FINANCIEEL.com

Door geopolitieke instabiliteit en verkiezingen zijn strategen huiverig voor 2024

Door geopolitieke instabiliteit en verkiezingen zijn strategen huiverig voor 2024

Israëlische soldaten transporteren gedetineerde Palestijnen uit de Gazastrook op 20 november 2023, terwijl de gevechten tussen Israël en de Hamas-beweging voortduren.

Gil Cohenmagen | AFP |

Geopolitieke risico’s zullen de belangrijkste bedreiging vormen voor de economische vooruitzichten voor 2024, nu grootschalige oorlogen samenkomen met een hele reeks cruciale verkiezingen tussen de grote wereldmachten.

Terwijl de financiële instellingen in de wereld het investeringslandschap voor volgend jaar in kaart brengen, verwachten zij een steeds beladen geopolitieke achtergrond en grotere verschillen tussen belangrijke regio’s, wat de onzekerheid en marktvolatiliteit zal vergroten.

In een mondiaal risicoonderzoek dat vorige maand door Oxford Economics werd uitgevoerd onder 130 bedrijven, beschouwde bijna twee vijfde van de respondenten de oorlog tussen Israël en Hamas als een zeer aanzienlijk risico voor de wereldeconomie in de komende twee jaar.

Toch waren zorgen over de betrekkingen tussen China en Taiwan en Rusland en de NAVO eveneens wijdverbreid, en geopolitieke spanningen waren de grootste zorg van het bedrijfsleven op zowel de korte als de middellange termijn, waarbij 62% van de bedrijven geopolitiek als een zeer aanzienlijk risico voor de wereldeconomie noemde.

“Deglobalisering en aanhoudend hogere olieprijzen, die beide kunnen worden veroorzaakt door een intensivering van de geopolitieke spanningen, zijn ook redelijk prominent aanwezig in het laatste onderzoek”, aldus onderzoekers van Oxford Economics.

Het Internationale Monetaire Fonds verwacht dat de mondiale groei in 2024 zal vertragen tot 2,9%, terwijl de verschillen tussen de regio’s groter worden. Er wordt een sterkere groei voorspeld in de VS en grote opkomende markten, terwijl China en de eurozone het naar verwachting moeilijk zullen krijgen.

In de beleggingsvooruitzichten voor 2024 die maandag zijn gepubliceerd, Goldman Sachs Vermogensbeheer merkte op dat verkiezingen in de VS, Groot-Brittannië, Zuid-Afrika, India, Taiwan en Rusland zullen bijdragen aan het scala aan mogelijkheden voor de wereldeconomie om van het huidige pad af te wijken.

'De spanningen tussen de VS en China houden onze klanten vaak bezig', zegt de mondiale voorzitter van Baker McKenzie

De vermogensbeheerafdeling van de Wall Street-gigant merkte op dat de zorgen over de houdbaarheid van de staatsschulden en het begrotingstraject in de VS zouden kunnen toenemen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van volgend jaar november, terwijl de binnenlandse sociaal-economische risico’s – zoals stakingen in bepaalde sectoren te midden van hardnekkig hoge inflatie – zouden kunnen toenemen. inflatie – zou in de grote economieën kunnen aanhouden en de groei verder kunnen drukken.

“Toenemende geopolitieke spanningen zouden kunnen leiden tot meer handelsbeperkingen over de hele wereld, resulterend in verdere economische fragmentatie. We verwachten dat economieën de komende twaalf maanden en daarna zwaar zullen blijven investeren in hun economische veiligheid”, schreven GSAM-strategen.

“Dit kan worden veroorzaakt door het ‘re-shoring’ en ‘friend-shoring’ van ontwikkelde markten, die in hoge mate onderling afhankelijk zijn en, in sommige gevallen, overgeconcentreerd, zoals toonaangevende halfgeleiders.”

Rusland-Oekraïne, Israël-Hamas, China-Taiwan

Dit standpunt werd herhaald door Roland Temple, hoofdmarktstrateeg bij Lazard, die vorige week in een Global Outlook Report zei dat, hoewel het voorspellen van het verloop van een enkele geopolitieke crisis beladen is, het duidelijk is dat ‘het mondiale traject in de richting van frequentere conflicten met steeds grotere gevolgen.”

“Het navigeren door het evoluerende – soms verraderlijke – geopolitieke landschap zal waarschijnlijk toegang vereisen tot diepe bronnen van expertise, omdat geopolitieke kwesties die in het verleden genegeerd hadden kunnen worden nu een directe impact hebben op de toeleveringsketens en klantenbestanden van bedrijven”, aldus Temple.

“Aanhoudende geopolitieke conflicten en spanningen zullen de groei waarschijnlijk verder onderdrukken en tegelijkertijd de inflatiedruk vergroten die buiten de controle van de centrale banken ligt.”

Temple voorspelde dat het conflict tussen Rusland en Oekraïne tot ver in 2024 zal voortduren, omdat het Oekraïense tegenoffensief aan momentum verliest als gevolg van de naderende winter, terwijl de zorgen over de betrouwbaarheid van de westerse financiering en militaire hulp toenemen.

De bijeenkomst van Xi-Biden in San Francisco is een kleine stap in de goede richting, zegt Wuttke van de EU-Kamer van Koophandel

“Hoewel een onderhandelde oplossing waarschijnlijk de enige manier is om de oorlog te beëindigen, blijven beide partijen ver verwijderd van het punt om in te stemmen met hun grootse plannen – dat wil zeggen dat Rusland heel Oekraïne onder controle zou krijgen en dat Oekraïne al zijn soevereine gebieden zou controleren. grondgebied”, zei hij.

Wat het Midden-Oosten betreft, zou de meest ‘brandbare situatie’ een overslag zijn van het Israëlisch-Hamas-conflict naar nabijgelegen staten, waaronder Iran, wat zou kunnen ‘uitmonden in een regionaal conflict met mondiale en militaire implicaties’. Het voornaamste risico van deze vorm van escalatie zou een verstoring zijn van de energievoorziening door de Straat van Hormuz, waar ongeveer 20% van de mondiale olievoorziening doorheen wordt vervoerd.

Maar Temple betoogde dat alle partijen, inclusief Iran, Israël en de Verenigde Staten, sterke prikkels hebben om deze uitkomst te voorkomen, en dat de geopolitieke situatie met de grootste economische consequenties de veelzijdige spanningen van China met het Westen over concurrentie en Taiwan zijn.

“De verkiezingen in Taiwan begin 2024 zullen het toneel vormen voor de rest van het jaar. De Democratische Progressieve Partij (DPP) loopt momenteel ruim voor op de meer Beijing-vriendelijke Kuomintang (KMT)”, merkte hij op.

“Een overwinning van de DPP zou de spanning met Peking waarschijnlijk doen escaleren, omdat wordt gezien dat de DPP voorstander is van een formele onafhankelijkheidsverklaring, een rode lijn voor de Chinese regering.”

Continuum Economics: Renteverlagingen zullen de drijvende kracht achter de markt zijn in 2024

Een duidelijk resultaat van zowel de directe industriële concurrentie tussen China en de VS als de zorgen over de bedoelingen van China in Taiwan is de toenemende fragmentatie van de toeleveringsketen, aangezien handelstarieven en barrières samen met post-Covid logistieke problemen de ontwikkelde economieën ertoe hebben gebracht ‘friend-shoring’ na te streven. ‘near-shoring’-beleid.

“Deze plannen blijken moeilijker dan beleidsmakers zich hadden kunnen voorstellen, gezien de inertie rond toeleveringsketens en de uitdaging om de noodzakelijke vaardigheden onder werknemers op nieuwe locaties te cultiveren”, aldus Temple.

“Toch draagt ​​de geopolitieke spanning bij aan de economische fragmentatie, die, althans op de korte termijn, de mondiale groei kan temperen en kan bijdragen aan inflatoire krachten.”

Positief was dat Temple opperde dat de aanhoudende desinflatie de Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken in staat zou moeten stellen om al in het tweede kwartaal te overwegen de rente te verlagen, wat de tegenwind voor de groei zou moeten verzachten en de kapitaaluitgaven zou moeten stimuleren in afwachting van een cyclisch economisch herstel. .”

Beveiliging en halfgeleiders

Marc Nachmann, hoofd Asset & Wealth Management van GSAM, en zijn team verwachten dat cruciale toeleveringsketens van mineralen aandacht zullen krijgen vanwege hun groeiende belang in de transitie naar schone energie, samen met hun potentiële kwetsbaarheid voor aanbodschokken.

Als gevolg hiervan suggereerde GSAM dat beleggers moeten vermijden te proberen de markt te timen of een beroep te doen op binaire politieke of geopolitieke uitkomsten, maar in plaats daarvan een proactieve benadering van de activa-allocatie moeten hanteren op basis van ‘uitgebreid bottom-up onderzoek’.

“Wij denken dat bedrijven die zich met succes aansluiten bij de inspanningen van het bedrijfsleven en de overheid om de veiligheid van toeleveringsketens en hulpbronnen en de nationale veiligheid te vergroten, als winnaars op de lange termijn naar voren zullen komen”, aldus de strategen, en voegden eraan toe dat bedrijven met prijszettingsvermogen, duurzame bedrijfsmodellen en sterke balansen moeten centraal staan.

“De publieke aandelenmarkt kan kansen bieden om gerichte blootstelling te verwerven aan meer gevestigde bedrijven die halfgeleiders produceren en aan apparatuur voor de productie van halfgeleiders, evenals aan industriële automatiserings- en technologiebedrijven die de reshoring van productie faciliteren.”

De vraag naar aardgasproducten zal waarschijnlijk stijgen naarmate landen op zoek gaan naar betaalbare, betrouwbare en duurzame energie, voorspelde GSAM, terwijl groeiende en complexere veiligheidsdreigingen kansen creëren voor cyberbeveiligingsplatforms en aanbieders van ruimtevaart- en defensietechnologie.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert