FINANCIEEL.com

Dit is wat er nodig zou zijn voordat de Fed in 2024 zou beginnen met het verlagen van de rente

Dit is wat er nodig zou zijn voordat de Fed in 2024 zou beginnen met het verlagen van de rente

Het Marriner S. Eccles Federal Reserve-gebouw tijdens een renovatie in Washington, DC, VS, op dinsdag 24 oktober 2023.

Valerie Plesch | Bloomberg |

Renteverlagingen vinden niet plaats in goede tijden, iets wat voor de markten belangrijk is om te onthouden te midden van de langverwachte versoepeling volgend jaar door de Federal Reserve.

Als de Fed aan de marktverwachtingen voldoet en in 2024 agressief begint te bezuinigen, zal dit waarschijnlijk tegen de achtergrond zijn van een sterk vertragende economie en een stijgende werkloosheid, die op hun beurt tot een lagere inflatie zouden leiden.

De beleidsmakers van de centrale banken zullen echter niet bezuinigen om het bezuinigen. Er zal een dwingende reden moeten zijn om met versoepeling te beginnen, en zelfs dan zullen de renteverlagingen waarschijnlijk langzaam plaatsvinden – tenzij er iets kapot gaat en de Fed tot agressievere maatregelen wordt gedwongen.

“De markt blijft proberen deze renteverlagingen voor te bereiden, maar wordt teleurgesteld”, zegt Kathy Jones, hoofdstrateeg vastrentende waarden bij Charles Schwab. “In een andere cyclus, toen de inflatie nog niet zo sterk was gestegen, denk ik dat de Fed de rente al had verlaagd. Dit is een heel andere cyclus. Er zal van hun kant veel meer voorzichtigheid zijn.”

Het laatste gerommel op de markten over het vooruitzicht van renteverlagingen kwam dinsdagochtend, toen Fed-gouverneur Christopher Waller zei dat hij een versoepeling van het beleid kon overwegen als de inflatiecijfers de komende drie tot vijf maanden zouden meewerken.

Het maakt niet uit dat collega-gouverneur Michelle Bowman enkele minuten later zei dat ze nog steeds verwacht dat renteverhogingen nodig zullen zijn. In plaats daarvan koos de markt ervoor om Waller duidelijker te horen, misschien omdat hij een van de agressievere Fed-functionarissen was als het om monetair beleid ging, terwijl Bowman alleen maar een vaak uitgesproken standpunt herhaalde.

Er worden vijf renteverlagingen verwacht

“Als de economie überhaupt matigt, zou je kunnen praten over een echt desinflatieverhaal, en ik denk dat Waller daar op doelt”, zegt Joseph LaVorgna, hoofdeconoom bij SMBC Nikko Securities America. ‘Als de reële Fed Funds-rente blijft stijgen zoals ik verwacht, dan zou je dat willen compenseren door renteverlagingen. En het aantal renteverlagingen dat ze volgens mij zullen moeten doorvoeren is relatief groot. .”

LaVorgna, de hoofdeconoom bij de Nationale Economische Raad onder voormalig president Donald Trump, zei dat hij denkt dat de Fed volgend jaar met maar liefst 200 basispunten zou moeten bezuinigen, oftewel 2 procentpunten.

De marktprijzen zijn agressiever geworden vanwege de versoepeling van het Fed-beleid, waarbij de Fed Funds-futures nu wijzen op een renteverlaging van vijf kwart procentpunten volgend jaar, één meer dan vóór de laatste toespraken, aldus de CME Group. De aandelenkoersen zijn sindsdien gestegen, omdat beleggers zich voorbereiden op lagere rentetarieven.

De Fed zal 'ondermaats presteren' wat de markt verwacht op het gebied van renteverlagingen, zegt Ian Lyngen van BMO

Het zou een riskante gok kunnen zijn als de inflatie niet meewerkt.

“De Fed wil de voet niet te vroeg van de rem halen. Ik zie ze niet bezuinigen alleen maar om een ​​theoretisch neutraal rentetarief te bereiken”, zegt Chris Marangi, co-chief investment officer for value bij Gabelli Funds. “We verwachten volgend jaar enige economische zwakte, dus dat zal geen verrassing zijn. Maar een aanzienlijke renteverlaging moet worden voorafgegaan door aanzienlijke economische zwakte, en dat wordt vandaag niet verdisconteerd in de aandelenkoersen.”

Fed-functionarissen zullen tijdens hun bijeenkomst over twee weken hun economische projecties voor de komende jaren bijwerken, een proces dat herzieningen omvat van de zogenaamde ‘dot plot’ van de verwachtingen van individuele leden ten aanzien van de rentetarieven.

Tijdens de laatste update, in september, hadden de leden van het Federal Open Market Committee het equivalent van twee kwartpunten bezuinigingen voor volgend jaar ingeschat. Dat was echter gebaseerd op een nieuwe renteverhoging in 2023 die vrijwel zeker niet zal plaatsvinden, zowel op basis van recent commentaar van de Fed als op basis van de marktverwachtingen.

Het idee dat de Fed volgend jaar bezuinigingen zou doorvoeren, zou dus bijna gepaard moeten gaan met uitgesproken economische zwakte.

Vrees voor een harde landing

Hedgefund-titan Bill Ackman zei dinsdag dat tenzij de Fed begint met bezuinigen, dit in feite de oorzaak zal zijn van een scherpe neergang die de Fed dan moet aanpakken.

‘We gokken erop dat de Federal Reserve de rente sneller zal moeten verlagen dan mensen verwachten’, zei Ackman in een komende aflevering van ‘The David Rubenstein Show: Peer-to-Peer Conversations’, die wordt uitgezonden door Bloomberg. “Dat is de huidige macro-weddenschap die we hebben.”

“Ik denk dat er een reëel risico bestaat op een harde landing als de Fed niet snel begint met het verlagen van de rente”, voegde het hoofd van Pershing Square Capital Management eraan toe.

Maar zelfs enkele van de historisch gezien mildere Fed-functionarissen laten hun hand niet oplichten als ze denken dat er bezuinigingen zullen komen.

Raphael Bostic, president van de Federal Reserve van Atlanta, volgend jaar FOMC-kiezer, schreef woensdag dat hij uitgesproken neerwaartse trends in de economische activiteit en de inflatie ziet. De president van Richmond, Thomas Barkin, zei dat hij ook een vertraging ziet, maar voegde eraan toe dat hij “sceptisch” blijft dat de inflatie snel zal dalen tot de doelstelling van 2% van de Fed, en zei dat beleidsmakers potentiële renteverhogingen op tafel moeten houden.

Verwacht dat de rente nog zeker zeven tot acht maanden op het hogere niveau zal blijven, zegt Apollo's Slok

‘De Fed probeert de economie te vertragen, en als ze er niet in slagen de consumptie te vertragen… zou dat impliceren dat de markt misschien zou moeten prijzen dat de rente langer hoger zal blijven dan wat futures prijzen. op dit moment”, vertelde Tosten Slok, hoofdeconoom bij Apollo Global Management, dinsdag aan CNBC. “Misschien moeten we helemaal in het derde kwartaal komen voordat de Fed gaat bezuinigen.”

Gary Cohn, voormalig directeur van de NEC onder Trump en voormalig chief operating officer bij Goldman Sachs, zei dat het soort economische zwakte dat renteverlagingen zou bespoedigen onwaarschijnlijk is, althans in de eerste helft van 2024. Bijgevolg zou de Fed achter kunnen blijven. zijn mondiale tegenhangers als het gaat om het versoepelen van de strijd tegen de inflatie en pas in het derde kwartaal te beginnen met bezuinigen, zei hij.

“Je wilt niet te vroeg vertrekken als je de laatste bent die naar het feest komt”, zei Cohn woensdag tegen Dan Murphy van CNBC op de Abu Dhabi Finance Week-conferentie. ‘Je moet de laatste zijn die de partij verlaat, dus de Fed zal de laatste zijn die deze partij verlaat’

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert