FINANCIEEL.com

Dove-eigenaar Unilever zegt dat het dienstplicht van Russisch personeel zal toestaan

Dove-eigenaar Unilever zegt dat het dienstplicht van Russisch personeel zal toestaan

Nieuwe dienstplichtigen van het Russische leger wonen een ceremonie bij buiten de Trinity Cathedral voordat ze op 23 mei 2023 vertrekken naar garnizoenen in Sint-Petersburg.

Olga Maltseva | Afp |

Reus van consumptiegoederen Unilever heeft bevestigd dat het zal voldoen aan de wetgeving die ertoe kan leiden dat zijn werknemers in Rusland worden opgeroepen voor de oorlog in Oekraïne.

In een brief aan campagnegroep B4Ukraine, gedateerd 11 juli 2023 en gepubliceerd door de BBC op zondag, wijst Chief Business Operations en Supply Chain Officer Reginaldo Ecclissato op de Russische wet die bedrijven verplicht om “de dienstplicht van werknemers toe te staan ​​als ze worden opgeroepen”, en zegt dat Unilever “altijd zal voldoen aan alle wetten van de landen waarin we actief zijn”.

De wetgeving is van toepassing op houders van het Russische staatsburgerschap.

Unilever bevestigde de juistheid van de brief aan CNBC en weigerde verder commentaar te geven.

Het uitgebreide assortiment merken van het bedrijf omvat Ben & Jerry’s, Dove, Knorr, Cif, Domestos, Magnum, Cornetto en Vaseline. Het heeft ongeveer 3.000 werknemers in Rusland, verspreid over vier productielocaties en één hoofdkantoor. Producten die het in Rusland verkoopt, zijn onder meer producten voor persoonlijke verzorging en hygiëne en ijs.

Het kreeg kritiek vanwege zijn beslissing om zaken te blijven doen in Rusland te midden van internationale sancties en de terugtrekking van veel bedrijven na de invasie van Oekraïne in 2022.

Ecclissato zei in de brief dat Unilever voor drie opties staat voor zijn activiteiten in Rusland. Een daarvan was het sluiten van alle Russische activiteiten, waarna hij zei dat de activiteiten en merken van Unilever in het land “zich zouden toe-eigenen – en vervolgens zouden worden geëxploiteerd – door de Russische staat.” De tweede was de verkoop van het bedrijf, waarvan hij zei dat het waarschijnlijk ook de staat ten goede zou komen. De derde, die Unilever heeft aangenomen, was het voortzetten van het bedrijf met beperkingen die sinds maart van kracht waren.

“Voor alle duidelijkheid, geen van deze opties is wenselijk. Desalniettemin geloven we dat de derde de beste optie blijft, zowel om te voorkomen dat ons bedrijf direct of indirect in handen van de Russische staat terechtkomt, als om onze mensen te helpen beschermen. We zullen deze positie natuurlijk nauwlettend blijven volgen”, schreef hij.

Dove, een merk van Unilever, is te zien in een winkel in New York, 24 maart 2022.

Andreas Kelly | Reuters

Sinds de invasie meldt Unilever dat het alle kapitaalstromen naar en uit het land heeft stopgezet en de import en export van zijn producten heeft stopgezet, evenals de media- en advertentie-uitgaven.

Ecclissato zei dat het bedrijf vorig jaar een daling van 15% in verkoopvolumes in Rusland zag, maar dat de omzet toenam als gevolg van prijsstijgingen en een sterkere roebel. Hij zei dat het bedrijf in 2022 3,8 miljard roebel ($ 42,06 miljoen) aan belastingen betaalde.

De brief is een antwoord op een reeks vragen van de B4Ukraine Coalition, die er bij Unilever op aandrong om onmiddellijk alle activiteiten in Rusland te staken en de markt te verlaten. Het vroeg onder meer commentaar of het bedrijf verzoeken had ontvangen om werknemers in dienst te nemen en hoe het daarop zou reageren.

Ecclissato zei dat Unilever haar activiteiten in Rusland runt “in overeenstemming met onze wereldwijde principes, waaronder de veiligheid en het welzijn van onze werknemers.” Hij reageerde niet op de vraag van B4Ukraine of er werknemers waren opgeroepen of gecontacteerd over dienstplicht.

Een woordvoerder van Unilever vertelde de BBC dat elke opgeroepen werknemer niet doorbetaald zou worden door het bedrijf.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert