FINANCIEEL.com

Downloads van ChatGPT-apps vertragen, vindt BofA

Downloads van ChatGPT-apps vertragen, vindt BofA

Sam Altman, CEO van OpenAI

Win Mcnamee | Getty Images Nieuws |

AI is misschien wel het hotste in de technologie-industrie, maar OpenAI’s ChatGPT is niet op schema om de uitdaging aan te gaan van Google grip als leider op het gebied van zoekmachines, volgens nieuwe analyse van Bank of America Securities.

Analisten ontdekten dat app-downloads voor ChatGPT en Microsoft Bing de afgelopen weken zijn vertraagd, daarbij verwijzend naar Sensor Tower-gegevens, schreef BofA-analist Justin Post woensdag in een notitie.

ChatGPT-downloads op iPhones in de VS daalden in juni met 38% op maandbasis, aldus de notitie. Het aantal downloads van de Bing-app, waaronder een op ChatGPT gebaseerde chatbot in de VS, daalde in juni ook met 38%.

Het marktaandeel van de zoekmachine van Google is jaar op jaar licht gestegen tot meer dan 92%, volgens de notitie, daarbij verwijzend naar gegevens van CompareWeb. Bing van Microsoft, dat de ChatGPT-technologie van OpenAI gebruikt, daalde met 40 basispunten op jaarbasis tot ongeveer 2,8% van de markt.

De vertragende aandacht voor ChatGPT en vergelijkbare grote taalmodellen, of LLM’s, benadrukt het investeringsrisico voor bedrijven als Google en Microsoft, die miljarden dollars hebben gesluisd naar het idee dat recente AI-vooruitgang een zoekmachine van de volgende generatie zou kunnen creëren om de huidige winnaar te vervangen. Beide bedrijven, maar ook andere techreuzen zoals Nvidiainvesteren ook honderden miljoenen in AI-startups.

Maar als de acceptatie van ChatGPT al vertraagt, zou dit erop kunnen wijzen dat de technologie de dominantie van Google op het gebied van zoeken niet ernstig bedreigt – en dat bedrijven mogelijk andere toepassingen voor LLM’s moeten vinden, zoals in nieuwe adverteerderstools, schreven de analisten.

“Wat betreft de aandelen van Google, de LLM-zorgen voor Google Search zijn schijnbaar verschoven van marktaandeelrisico naar het genereren van inkomsten, maar met een ogenschijnlijk gezond zoekaandeel, heeft Google misschien minder urgentie om LLM (chat) resultaten te integreren in commerciële zoekopdrachten”, schreef Post in de opmerking.

De ChatGPT-app is in mei uitgebracht en is tot nu toe alleen beschikbaar voor iPhones. Analisten van Bank of America zijn van mening dat een aanstaande OpenAI-app voor Android de acceptatie zou kunnen stimuleren.

Naast de app of de Bing-zoekmachine hebben ChatGPT-gebruikers ook toegang tot de chatbot via de website. Analisten van Bank of America schatten dat de bezoeken aan ChatGPT met ongeveer 11% op maandbasis zijn gedaald tot iets meer dan 51 miljoen bezoekers per week, of slechts ongeveer 2% van het geschatte webverkeer van Google.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert