Dit is waarom een ​​speelgoedbedrijf met meerdere miljoenen zich in de metaverse waagt

By Jernst van Waal

Toen Jackson Aw in 2018 kennismaakte met blockchain-technologie, begreep hij het “helemaal niet”.

“Kan iemand het nog verder voor me verdoezelen? Kun je me bijvoorbeeld vertellen wat ik als consument kan krijgen?”

Dat was vier jaar geleden. Vandaag, Aw, lijkt het antwoord op die vraag te hebben.

De 32-jarige Singaporees, die Mighty Jaxx runt – een speelgoedbedrijf van meerdere miljoenen dollars dat verzamelobjecten en lifestyleproducten produceert – heeft blockchain in zijn producten verwerkt.

Een blockchain is een gedecentraliseerd digitaal grootboek dat elke transactie registreert die heeft plaatsgevonden. Er kan ook niet met terugwerkende kracht worden geknoeid of gewijzigd.

CNBC Make It komt erachter waarom het “logisch” is voor het verzamelobjecten-imperium om blockchain-mogelijkheden aan te boren en op de metaverse te wedden.

Unieke certificaten

Mighty Jaxx, opgericht in 2012, werkt samen met enkele van de grootste wereldwijde merken en visuele kunstenaars en produceert trendy verzamelobjecten waarin popcultuur en design zijn verwerkt.

Aw zei dat het bedrijf sindsdien miljoenen speelgoedverzamelobjecten heeft verkocht aan mensen in meer dan 80 landen.

De limited-edition collectibles van Mighty Jaxx kunnen op de website tot $ 1.200 kosten, maar op de secundaire markt kunnen ze “vijf tot tien keer” meer opbrengen dan de oorspronkelijke waarde, zei Aw.

Jackson Aw’s advies voor jonge ondernemers? ‘Angst zal altijd blijven bestaan. Maar de vraag is, wat vind je daarvan?’

Eli Lo

Maar er is één probleem.

“Als je het product wilt verkopen, is de belangrijkste vraag overal ‘Is het authentiek?'”

Aw toegevoegd: “Voor verzamelobjecten, wat? [sellers] doen, is dat ze foto’s van het beeldje maken en deze op Facebook-groepen plaatsen, waarbij ze mensen vragen een authenticiteitscontrole uit te voeren.”

Aw was echter niet tevreden over deze manier van authenticeren.

“Op wiens woord staat het? Waar is de herkomst ervan? Dus we dachten, oké, dat is wat we nodig hebben.”

Mighty Jaxx ontwierp een Near-Field Communication-chip, die in elk speelgoed is ingebouwd. “Met onze app kun je [scan the chip]registreer uw eigendom van het item”, zei de oprichter van het bedrijf, Jackson Aw.

Eli Lo

Mighty Jaxx ontwierp een near-field communicatiechip en plaatste er een in elk speelgoed. NFC-technologie maakt draadloze communicatie op korte afstand tussen twee apparaten mogelijk.

“Met onze app kun je [scan the chip]registreer uw eigendom van het item [to show] het is een authentiek Mighty Jaxx-product,” zei Aw.

Aangedreven door blockchain, geeft en valideert het platform unieke, fraudebestendige certificaten voor elk product. Het biedt ook een digitale voetafdruk wanneer het eigendom van een item verandert.

…inhoud en intellectueel eigendom is de sleutel, want zonder dit alles [visual] representatie, dat technologie niets doet

Jackson Aw

Oprichter, Mighty Jaxx

“Als Jay Chou of JJ Lin dat beeldje eerder hadden dan jij, is dat zeker veel waardevoller dan dat ik het bezit”, grapt Aw. Jay Chou en JJ Lin zijn populaire Mandarijn-popzangers.

Het bieden van betrouwbare authenticatie door middel van blockchain-technologie is slechts “het begin” voor Mighty Jaxx.

Een ‘phygital’ randje

Nu de niet-vervangbare tokenmarkt in 2021 een explosieve groei doormaakte, zei Aw dat er toen ‘een cultuurverandering plaatsvond zoals we die kenden’.

“[Being] kunstenaars en makers in het algemeen … is altijd meer een op diensten gebaseerd werk geweest. Maar nu sloeg het om. Nu zijn inhoud en intellectueel eigendom essentieel, want zonder dit alles [visual] representatie, die technologie doet niets”, legt Aw uit.

“Niets spreekt luider dan visuele vorm.”

NFT’s zijn op crypto’s gebaseerde digitale activa die ook functioneren als verzamelobjecten – iets waar Mighty Jaxx geen onbekende in is.

Daarom is het “logisch” dat Aw zich in de ruimte waagt, door fans exclusieve digitale ervaringen te bieden met fysieke verzamelobjecten.

“Als je onze NFT’s koopt, krijg je toegang en de mogelijkheid om de fysieke manifestatie ervan in dat ontwerp te kopen. Dus alleen deze groep mensen zou dit cijfer kunnen kopen,” zei Aw.

“Omdat alleen zij het zouden kunnen en ze beide activaklassen kunnen combineren, genereert het een nog hogere waarde voor hen.”

Verzamelaars die de NFT’s van Mighty Jaxx kopen, krijgen exclusieve toegang om fysieke manifestaties van hetzelfde ontwerp te kopen, die “nog meer waarde voor hen genereren”, aldus Jackson Aw.

Machtige Jaxx

Aw is van mening dat dit de “fygitale” voorsprong van Mighty Jaxx op zijn concurrenten is – in staat om zowel digitale als fysieke activa aan te bieden.

“Het feit dat we digitale activa creëren voordat we het fysieke speelgoed produceren … betekent dat we ook sneller op de markt kunnen komen”, voegde hij eraan toe.

“Ik kan geen, weet je, 10 andere bedrijven bedenken die dat in de hele wereld doen, simpelweg omdat het werk dat komt kijken bij het maken van hardware of een [physical] collectible, het is natuurlijk gewoon een steilere leercurve.”

Metaverse expansie

In 2021 lanceerde Mighty Jaxx zijn eerste collectie NFT-ruilkaarten, met katten die op de Chinese keuken lijken, dim sum.

“We lanceerden 6.000 eenheden, binnen… twee seconden waren ze gewoon uitverkocht”, zei Aw.

Mighty Jaxx kreeg zijn grote doorbraak met DC Comics door in 2015 een licentiepartnerschap te sluiten, waardoor het het creatieve intellectuele eigendom kon “restylen”.

Sindsdien werkt het samen met gerenommeerde merken om fandoms over de hele wereld te bereiken, van Adidas, Hasbro en Nickelodeon tot Formule 1, Sesamstraat en Netflix.

Aw zegt dat “er nog veel werk aan de winkel is”, met plannen om zijn IP-samenwerkingen ook uit te breiden naar de metaverse.

De metaverse is een verzameling virtuele werelden waar mensen wonen, werken en spelen.

De eerste verzameling NFT-ruilkaarten van Mighty Jaxx was binnen “2 seconden” uitverkocht, aldus Jackson Aw.

Machtige Jaxx