FINANCIEEL.com

Disney staat open voor het vinden van een strategische partner van ESPN

Disney staat open voor het vinden van een strategische partner van ESPN

Een wereldbol staat bij de ingang van het ESPN Wide World of Sports-complex in Lake Buena Vista, Fla.

Phelan M. Ebenhack via AP

Disney staat open voor de mogelijke verkoop van een aandelenbelang in ESPN en is op zoek naar een strategische partner in het bedrijf terwijl het zich voorbereidt op de overgang van het sportnetwerk naar streaming, zei CEO Bob Iger donderdag.

De lineaire tv-business is het afgelopen jaar meer achteruitgegaan dan Iger had verwacht, vertelde de CEO van Disney donderdag aan David Faber van CNBC in een interview in Sun Valley, Idaho. Disney maakte gisteren bekend dat Iger zijn contract als CEO heeft verlengd tot 2026. Hij keerde vorig jaar terug om Disney te leiden nadat hij in 2020 aftrad als CEO.

Disney heeft vroege gesprekken gevoerd met potentiële partners die een ESPN-streamingdienst zouden kunnen verbeteren door de distributie uit te breiden en inhoud toe te voegen, zei Iger. Hij weigerde specifieke partners te noemen. Disney bezit momenteel 80% van ESPN. Hearst Communications is eigenaar van de overige 20%.

Disney heeft ervan afgezien om zijn belangrijkste ESPN-inhoud op zijn ESPN + -streamingservice te zetten, omdat het elk jaar miljarden dollars aan inkomsten blijft verdienen via traditionele kabeltelevisie. Toch zeggen miljoenen Amerikanen elk jaar hun kabelabonnement op, en dat aantal is de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt.

“De uitdagingen zijn groter dan ik had verwacht”, zei Iger. “De ontwrichting van de traditionele tv-business is het meest opvallend. De ontwrichting van die business is in ieder geval in grotere mate gebeurd dan zelfs ik wist.”

Iger zei dat hij zekerder was geworden in zijn denken over wanneer ESPN zijn volledige direct-to-consumer-aanbod zal lanceren. Wanneer dat zal gebeuren, wil hij niet zeggen.

Naast het vinden van een strategische partner voor ESPN, zei Iger dat hij open stond voor het verkopen of afsplitsen van de oude kabelnetwerken van Disney, waaronder FX en NatGeo, en zijn uitzendgroep, ABC Networks. Iger zei dat Disney “expansief” zou zijn in zijn denken over de oude kabel- en uitzendmiddelen, buiten ESPN om.

Iger zei ook dat Disney van plan is het minderheidsbelang van Comcast in Hulu te verwerven, zoals gepland. De twee bedrijven sloten in 2019 een deal die Disney de optie zou geven om het minderheidsbelang van Comcast tegen een eerlijke marktwaarde te kopen.

Dat meldde CNBC eerder dit jaar Comcast CEO Brian Roberts had het idee geopperd dat Disney het ESPN zou verkopen als onderdeel van Hulu-onderhandelingen toen de voormalige Disney-CEO Bob Chapek het bedrijf nog leidde. Disney wees die ouvertures destijds af.

Openbaarmaking: Comcast is het moederbedrijf van NBCUniversal, waaronder CNBC.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert