Dow valt met 100 punten, de markt worstelt om te herstellen van de scherpe daling van maandag

By Jernst van Waal

De aandelen waren dinsdag gemengd toen Wall Street probeerde te herstellen van een massale uitverkoop een dag eerder, terwijl handelaren zich verdiepten in nieuws over deals, inkomsten en het coronavirus.

De Dow Jones Industrial Average handelde 100 punten lager, oftewel 0,4%. De S&P 500 daalde 0,2% en de Nasdaq Composite steeg 0,2%.

AMD zei dat het rivaal Xilinx kocht in een deal van $ 35 miljard met alle aandelen om de datacentermarkt te stimuleren. Xilinx behaalde 8,8% op het nieuws. AMD-aandelen daalden 4,1%.

Een hele reeks large-capbedrijven rapporteerde dinsdag kwartaalcijfers, waaronder productiegiganten 3M en Caterpillar. Caterpillar rapporteerde een scherpe daling van de winst op jaarbasis, waardoor het aandeel met meer dan 3% daalde. 3M daalde ondertussen met 1,3%, zelfs na het boeken van hoger dan verwachte inkomsten en inkomsten.

Wall Street maakt zich ook op voor Microsoft-inkomsten na de bel op dinsdag. De technologiegigant zag de omzet vorig kwartaal ondanks de pandemie met 13% groeien. Advanced Micro Devices en Chubb melden ook na de sluiting op dinsdag.

De aandelen daalden maandag, waarbij de Dow sinds begin september de grootste daling in één dag boekte. De zwakte op de markten werd aangewakkerd door een sterke stijging van het aantal Covid-19-gevallen in de VS, versterkt door de afnemende hoop op een stimuleringspakket van Washington vóór de verkiezingen, die nog maar een week verwijderd zijn.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University waren er vrijdag en zaterdag een piek boven de 83.000 gevallen. De gegevens van zondag toonden ook aan dat het land de afgelopen zeven dagen een recordgemiddelde van 68.767 gevallen per dag heeft gemeld.

“Deze uitverkoop, wat de reden ook was, werd goed getelegrafeerd. Het was de consensus dat we vóór de verkiezingen een terugval zouden krijgen. Een aantal strategen stelde het voor. Technische indicatoren gaven aan dat we het zouden krijgen,” Quincy Krosby, Prudential Financial chief market strateeg, vertelde CNBC.

Wall Street volgt ook de onderhandelingen over het hulppakket voor het coronavirus. De woordvoerder van House Speaker Nancy Pelosi zei op Twitter dat de Democratische leider “optimistisch” blijft over een deal voorafgaand aan de verkiezingen na het telefoontje van maandag met minister van Financiën Steven Mnuchin. De woordvoerder zei echter dat de Democraten nog steeds wachten op het Witte Huis om zijn taal rond Covid-19-tests te accepteren en dat “onze vooruitgang afhangt van het feit dat leider McConnell instemt met een tweeledige, alomvattende wetgeving.”

Nu de presidentsverkiezingen nog maar een week verwijderd zijn, zei beleidsstrateeg Thomas Block van Fundstrat Washington tegen klanten dat “het lijkt erop dat de klok is afgelopen” op een tweede Covid-19 stimuleringswet voorlopig. Block zei ook dat de periode na de verkiezingen in november en vóór het begin van het nieuwe congres “niet erg productief is, vooral als de verkiezingen resulteren in een wijziging van de opstelling voor het komende jaar”.

Met nog geen handelsweek in oktober, daalt de Dow deze maand lichtjes en zijn de S&P 500 en Nasdaq respectievelijk 1,1% en 1,7% gestegen.

“Het grootste risico lijkt de dreiging te zijn van een omstreden verkiezing en het land kent de winnaar van de presidentsverkiezingen aanstaande dinsdagavond niet”, zei Brian Price, hoofd Investment Management bij Commonwealth Financial Network. “Ik denk dat dat investeerders zijn. wat fiches van de tafel halen of hun afdekkingsposities verhogen voorafgaand aan wat een zwakke periode zou kunnen zijn voor risicovolle activa. “

Abboneer op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live programmering van werkdagen van over de hele wereld.