FINANCIEEL.com

Disney bezuinigt op Marvel, Star Wars-content

Disney bezuinigt op Marvel, Star Wars-content

Disney CEO Bob Iger over Marvel en Star Wars: terugtrekken om focus te vinden en kosten te beheersen

Disney vertraagt ​​als het gaat om het maken van films en tv-series voor zijn Marvel Studios- en Lucasfilm-franchises, zei CEO Bob Iger donderdag op CNBC.

De verhuizing komt omdat het bedrijf op zoek is naar kostenbesparingen in een tijd waarin zijn recente films, van Marvel tot animatie, aan de kassa een tegenvaller waren.

“Je trekt je niet alleen terug om je te concentreren, maar ook als onderdeel van ons kostenbeheersingsinitiatief. Minder uitgeven aan wat we maken en minder verdienen”, zei Iger donderdag.

Eerder dit jaar voerde Disney een brede reorganisatie van het bedrijf uit, inclusief $ 5,5 miljard aan kostenbesparingen, waarvan $ 3 miljard zou worden bespaard op inhoud exclusief sport.

Iger zei donderdag dat er veel beslissingen zijn genomen om de belangrijkste streamingdienst van het bedrijf, Disney+, te ondersteunen en meer klanten te lokken.

Hoewel hij ook opmerkte dat Disney de afgelopen maanden enkele Pixar-animaties miste, noemde hij Marvel een bijzonder voorbeeld van de “ijver” van het bedrijf om de originele inhoud op streaming op te pompen.

“Marvel is daar een goed voorbeeld van. Het was niet op een significant niveau in de televisiebusiness geweest, en niet alleen verhoogden ze hun filmoutput, maar uiteindelijk maakten ze een aantal tv-series”, zei Iger. “Eerlijk gezegd verwaterde het de focus en aandacht.”

Disney verwierf Marvel voor meer dan $ 4 miljard in 2009, en de franchise heeft sindsdien miljarden dollars opgebracht aan de wereldwijde kassa voor het bedrijf.

Disney-CEO Bob Iger spreekt met David Faber van CNBC in de Allen&Co. Jaarlijkse conferentie in Sun Valley, Idaho.

David A.Grogan | CNBC

Eerder dit jaar had Iger gezegd dat het bedrijf moest beoordelen hoeveel sequels elk personage in het Marvel Cinematic Universe zou moeten stimuleren, en dat het tijd was om “nieuwheid” voor het merk te onderzoeken. Hij voegde eraan toe dat er “op geen enkele manier inherent afwijkt van het merk Marvel” tijdens een investeerdersconferentie.

Eerder dit jaar debuteerde “Ant-Man and the Wasp: Quantumania” als de 31e film in het Marvel Cinematic Universe, waarmee de vijfde fase van de 15 jaar oude franchise van start ging. De film had de sterkste daling van de kaartverkoop gezien vanaf het openingsweekend tot het tweede weekend in de geschiedenis van de franchise. De Marvel-aflevering kreeg ook gemengde tot negatieve recensies.

Ondertussen heeft Marvel’s “Guardians of the Galaxy Vol. 3” het veel beter gedaan, met een brutowinst van meer dan $ 800 miljoen wereldwijd.

Aan het front van Lucasfilm is er sinds 2019 geen Star Wars-film meer in de bioscoop geweest en het bedrijf heeft zich voornamelijk gericht op series, zoals de voor een Emmy genomineerde “Andor” en “Obi-Wan Kenobi” voor Disney+. Lucasfilm’s “Indiana Jones and the Dial of Destiny”, de vijfde film in die franchise, is ondanks een pruimige releasedatum rond 4 juli teleurstellend aan de kassa.

Toch heeft Lucasfilm, net als Marvel, Disney een bron van inkomsten opgeleverd.

Het bedrijf kocht Lucasfilm in 2012 voor ongeveer $ 4 miljard en verdiende zijn investering in slechts zes jaar terug na een lucratieve nieuwe trilogie van films, samen met op zichzelf staande films zoals ‘Rogue One’.

Voor Disney, en de meeste van zijn streamingconcurrenten, leeft originele inhoud uitsluitend op zijn vlaggenschip streamingdiensten in plaats van in licentie te worden gegeven aan andere platforms – een inkomstenbron die de traditionele tv- en filmbusiness al een tijdje heeft doorstaan.

Donderdag zei Iger dat het “een mogelijkheid” was die zou kunnen gebeuren voor de streaming-inhoud van Disney.

“Het is een mogelijkheid. Ik sluit het niet uit,” zei Iger. Hij voegde eraan toe dat licenties deel uitmaakten van een verzameling modellen die de traditionele tv-business vormden, en dat het in de begintijd van streaming de juiste zet was om inhoud voor hun eigen platform achter te houden.

Onlangs, Warner Bros. Ontdekking is naar verluidt in gesprek geweest over het licentiëren van HBO-inhoud aan andere platforms, waaronder Netflixen. Het bedrijf heeft ook inhoud van zijn Max-service verwijderd en deze in licentie gegeven aan gratis, door advertenties ondersteunde streamingplatforms zoals Fox Corp.’s Tubi.

Disney heeft ook het voorbeeld gevolgd door inhoud van zijn streamingplatform te verwijderen.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert