Dollar bereikt hoogste niveau in 17 maanden — Analist op aandelen om in de gaten te houden

By Jernst van Waal

De greenback breekt uit.

De US-dollar klom deze week naar hoogtepunten die sinds juli 2020 niet meer waren gezien, nadat Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, werd voorgedragen voor de positie. Dat besluit gaf een wat duidelijker beeld van het monetaire beleid voor het komende jaar, inclusief de waarschijnlijkheid van komende renteverhogingen.

Het is algemeen bekend dat multinationale aandelen de neiging hebben om ondermaats te presteren wanneer de Amerikaanse dollar sterk is – bedrijfswinsten die in het buitenland worden gemaakt, nemen af ​​wanneer ze naar de VS worden teruggebracht

Dat is niet altijd het geval, zegt Ari Wald, hoofd technische analyse bij Oppenheimer. Hij benadrukt technologieaandelen als een groep die erin slaagt om tegenwind van de valuta te weerstaan.

“Zelfs met de multinationale blootstelling binnen de technologiesector, ontdekten we dat die relatie de afgelopen 30 jaar niet echt heeft standgehouden. Als je een beetje terugdenkt aan het einde van de jaren ’90, had je een sterke dollar en grote kapitalen beter dan klein”, vertelde Wald maandag aan CNBC’s “Trading Nation”.

De Amerikaanse dollarindex is bijvoorbeeld de afgelopen zes maanden met 7% gestegen, net zoals de XLK-technologie-ETF met 23% is gestegen. Die ETF, die Apple en Microsoft als belangrijkste componenten heeft, genereert meer dan de helft van zijn inkomsten van buiten de VS

Dus als technologie beter presteert, ongeacht een sterke Amerikaanse dollar, ziet Wald een andere groep die het goed zou moeten doen als de valuta begint te versoepelen.

“Als we denken dat we ons op een punt bevinden waarop de dollar hier overkocht is, een beetje van de grond komt, zou dat een soort opleving kunnen creëren en katalyseren in het grondstoffencomplex dat onder druk heeft gestaan. Ik denk dat metalen en mijnbouw hield het hier heel goed vol en is aan een opleving toe als een mean reversion trade”, zei hij.

De XME metal and mining ETF is dit jaar met 34% gestegen, beter dan de 25% winst voor de S&P 500.

Volgens Michael Bapis, directeur van Vios Advisors bij Rockefeller Capital, is de stijging van de dollar en de aandelenmarkt een “anomalie” die zou moeten voortduren. Hij zegt dat de beste tactiek is om op koers te blijven.

“Uiteindelijk, op lange termijn, zal de hedge een sterke bullmarkt zijn, die zal voortduren. Het kan op korte termijn schokkerig zijn, maar het zal zeker op lange termijn voortduren”, zei Bapis tijdens hetzelfde interview.

Hij voegt eraan toe dat een sterke Amerikaanse dollar zou kunnen blijven bestaan.

“Je zult nog een tijdje een sterke dollar zien omdat mensen weten dat het een van de sterkste valuta’s is, zo niet de sterkste valuta, en de VS hebben de rest van de wereld zo goed als de rest van de wereld voorbijgestreefd, zowel in het herstel als op de markten ,” hij zei.

Vrijwaring