Duitse centrale bank waarschuwt voor te hoge vastgoedprijzen

By Jernst van Waal

De Duitse centrale bank waarschuwde donderdag voor scheve waarderingen op de huizenmarkt en noemde het een “specifieke kwetsbaarheid” nu de vastgoedprijzen blijven stijgen.

“We hebben eigenlijk alle indicatoren gezien – prijzen, krediet – die indicatoren bleven stijgen in Duitsland en je ziet niet echt een groot effect van de pandemie”, zei Claudia Buch, vice-president bij de Bundesbank.

In een gesprek met Karen Tso van CNBC voegde ze eraan toe dat haar team bij de Bundesbank schattingen heeft gemaakt van ongeveer 10% tot 30% voor prijsafwijkingen van hun fundamenten.

“Wat een beetje een nieuwe ontwikkeling is, is dat deze overwaarderingen ook meer wijdverspreid zijn, dus buiten de grote steden… [and] bijna 90% van de huishoudens verwacht dat de prijzen zullen blijven stijgen”, zei ze.

In de laatste financiële stabiliteitsbeoordeling door de Bundesbank werd donderdag ook opgemerkt dat Duitse geldschieters kapitaalbuffers zouden moeten opbouwen om deze potentiële problemen op de huizenmarkt aan te pakken.

Er bestaat bezorgdheid dat banken door de overwaardering in de sector de werkelijke waarde van onderpand niet correct inschatten, en daarom meer blootgesteld zijn aan toekomstige prijsaanpassingen.

“De financiële stabiliteit zou in gevaar komen als zich destabiliserende ontwikkelingen op de vastgoedmarkt zouden voordoen, waarbij stijgende kredietvolumes en prijzen zouden samenvallen met een verslechtering van de schuldhoudbaarheid van kredietnemers”, aldus de Duitse centrale bank in het rapport.