FINANCIEEL.com

Drie uur was alles wat de jury nodig had om Sam Bankman-Fried te veroordelen

Drie uur was alles wat de jury nodig had om Sam Bankman-Fried te veroordelen

Voormalig FTX-topman Sam Bankman-Fried, die wordt beschuldigd van fraude vanwege de ineenstorting van de failliete cryptocurrency-exchange, arriveert op de dag van een hoorzitting bij de federale rechtbank van Manhattan in New York City, 3 januari 2023.

David Dee Delgado | Reuters

In het fraudeproces van Sam Bankman-Fried wonnen de aanklagers snel door het simpel te houden.

Juryleden hadden slechts ongeveer drie uur beraadslaging nodig om de oprichter van de FTX schuldig te verklaren aan zeven misdrijven, wat zou kunnen neerkomen op een levenslange gevangenisstraf. Voor een spraakmakend proces dat een maand duurde, waarbij bijna twintig getuigen en honderden bewijsstukken betrokken waren, vertelden experts aan CNBC dat ze nog nooit zo’n snelle beslissing hadden gezien.

“De jury kwam binnen de kortste keren terug op zeven aanklachten wegens fraude en samenzwering, een beschuldiging die in typische gevallen notoir moeilijk te bewijzen is zonder redelijke twijfel, vooral als het gaat om complex financieel wangedrag”, zegt Yesha Yadav, hoogleraar rechten en universitair hoofddocent. decaan aan de Vanderbilt Universiteit.

Werken in het voordeel van de overheid was een fundamenteel feit dat door vrijwel iedereen wordt aanvaard: geld stelen is verkeerd.

Zowel de aanklager als de verdediging waren het erover eens dat 10 miljard dollar aan klantengeld dat in de crypto-exchange van FTX zat, verdwenen was, waarvan een deel bestemd was voor betalingen voor onroerend goed, teruggeroepen leningen, durfinvesteringen en politieke donaties. Ze waren het er ook over eens dat Bankman-Fried de leiding had.

De belangrijkste vraag voor de juryleden was de intentie. Heeft Bankman-Fried bewust fraude gepleegd bij het uitvoeren van die uitbetalingen met contant geld van FTX-klanten, of heeft hij onderweg gewoon een paar fouten gemaakt?

Nicolas Roos en Danielle Sassoon, de twee Amerikaanse assistent-advocaten die de zaak door het proces leidden, herinnerden beleggers er voortdurend aan dat miljarden dollars verdwenen zijn ten koste van gewone beleggers. Crypto kan ingewikkeld zijn omdat het niet gereguleerd is en moeilijk te categoriseren is als valuta, handelsartikel of iets anders.

Roos en Sassoon benadrukten hoe weinig dat van belang was voor de onderhavige zaak.

De aanklager riep als eerste getuige een in Londen gevestigde handelaar in cacaobonen op die $100.000 verloor aan FTX. De investeerder, Marc-Antoine Julliard, wendde zich in 2021 tot het platform om zijn bezittingen te diversifiëren, omdat hij zei dat het bedrijf de indruk wekte dat het betrouwbaar was.

“De sleutel tijdens het proces was, afgezien van de vele medewerkers, de manier waarop aanklagers de zaak vereenvoudigden en het probeerden als een tuinfraude in plaats van als een complex crypto-plan”, zegt Renato Mariotti, een voormalig aanklager bij het Amerikaanse ministerie van Justitie. Securities and Commodities Fraud Section, vertelde CNBC.

Mariotti, die nu proefpartner is in Chicago met Bryan Cave Leighton Paisner, zei: “Het eenvoudiger verhaal is meestal de winnaar bij een juryproces.”

Damian Williams, de Amerikaanse advocaat voor het zuidelijke district van New York, onderstreepte dat punt donderdagavond tijdens een persconferentie nadat de vonnissen waren voorgelezen.

“Hoewel de cryptocurrency-industrie misschien nieuw is en spelers als Sam Bankman-Fried misschien nieuw zijn, is dit soort corruptie zo oud als de tijd”, zei Williams. “Deze zaak gaat altijd over liegen, bedriegen en stelen, en we hebben er geen geduld voor.”

Wat is het volgende na de veroordeling van Sam Bankman-Fried in een fraudezaak: CNBC Crypto World

De aanklagers hadden er veel voor over.

Bankman-Fried, de 31-jarige zoon van twee rechtsgeleerden aan Stanford, had juridisch advies geschuwd lang nadat FTX en zusterhedgefonds Alameda Research eind 2022 failliet gingen. Hij bleef productief en ongefilterd in de omgang met de pers, en sprak zelfs publiekelijk per video aan journalist Andrew Ross Sorkin op de New York Times DealBook Summit, die plaatsvond drie weken nadat zijn crypto-imperium instortte.

‘Wat zeggen uw advocaten u nu?’ vroeg Sorkin. ‘Suggereren ze dat het een goed idee is dat u spreekt?

‘Nee, dat is helemaal niet het geval’, antwoordde Bankman-Fried. “Het klassieke advies: zeg niets, trek je terug in een gat. En dat is niet wie ik ben. Het is niet wie ik wil zijn.”

Dat interview, samen met andere, bleef hem achtervolgen. Audio-, videoclips en nieuwsfragmenten, van vóór, tijdens en na de mislukking van de FTX, leverden de aanklager een berg bewijsmateriaal op bovenop de vernietigende getuigenverklaringen die zij kon overleggen.

‘Onmogelijke positie’

In september 2022, toen de crisis intern duidelijk geworden was, vertelde Bankman-Fried aan CNBC dat hij $1 miljard aan gratis contant geld had om in de hele sector in te zetten. De maand daarop pochte hij tijdens een evenement in Washington DC op de rol van FTX bij het overeind houden van de industrie na een reeks mislukkingen.

Bij het presenteren van deze verklaringen aan de jury maakte de aanklager duidelijk dat Bankman-Fried wist dat hij loog.

“SBF verloor deze zaak voordat deze begon”, zei Mariotti. “Hij bracht zijn advocaten in een onmogelijke positie door bizarre misdaden te begaan en te weigeren zijn mond te houden, zelfs nadat duidelijk was dat er een onderzoek naar hem liep.”

Sassoon eindigde door de juryleden te vertellen dat Bankman-Fried dacht dat hij klanten, verslaggevers en het publiek voor de gek kon houden. Nu wilde hij ze voor de gek houden.

‘Trap er niet in,’ zei ze. “Vind hem schuldig.”

Paul Tuchmann, een voormalig federaal aanklager die momenteel partner is van Wiggin en Dana LLP, zei dat een beraadslaging van drie uur voor een proces van deze lengte ‘helemaal niet gebruikelijk is’.

“Het toont echt de kracht van de regering aan”, zei Tuchmann.

Terwijl aanklagers getuigen uit de binnenste kring van Bankman-Fried naar voren brachten die meewerkten als onderdeel van pleidooiovereenkomsten, was de zaak van de verdediging grotendeels gebaseerd op getuigenissen van de verdachte zelf. Tuchmann omschreef het optreden van Bankman-Fried als “niet overtuigend”.

De ouders van Sam Bankman-Fried, links gezeten, reageren op het vonnis. Helemaal rechts zit de Amerikaanse advocaat Damian Williams.

Kunstenaar: Elizabeth Williams

De hoofdrol voor de vervolging was Caroline Ellison, de ex-vriendin van Bankman-Fried en het voormalige hoofd van Alameda. Op de stand zei Ellison, die in december schuldig pleitte aan meerdere aanklachten, dat zij en Bankman-Fried ‘fraude, samenzwering om fraude te plegen en het witwassen van geld’ hadden gepleegd.

Juryleden kregen ook Ellison op de band te horen die aan werknemers het enorme gat in de balans van FTX en de verdwijning van klantengeld beschreef. En ze zagen sms-berichten die ze naar Bankman-Fried stuurde, waaronder een omdat het grote plan uit elkaar viel, waarin ze schreef: “Dit is de beste stemming waarin ik in een jaar heb gezeten”, omdat de nachtmerrie eindelijk uitkwam. een einde.

“Niemand had ook maar een greintje steun voor SBF, en dat zou ook niet moeten”, zei procesadvocaat James Koutoulas tegen CNBC.

Over het snelle overleg zei Koutoulas: ‘Dat is genoeg tijd voor iedereen om te zeggen: ‘Ik ben blij dat het voorbij is, laten we onze koekjes of onze boterhammen eten, de feiten samenvatten, en iedereen zegt:’ Oké, hij is schuldig, toch? ”

Naast Ellison riep de regering FTX-medeoprichter Gary Wang op, de jeugdvriend van Bankman-Fried uit het wiskundekamp, ​​FTX’s voormalige technisch directeur Nishad Singh, en Bankman-Fried’s voormalige kamergenoot en senior FTX-codeur Adam Yedidia. FTX’s ex-generaal Can Sun getuigde ook.

“De aanklager bestond uit niet minder dan vier meewerkende getuigen uit de hogere gelederen van de bedrijven, die allemaal op overtuigende wijze de verdachte beschreven als de leider van de frauduleuze plannen”, zegt Kevin J. O’Brien, een voormalig assistent-advocaat van de VS die gespecialiseerd is in witteboordenstrafrecht in New York. “De aanklagers waren zelfverzekerd, vlot en goed georganiseerd in hun presentatie, wat jury’s in een complexe, langdurige zaak altijd op prijs stellen.”

De verdediging, onder leiding van Mark Cohen, probeerde redelijke twijfel te zaaien door te wijzen op gebreken in de getuigenissen. Maar O’Brien zei dat de verdediging er niet in slaagde de belangrijke feiten te ontkennen.

Toen Bankman-Fried gedurende drie afzonderlijke dagen het standpunt innam, deed hij zichzelf geen plezier.

Bankman-Fried haastte zich door lange en ingewikkelde zinnen die soms repetitief en tegenstrijdig waren. Toen reageerde hij op de vragen van zijn advocaat. Bij een kruisverhoor klapte hij dicht en antwoordde meer dan honderd keer met “Ja”, en een variant van “Ik weet het niet meer”.

De beslissing van Bankman-Fried om te getuigen “mislukte vanwege inconsistenties in zijn getuigenis en zijn algemene gebrek aan aantrekkingskracht”, zei O’Brien.

Mariotti noemde het ministerie van Justitie “samenwerkend en met urgentie” met de Commodities Future Trading Commission en de Securities and Exchange Commission. Hierdoor kon de regering snel handelen en tegelijkertijd zeer overtuigend bewijsmateriaal verzamelen.

“Sam Bankman-Fried zal herinnerd worden als een van de grootste fraudeurs van ons leven”, zei Mariotti. “Hij is eindelijk in een situatie terechtgekomen waar hij niet uit kan praten.”

HORLOGE: Sam Bankman-Fried werd op alle zeven punten schuldig bevonden

Sam Bankman-Fried schuldig bevonden aan alle zeven gevallen van fraude: dit is het volgende

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert