Door PayPal gesteund fintech-bedrijf Tink verhoogt de waardering in een nieuwe financieringsronde

By Jernst van Waal

Tink medeoprichters Daniel Kjellén en Fredrik Hedberg.

Tink

LONDEN – Een nieuwe financiële beweging die grote banken oproept om hun begeerde klantgegevens te delen met jongere technologische rivalen, heeft in 2020 een aanzienlijk momentum gewonnen.

Onder de naam open banking hebben een aantal start-ups die technologie ontwikkelen rond de trend, aanzienlijke bedragen opgehaald bij investeerders, en de Amerikaanse provider Plaid wilde zelfs door Visa worden overgenomen.

Nu heeft een grote Europese speler in de ruimte een nieuwe mijlpaal bereikt. De Zweedse fintech-start-up Tink heeft zijn waardering zien stijgen tot 680 miljoen euro ($ 827 miljoen) in een nieuwe investeringsronde, aldus mensen die bekend zijn met de zaak.

Tink, wiens software banken en fintech-bedrijven toegang geeft tot bankgegevens om nieuwe financiële producten te creëren, haalde 85 miljoen euro aan nieuwe financiering op, mede geleid door de Franse private equity-firma Eurazeo en de in het VK gevestigde durfkapitaalfirma Dawn Capital.

De waardering van het in Stockholm gevestigde bedrijf is meer dan 60% gestegen ten opzichte van de 415 miljoen euro die het aan het begin van het jaar waard was, vertelden de mensen aan CNBC, die er de voorkeur aan gaven anoniem te blijven omdat de informatie niet openbaar is gemaakt.

De nieuwe financiering vult een financieringsronde van 90 miljoen euro aan die Tink in januari van investeerders heeft gekregen. De ondersteuners van Tink variëren van online betalingsverwerkingsgigant PayPal tot grote Europese banken zoals BNP Paribas en ABN Amro.

Wat is open bankieren?

Tink, opgericht in 2012, opereert in de zogenaamde “open banking” -ruimte, die tot doel heeft innovatieve financiële diensten te ontwikkelen door verbinding te maken met gegevens van grote gevestigde banken.

Voorstanders van open banktechnologie zeggen dat het meer transparantie en concurrentie biedt voor de sector, evenals een betere bankervaring voor consumenten.

Het open bankplatform van Tink verzamelt gegevens van duizenden banken, waardoor ontwikkelaars apps kunnen bouwen die gebruikers hun lopende rekeningen laten zien en onder andere betalingen doen van verschillende providers.

“Ondanks de moeilijkheden dit jaar, is het een jaar geweest met fantastische vooruitgang met Tink en, denk ik, fantastische vooruitgang op het gebied van open banking in het algemeen”, vertelde Tink’s medeoprichter en CEO Daniel Kjellén in een interview met CNBC.

“We bleven organisch sterk groeien, maar ook voor het eerst hebben we in heel Europa M&A gedaan om ons platform aan te vullen.”

Tink kwam eerder dit jaar overeen om drie bedrijven over te nemen – het Zweedse Instantor, het Spaanse Eurobits en het Britse OpenWrks – in een poging verder uit te breiden naar nieuwe Europese gebieden en het platform te versterken.

Tink probeert, net als anderen in de ruimte, te profiteren van nieuwe technologievriendelijke bankregels in het VK en de Europese Unie die van banken eisen dat ze hun rekeninginformatie openstellen en gereguleerde derde partijen toestaan ​​om namens hen bankoverschrijvingen te doen, als ze toestemming hebben van klanten.

In theorie zouden deze regels niet in strijd mogen zijn met Europa’s strikte nieuwe GDPR-gegevensbeschermingswetten, die tot doel hebben consumenten controle te geven over hun persoonlijke gegevens die door bedrijven worden verzameld en hoge boetes voor inbreuken dreigen.

De directe concurrenten van het bedrijf zijn onder meer het Amerikaanse bedrijf Plaid – wiens deal door Visa moet worden overgenomen, loopt gevaar door een Amerikaanse antitrustzaak en de Britse rivalen TrueLayer, Yapily en Bud.

Kjellén zei dat het bedrijf het verse geld zou gebruiken om meer te investeren in de betalingskant van zijn bedrijf.

“Het gebied waar we op dit moment waarschijnlijk de sterkste groei zien, zijn de betalingen”, zei hij, eraan toevoegend dat het bedrijf nu elke maand 1 miljoen transacties verwerkt.

Tink genereert nu een jaarlijkse terugkerende omzet van 30 miljoen euro, vertelde Kjellén aan CNBC, een belangrijke maatstaf voor investeerders om de groei van het bedrijf te evalueren. Naarmate het gebruik van het platform toeneemt, verdient het bedrijf meer geld aan zijn partners.

Tink zal ook het geld dat uit de deal is opgehaald, gebruiken om het aantal medewerkers te stimuleren. Het bedrijf heeft nu 365 medewerkers, tegen 150 vorig jaar.