bereikt,” zei de Britse medische hoofdadviseur Chris Whitty op de dagelijkse persconferentie van de regering woensdag. “We zijn nog niet op het punt waar we vol vertrouwen en veilig kunnen zeggen ‘dit is nu voorbij de piek en we kunnen nu heel veel gaan nadenken over de volgende fasen’.”

Het VK is niet de enige die voorzichtig is; Frankrijk heeft ook de blokkering verlengd tot 11 mei. Maar het VK lijkt achter zijn Europese collega’s te staan ​​met betrekking tot een robuust testregime, dat het mogelijk zou kunnen maken te identificeren wie veilig is om weer aan het werk te gaan, en degenen die dat niet zijn.

. Ter vergelijking: de Duitse minister van Volksgezondheid Jens Spahn zei vorige week tijdens een persconferentie dat Duitsland 100.000 tests per dag uitvoerde.

Sommige economen, waaronder David Mackie van JP Morgan, zijn van mening dat exitstrategieën “leeftijds- en morbiditeitgerelateerde beperkingen” moeten bevatten, die een aanzienlijk deel van het arbeidsrendement mogelijk zouden kunnen maken.

“Zolang er een beperkte interactie is tussen mensen van 60 jaar of ouder en mensen met relevante comorbiditeiten en de rest van de bevolking, moet dit de economische activiteit herstellen, de sociale welvaart verbeteren, de immuniteit verhogen en tegelijkertijd de druk op gezondheidszorgsystemen en dodelijke slachtoffers ‘, zei hij woensdag in een notitie.

“Dit kan uiteindelijk de oude en mensen met morbiditeiten sneller beschermen dan de komst van een vaccin. Dit lijkt ons een redelijk goed op één na beste beleid bij gebrek aan een mogelijkheid om op grote schaal te testen. Het is niet perfect, maar het misschien wel de minst slechte uitkomst. ‘

Mobiele versie afsluiten