FINANCIEEL.com

Duitsland dringt er bij bedrijven op aan ‘de-risk’ uit China te nemen, benadrukt dat het geen ontkoppeling nastreeft

Duitsland dringt er bij bedrijven op aan ‘de-risk’ uit China te nemen, benadrukt dat het geen ontkoppeling nastreeft

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz (R) en de Chinese premier Li Qiang houden een persconferentie aan het einde van het Duits-Chinese economieoverleg op 20 juni 2023 in de kanselarij in Berlijn.

Tobias Schwarz | Afp |

Duitsland zei dat het voor bedrijven dringend noodzakelijk is om de risico’s van China af te schaffen, terwijl ze “geen ontkoppeling” van economieën nastreven.

“Voor Duitsland blijft China een partner, een concurrent, een systemische rivaal. Maar het aspect van systemische rivaliteit is de laatste jaren steeds prominenter geworden”, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock. zei donderdag bij de denktank Mercator Institute for China Studies in Berlijn, volgens een vertaling van DW, een Duitse krant.

De minister presenteerde de strategie van het land ten aanzien van China en legde uit hoe het land van plan is zijn belangen te beschermen.

“De economische strategie van China is erop gericht om het minder afhankelijk te maken van andere landen, terwijl de internationale productieketens afhankelijker worden van China”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een rapport van 64 pagina’s dat donderdag is gepubliceerd.

Vorige week legde China exportbeperkingen op voor twee belangrijke metalen voor het maken van chips, in wat werd beschouwd als een waarschuwing voor Europa en de VS in een technologische oorlog om hightech chips.

“In termen van buitenlands beleid streeft China zijn eigen belangen veel assertiever na en probeert het op verschillende manieren de bestaande op regels gebaseerde internationale orde te hervormen. Dit heeft gevolgen voor de Europese en mondiale veiligheid”, aldus het rapport.

Chinese stoepranden kunnen leiden tot meer diversificatie in de levering van materialen: Bruegel

“We hoeven niet al te goed te kijken om te zien dat China veranderd is. Wie naar China luistert, kent het zelfvertrouwen waarmee het de ontwikkeling van onze wereld beslissend zal beïnvloeden”, zei Baerbock tijdens haar toespraak.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde niet onmiddellijk op het verzoek van CNBC om commentaar.

De Chinese ambassade in Duitsland zei in een verklaring dat “China hoopt dat Duitsland de ontwikkeling van China rationeel, alomvattend en objectief zal bekijken.”

“Veel van de uitdagingen en problemen waarmee Duitsland momenteel wordt geconfronteerd, worden niet veroorzaakt door China. China is de partner van Duitsland bij het aanpakken van uitdagingen, niet zijn tegenstander”, aldus de ambassade.

“Het bekijken van China en het formuleren van strategieën ten opzichte van China op basis van ideologie zal misverstanden en verkeerde inschattingen alleen maar verergeren en de samenwerking en het wederzijdse vertrouwen tussen de twee partijen schaden.”

Het rapport van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte verder dat concurrentie tussen naties gunstig is en dat “Duitsland concurrentie met China accepteert”. Het zei echter dat concurrentie “gebaseerd moet zijn op eerlijke regels”.

“Het is niet onze bedoeling om de economische vooruitgang en ontwikkeling van China te belemmeren. Tegelijkertijd is het dringend nodig om risico’s te verminderen. We streven echter niet naar een ontkoppeling van onze economieën”, aldus het rapport.

Partnerschappen met China blijven cruciaal, zeggen ADB-gouverneurs uit Zwitserland en Duitsland

Duitsland wil “minder afhankelijk worden in kritieke sectoren”, zoals medische technologie, geneesmiddelen en zeldzame aardmetalen, aldus het rapport. Het voegde eraan toe dat “China in het verleden de afhankelijkheden van andere landen heeft uitgebuit”, waarbij halfgeleiders als voorbeeld worden genoemd.

Het rapport zei ook dat “economische en handelsbetrekkingen een belangrijk onderdeel blijven van de bilaterale samenwerking met China” en dat Duitsland ervoor wil zorgen dat deze samenwerking “eerlijker, duurzamer en meer wederkerig wordt”.

China is de grootste afzonderlijke handelspartner van Duitsland. In 2022 steeg de Duitse invoer uit China met 33,6% ten opzichte van een jaar geleden tot 191,1 miljard euro ($ 204,4 miljard), volgens gegevens van het Duitse federale bureau voor de statistiek. Ondertussen steeg de Duitse export naar China slechts met 3,1% tot 106,8 miljard euro.

Terwijl “China’s afhankelijkheid van Europa voortdurend afneemt, is de afhankelijkheid van Duitsland van China de laatste jaren belangrijker geworden”, aldus het rapport.

Vorige maand had de Chinese premier Li Qiang een ontmoeting met de Duitse president Frank-Walter Steinmeier om de bilaterale betrekkingen tussen de twee economieën te bespreken.

Li zei dat China en Duitsland “een solide basis hebben voor samenwerking en een sterke dynamiek voor ontwikkeling”.

Hij zei ook dat China “alle vertrouwen heeft in de vooruitzichten van de samenwerking tussen China en Duitsland”.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert