FINANCIEEL.com

Door de toenemende geopolitieke conflicten voelen sommige beleggers zich schuldig over het kopen van defensieaandelen

Door de toenemende geopolitieke conflicten voelen sommige beleggers zich schuldig over het kopen van defensieaandelen

Een F-15E gevechtsvliegtuig kan zeven groepen van vier StormBreaker-bommen vervoeren.

Bron: Raytheon

Terwijl de oorlog tussen Israël en de militante groep Hamas vorige maand heviger werd, maakte Kenneth Suna gebruik van zijn op investeringen gerichte TikTok-account.

Suna begon een video waarin hij zijn ruim 200.000 volgers vroeg ‘of je het goed vindt om te profiteren van oorlog’, voordat hij eraan toevoegde: ‘Dat ben ik niet’. Vervolgens somde hij de namen en prestaties op van op defensie gerichte fondsen, waaronder de iShares US Aerospace & Defense ETF (ITA) en de SPDR S&P Aerospace & Defense ETF (XAR).

“Je hebt de keuze waar je geld naartoe gaat”, vertelde de 38-jarige inwoner van Washington, DC aan CNBC. “Ik zou me schuldig voelen.”

Suna maakt deel uit van een groep gewone beleggers die op morele gronden de mentaliteit van ‘rendement tegen elke prijs’ omzeilen. Terwijl het jongste geopolitieke conflict escaleert, negeren deze beleggers defensieaandelen, ondanks het marktaxioma dat deze beleggingen doorgaans beter presteren in tijden van oorlog.

De iShares US Aerospace & Defense ETF steeg ruim 4% in de week na de aanval van Hamas op 7 oktober en eindigde in oktober met een stijging van ongeveer 3,7%. Ondertussen de maatstaf S&P500 De index voegde die week slechts 0,5% toe en eindigde de maand 2,2% lager.

Het negeren van marktwijsheid

Detailhandelaren stortten zich in de nasleep van de invasie op defensieaandelen en -fondsen, maar de instroom is sindsdien afgekoeld, aldus Vanda Research. Defensie reus RTXdie volgens Vanda een topsectorkeuze was onder individuele beleggers, is sinds begin oktober met 14% gestegen.

Maar niet iedereen ziet het toenemende conflict als een moment om in defensieaandelen te investeren. Weapon Free Funds, een screeningtool die de defensieblootstelling in portefeuilles meet, inclusief de fondsen in uw 401(k), noteerde een vervijfvoudiging in het aantal bezoeken tussen de aanval en begin november ten opzichte van de 30 dagen ervoor.

Weapon Free Funds maakt deel uit van een reeks instrumenten van de non-profitorganisatie As You Sow, die bedoeld is om mensen te helpen controleren of hun fondsdollars worden geïnvesteerd in bedrijven die verband houden met thema’s als wapens of ontbossing. Andrew Behar, CEO van As You Sow, zei dat het vooral voor mensen met geld in grote fondsen een uitdaging kan zijn om te ontcijferen in welke bedrijven ze investeren.

“De persoon die het geld verdient, moet het recht hebben om te beslissen hoe het wordt geïnvesteerd en moet kunnen investeren in overeenstemming met zijn waarden”, aldus Behar. “We merken dat er een heel sterke correlatie bestaat tussen mensen die dat willen, maar ze weten niet hoe ze het moeten doen.”

Het screeningsplatform geeft fondsen een lettercijfer. Een “A” betekent dat er geen holdings zijn gemarkeerd in een militair wapenscherm, terwijl een “F” aangeeft dat dit meer dan 4% was. (Ter referentie: de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY)die de brede S&P 500-index volgt, kreeg een ‘D’-beoordeling.)

155 mm artilleriegranaten worden op 12 april 2023 in Scranton, Pennsylvania geïnspecteerd in de productiewinkel van de Scranton Army Ammunition Plant.

Hannah Beier |

Critici van defensiebedrijven hebben erop gewezen dat de behoefte aan hun producten kan toenemen tijdens perioden van verhoogde geopolitieke conflicten. De impact van de laatste oorlog op deze bedrijven begint al duidelijk te worden: Algemene dynamiek CFO Jason Aiken vertelde analisten vorige maand dat de vraag naar artillerie waarschijnlijk een “opwaartse druk” zou ervaren naarmate het conflict tussen Israël en Hamas uitbrak naast de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Degenen met morele twijfels hebben historisch gezien ook het dodental van oorlog benadrukt als reden voor hun onbehagen.

De recente stijging van de belangstelling voor Weapon Free Funds overtrof wat er in februari en maart 2022 werd waargenomen na de Russische invasie van Oekraïne, zoals You Sow zei.

Dat kan te maken hebben met verschillen in de publieke consensus over hoe deze conflicten zouden moeten verlopen. Hoewel er overweldigende internationale steun was voor Oekraïne om terug te vechten met wapens, lijken de meningen over de oorlog tussen Israël en Hamas meer verdeeld te zijn, nu de roep om een ​​staakt-het-vuren toeneemt.

De lijn tekenen

Deze morele berekeningen zijn het nieuwste voorbeeld van een groeiende trend waarbij sommige beleggers willen dat hun beleggingen persoonlijke waarden weerspiegelen. Uit een van de nieuwste gegevens over de relatie blijkt dat US Bank ruim viervijfde van de generatie Z- en millennials ondermaats zou presteren ten opzichte van het rendement van de S&P 500 over tien jaar, om er zeker van te zijn dat de bedrijven waarin zij belegden in lijn waren met hun overtuigingen.

“Een gebruikelijk besluitvormingsproces is dat als ik een waarde heb die anti-oorlog ben, ik geen aandelen wil hebben die oorlog mogelijk maken”, zegt Brad Barber, een hoogleraar financiën die zich richt op beleggerspsychologie aan de universiteit. van Californië, Davis. “Dat is een vrij eenvoudige manier om te proberen te investeren op een manier die consistent is met iemands waarden.”

Ondertussen zei Suna dat hij zich gevangen kan voelen tussen twee stromingen. Er zijn mensen die hem vertellen dat er hoe dan ook oorlog zal komen, dus hij kan net zo goed het rendement van defensieaandelen zien. Aan de andere kant van het spectrum heeft hij jongere mensen horen zeggen dat ze niet investeren omdat geen enkel bedrijf perfect is of omdat ze de aandelenmarkt zien als een oneerlijk systeem om rijkdom op te bouwen.

Suna loopt op een dunne lijn: hij beschouwt beleggen als het creëren van een kans op een dag met pensioen, maar moet zich tegelijkertijd moreel verantwoord voelen over waar zijn geld naartoe gaat. Hoewel hij zei dat keuzes over waar te beleggen soms lastig of complex kunnen zijn, was de beslissing om defensieaandelen te vermijden geen bijzonder moeilijke beslissing.

“Steeds meer jonge mensen zeggen: ‘Weet je wat? Je kunt beleggen hoe je wilt, maar daar ben ik niet mee akkoord'”, zei Suna. “Iedereen trekt ergens een grens.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert