Dividenden uitkeren als een ‘morele verplichting’ om de pensionering van mensen te ondersteunen

By admin

Dan Kitwood | Getty Images

Volgens Standard Life Aberdeen CEO Keith Skeoch hebben bedrijven een “morele verplichting” om tijdens de coronaviruspandemie dividend uit te keren aan aandeelhouders om het pensioeninkomen te ondersteunen.

Nu het winstseizoen aan de gang is, heeft een hele reeks bedrijven in heel Europa aangekondigd dat ze de komende dividendbetalingen zullen schrappen, aangezien de economische impact van het virus en wereldwijde shutdowns zijn tol eisen.

Een groot aantal grote banken, waaronder Barclays, HSBC, Societe Generale en Standard Chartered, hebben in 2020 dividenden geschrapt onder druk van de Europese Centrale Bank en de Bank of England.

Skeoch sprak donderdag tegen CNBC en verdedigde het besluit van SLA om uit te betalen aan aandeelhouders, wat suggereert dat het essentieel was om de pensionering van mensen te ondersteunen.

‘Als er een morele kwestie is, dan is het wel dat een substantieel deel van onze samenleving afhankelijk is van het pensioeninkomen, en dat dividenden, vooral op het moment dat de rente ongelooflijk laag is, een belangrijk onderdeel zijn van die steun voor het pensioeninkomen , “Vertelde Skeoch aan” Street Signs Europe “van CNBC.

Hij betoogde verder dat bedrijven met sterke balansen en de “economische middelen” om dividenden uit te keren, een “morele noodzaak” hebben om dit te doen. Skeoch benadrukte echter dat degenen zonder ruimte op de balans naar het langetermijnbeeld moeten kijken en zich moeten concentreren op overleven.

‘Er is een evenwicht tussen de economische impact en onze rentmeesterschapverplichtingen, dus ik denk dat voor degenen die dat kunnen, er een morele verantwoordelijkheid is om te betalen’, zei hij.

In het VK waren 32 leden van de FTSE 100 vanaf woensdag verhuisd om dividenden te verlagen, met slechts 10 bedrijven die nu naar verwachting tweederde van de dividenden van de index voor 2020 zullen betalen, volgens onderzoek van investeringsplatform AJ Bell.

De totale consensusvoorspelling voor FTSE 100 2020 dividendbetalingen bedraagt ​​£ 64 miljard ($ 79,8 miljard), een daling van £ 85 miljard in 2018 en £ 75 miljard in 2019.

“Van de top 10 betalers op basis van de werkelijke omvang van de distributie, hebben Shell en BP allebei handelsverklaringen aangeboden waarin wordt benadrukt hoe bezuinigingen op kapitaalinvesteringen, kostenverlagingen, vervreemding van activa en nieuwe schulden voor voldoende liquiditeit zouden zorgen”, aldus Russ Mold, investeringsdirecteur van AJ Bell. in een onderzoeksnota woensdag.

“Shell heeft zijn terugkoopprogramma opgeschort, maar geen van beide bedrijven heeft zelfs de dividenden genoemd, om te suggereren dat Shell en BP vastbesloten lijken hun geplande betalingen te verdedigen.”