FINANCIEEL.com

Dit is ‘het einde van het begin’ van de strijd tegen inflatie, zegt econoom

Dit is ‘het einde van het begin’ van de strijd tegen inflatie, zegt econoom

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Board, Jerome Powell, spreekt tijdens een persconferentie na een vergadering van het Federal Open Market Committee (FOMC) op het hoofdkantoor van de Federal Reserve op 14 juni 2023 in Washington, DC.

Drew Anger | Getty Images Nieuws |

Volgens Kokou Agbo-Bloua, topeconoom van de Société Générale, bevinden de centrale banken zich in hun strijd tegen de inflatie “aan het einde van het begin”, aangezien verschillende factoren de kernprijzen aanhoudend hoog houden.

De markten wachten reikhalzend uit naar de belangrijkste inflatiecijfers uit de VS later deze week, waarbij de jaarlijkse kernconsumentenprijsindex (CPI) – die volatiele voedsel- en energieprijzen uitsluit – tot op heden aanhoudend hoog blijft, ondanks het feit dat het algemene cijfer geleidelijk dichter bij die van de Federal Reserve komt. Doel van 2%.

De aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt en de schijnbare veerkracht van de economie betekenen dat de markt een kans van meer dan 90% inprijst dat de Fed tijdens haar vergadering later deze maand de rentetarieven zal verhogen tot tussen 5,25% en 5,5%. volgens de FedWatch-tool van de CME Group.

De Amerikaanse inflatie koelde in mei af tot 4% op jaarbasis, het laagste jaarcijfer in meer dan twee jaar, maar de kerninflatie steeg met 0,4% maand-op-maand en 5,3% jaar-op-jaar.

Bij het beoordelen van de huidige stand van de inspanningen van mondiale beleidsmakers om de inflatie te beteugelen, citeerde Agbo-Bloua de opmerkingen van de voormalige Britse premier Winston Churchill in een toespraak uit 1942: “Dit is niet het einde. Het is niet eens het begin van het einde. Maar het is is misschien wel het einde van het begin.”

Dit is 'het einde van het begin' van de strijd tegen inflatie, zegt econoom

“De erfzonde nummer één, om zo te zeggen, is dat regeringen enorm veel geld hebben uitgegeven om de economie in stand te houden die in winterslaap was gezet om mensenlevens te redden, dus we hebben het over ongeveer 10-15% van het bbp, ” Agbo-Bloua, wereldwijd hoofd economie, cross-asset en kwantitatief onderzoek bij Societe Generale, vertelde CNBC.

“Het tweede punt – natuurlijk had je de oorlog in Oekraïne, je had de verstoringen van de toeleveringsketen – maar dan had je ook deze enorme opeenhoping van overtollige besparingen plus ‘hebzucht’, dus het vermogen van bedrijven om prijzen te verhogen met meer dan gerechtvaardigd is, en daarom zien we winstmarges op recordniveaus in de afgelopen 10 jaar.”

Bedrijven hebben een “natuurlijke immuniteit” ontwikkeld tegen rentetarieven, betoogde Agbo-Bloua, omdat ze hun balansen konden herfinancieren en hogere inputprijzen konden doorberekenen aan consumenten, die nu hogere prijzen voor goederen en diensten verwachten.

“Last but not least, de arbeidsmarkt is super krap en je hebt een lagere groei van de arbeidsproductiviteit die nu de arbeidskosten per eenheid product drukt en je krijgt deze negatieve spiraal van loonprijzen,” zei hij.

“De centrale banken moeten een recessie ontketenen om de werkloosheid te dwingen aan te trekken en genoeg vraagvernietiging te creëren, maar we zijn er nog niet.”

De impact van een verkrapping van het monetaire beleid loopt vaak drie tot vijf kwartalen achter op de reële economie, zei Agbo-Bloua. Maar hij benadrukte dat de overtollige besparingen die tijdens de pandemie zijn opgebouwd, een extra buffer hebben gecreëerd voor consumenten en huishoudens, terwijl bedrijven balansen konden herstellen. Hij suggereerde dat dit heeft geholpen om de arbeidsmarkt veerkrachtig te houden, wat deze vertraging waarschijnlijk zal verlengen.

Een recessie veroorzaken

Om de geloofwaardigheid te behouden, zei Agbo-Bloua daarom dat centrale banken – en in het bijzonder de Fed – de rentetarieven moeten blijven verhogen totdat ze een recessie veroorzaken.

“We denken dat de recessie of vertraging in het eerste kwartaal van volgend jaar in de VS zou moeten plaatsvinden, omdat we denken dat de cumulatieve verkrapping uiteindelijk zijn gevolgen zal hebben, het zal niet verdwijnen”, zei hij.

“Dan zien we in Europa geen recessie in het eurogebied, omdat we de vraag 2 tot 3 procentpunten boven het aanbod zien, en daarom zien we meer een vertraging maar geen recessie.”

In termen van waar de recessie in de VS zal beginnen aan te slaan, suggereerde hij dat deze hoogstwaarschijnlijk “in de winstmarges van bedrijven zal kruipen” die nog steeds in de buurt van recordniveaus blijven hangen, door het “loongroeifenomeen dat in wezen de winst zal opeten”. .”

“Het tweede punt is dat het bestedingspatroon van consumenten ook zal vertragen, dus we denken dat het een combinatie van al deze factoren is die uiteindelijk tot een vertraging zou moeten leiden”, voegde hij eraan toe.

“Aan de andere kant, als je kijkt naar het huidige pad van de rentetarieven, lijkt het erop dat we misschien meer verkrapping zullen zien voordat dit waarschijnlijk zal gebeuren.”

‘Recessie uitgesteld, maar niet geannuleerd’

Dit gevoel werd herhaald door Nathan Thooft, medehoofd van de wereldwijde assetallocatie bij Manulife Asset Management, die zei dat hoewel economieën een betere start van 2023 hadden dan verwacht en tot nu toe grotendeels een technische recessie hebben vermeden, dit meer een geval is van de recessie wordt “uitgesteld in plaats van geannuleerd.”

“De aanscherping van de kredietvoorwaarden en de vertraging van de kredietverlening suggereren dat we er tot nu toe in zijn geslaagd de dreigende recessie uit te stellen in plaats van deze helemaal af te wenden”, zei Thooft vrijdag in de halfjaarlijkse vooruitzichten van de vermogensbeheerder.

“Maar of er daadwerkelijk een recessie komt [place] is veel minder relevant dan hoe lang we vast kunnen zitten in een periode van beneden de trend bbp-groei.”

Hij suggereerde dat, aangezien de wereldwijde groei dit jaar en volgend jaar naar verwachting rond de 2,5% zal uitkomen, onder de drempel van 3% die een wereldwijde recessie zou inluiden als deze wordt overschreden.

“Als de voorspellingen kloppen, betekent dit dat de wereldwijde bbp-groei 15,2% onder de trend zou liggen, een scenario dat voor het laatst werd gezien tijdens de pandemie in 2020 en daarvoor in de jaren veertig.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert