Duitsland activeert ‘alarmniveau’ van noodgasplan, ziet groot risico op langdurige leveringstekorten

By Jernst van Waal

Habeck heeft eerder gewaarschuwd dat de situatie “in de winter erg krap” zal zijn zonder voorzorgsmaatregelen om een ​​gastekort te voorkomen.

Afbeelding Alliantie | Afbeelding Alliantie | Getty Images

Duitsland heeft verklaard dat het naar het zogenaamde “alarmniveau” van zijn noodgasplan gaat, aangezien verminderde Russische stromen de angst voor een tekort aan wintervoorraden vergroten.

Minister van Economische Zaken Robert Habeck kondigde donderdag aan dat Duitsland naar fase twee van zijn driefasenplan gaat. Het betekent dat Europa’s grootste economie nu een groot risico ziet op langdurige gastekorten.

Duitsland heeft een scherpe daling van de Russische gasvoorziening gezien, waardoor het land waarschuwt dat de situatie “in de winter erg krap” zal zijn zonder voorzorgsmaatregelen om een ​​aanbodtekort te voorkomen.

“We moeten onszelf niet voor de gek houden: gastoevoer stopzetten is een economische aanval op ons door” [Russian President Vladimir] Poetin”, zei Habeck in een verklaring, volgens een vertaling.

“We verdedigen ons hiertegen. Maar het zal een rotsachtige weg zijn die we als land nu moeten bewandelen. Ook al voel je het nog niet echt: we zitten in een gascrisis”, voegde hij eraan toe.

Habeck zei dat gas nu een schaars goed is geworden en waarschuwde dat een buitengewone prijsrally zou kunnen aanhouden. “Dit zal van invloed zijn op de industriële productie en een grote last worden voor veel consumenten. Het is een externe schok”, zei Habeck.

Volgens het Duitse noodplan voor gas wordt de alarmfase geactiveerd wanneer er sprake is van een “verstoring van de gasvoorziening of een uitzonderlijk hoge vraag naar gas die resulteert in een aanzienlijke verslechtering van de gasvoorzieningssituatie, maar de markt nog steeds in staat is om die verstoring of vraag te beheersen zonder de noodzaak toevlucht te nemen tot niet-marktgebaseerde maatregelen.”

Deze fase vereist geen staatsinterventiemaatregelen. Deze treden in werking in de “noodfase” van fase drie, als de regering oordeelt dat de marktfundamentals niet langer van toepassing zijn.

Beleidsmakers in Europa worstelen momenteel om de ondergrondse opslag te vullen met aardgasvoorraden om huishoudens van voldoende brandstof te voorzien om de lichten aan te houden en huizen warm te houden voordat de kou terugkeert.

De EU, die ongeveer 40% van haar gas via Russische pijpleidingen ontvangt, probeert haar afhankelijkheid van Russische koolwaterstoffen snel te verminderen als reactie op de maandenlange aanval van het Kremlin in Oekraïne.

Duitsland, dat sterk afhankelijk is van Russisch gas, had eerder geprobeerd stevige energiebanden met Moskou te onderhouden.

‘Steenkool staat weer in brand’

Duitsland kondigde de eerste fase van zijn noodgasplan af op 30 Mach, ongeveer een maand nadat de Russische invasie van Oekraïne een energiecrisis in Europa veroorzaakte.

De “early warning phase” erkende dat, hoewel er nog geen leveringsonderbrekingen waren, gasleveranciers werden uitgenodigd om de overheid te adviseren als onderdeel van een crisisteam. Destijds riep Habeck alle gasverbruikers op – van industrie tot huishoudens – om hun verbruik zoveel mogelijk te verminderen.

Naast Italië, Oostenrijk en Nederland heeft Duitsland aangegeven dat kolencentrales kunnen worden gebruikt om een ​​verminderde Russische gasvoorziening te compenseren.

Steenkool is qua uitstoot de meest CO2-intensieve fossiele brandstof en daarmee het belangrijkste doelwit voor vervanging in de spil naar alternatieve energiebronnen.

Duitsland, Italië, Oostenrijk en Nederland hebben allemaal aangegeven dat kolencentrales kunnen worden gebruikt om een ​​vermindering van de Russische gasvoorziening te compenseren.

Afbeelding Alliantie | Afbeelding Alliantie | Getty Images

Habeck zei vorige week dat het besluit van de regering om het gebruik van aardgas te beperken en meer steenkool te verbranden een “bittere” zet was, maar het land moet er alles aan doen om zoveel mogelijk gas op te slaan.

“Steenkool staat opnieuw in brand”, vertelde Ole Hansen, hoofd grondstoffenstrategie bij Saxo Bank, donderdag aan CNBC’s “Squawk Box Europe”. “Telers waren gericht op een toekomst met een lagere vraag, maar dat is duidelijk niet wat we nu zien.”

Vooruitlopend op de stap van Duitsland naar de alarmfase van zijn noodgasplan, zei Hansen dat de verklaring de hachelijke situatie waarin Europa zich bevindt opnieuw zou bevestigen, waarbij steenkool wordt gezien als een “kortetermijnoplossing” om verminderde stromen van Russisch gas te vervangen.