FINANCIEEL.com

Diepe generatieverschillen logenstraffen de Thaise politiek

Diepe generatieverschillen logenstraffen de Thaise politiek

Vooruit Partijleider en kandidaat-premier Pita Limjaroenrat spreekt aanhangers toe voorafgaand aan de parlementaire stemming van 13 juli om de volgende premier van Thailand te kiezen, voor Central World in Bangkok op 9 juli 2023.

Tananchai Keawsowattana / Thaise N | Afp |

Het Thaise parlement stemt donderdag voor een nieuwe premier, en de jonge en stedelijke bevolking van het land staat op het punt te ontdekken of hun steun aan een progressieve oppositiepartij bij de verkiezingen in mei zal leiden tot echte macht.

Nog niet zo lang geleden koesterden ze zich in de euforie van de verbluffende overwinning van de partij en bereidden ze zich voor op democratische verandering en hervorming. Twee maanden later worden ze in plaats daarvan geconfronteerd met de aanblik van de 79-jarige Wan Muhamad Noor Matha – zeer beschouwd als een lid van de oude garde – als de “nieuwe” voorzitter van het Thaise Huis van Afgevaardigden.

De jonge kiezers hadden de Move Forward Party – geleid door de aan Harvard opgeleide, 42-jarige Pita Limjaroenrat – na negen jaar militair bewind naar een ongekende meerderheid van de zetels in het parlement gedreven, maar deze was te mager voor de partij om zijn eigen kandidaten naar voren schuiven en het tot een coalitie met zeven andere partijen dwingen.

Move Forward had campagne gevoerd voor een ambitieuze structurele hervormingsagenda gericht op de monarchie, monopolies en het leger van het land. Deze doelen verlengden in wezen de doelen van studentenprotesten van meer dan twee jaar geleden, die werden uitgelokt door de ontbinding van een politieke partij – de voorganger van Move Forward – die zeer kritisch was over de vertrekkende premier Prayut Chan-o-cha, de voormalige militaire generaal die greep de macht tijdens een staatsgreep in 2014 en bracht in 2017 wijzigingen aan in de Thaise grondwet.

De kleine meerderheid heeft haar agenda kwetsbaar gemaakt voor de machinaties van de instellingen die het wil hervormen, samen met de in elkaar grijpende patronagenetwerken die blijven bestaan ​​ondanks de verdrijving van verschillende invloedrijke zakenfamilies bij deze verkiezingen. De aanstelling van Wan Noor als compromiskandidaat nadat als tweede geplaatste partij Pheu Thai bezwaar had gemaakt tegen de keuze van Move Forward, was nog maar het begin.

“De keuze van de heer Wan Muhamad Noor Matha als huisspreker geeft aan dat de Pheu Thai-partij een aanzienlijke invloed heeft op de Move Forward-partij”, zegt Syetarn Hansakul, een senior analist bij de Economist Intelligence Unit.

“Het plaatst de Pheu Thai-partij in een voordelige positie als Pita er niet in slaagt voldoende stemmen van de senatoren te krijgen om hem als premier te steunen.”

Barrières voor de macht

Het is zelfs niet duidelijk of Limjaroenrat zelfs maar de nieuwe Thaise regering zal gaan leiden wanneer de tweekamerige Nationale Vergadering donderdag bijeenkomt om de stemming voor premier te beginnen – wat de eerste van vele zou kunnen zijn.

Limjaroenrat heeft 376 stemmen nodig om premier te worden. Hij heeft 312 van zijn achtpartijencoalitie uit het Lagerhuis met 500 zetels, dus dit betekent dat hij nog steeds de steun nodig heeft van ongeveer 64 extra stemmen van de 250 leden tellende Senaat – een orgaan dat door het royalistische leger is aangesteld in de nasleep van de staatsgreep van 2014.

Afgebeeld op deze foto van 18 mei zijn (van links) Sudarat Keyuraphan, leider van de Thai Sang Thai Party; Pita Limjaroenrat, kandidaat-premier en leider van de Move Forward Party; en Cholnan Srikaew, leider van de Pheu Thai-partij.

Sopa-afbeeldingen | Lichtraket |

Dat is geenszins een garantie, aangezien een van de doelstellingen van Move Forward is om de majesteitsschenniswet in Thailand te wijzigen, die kritiek op koning Maha Vajiralongkorn en andere leden van de koninklijke familie strafbaar stelt.

“Het is niet onze taak om naar de mensen te luisteren”, zei de Thaise senator Prapanth Koonmee naar verluidt in juni. “Zelfs als je 100 miljoen stemmen zou krijgen, zou ik je nog steeds niet kiezen als ik je niet mag of geschikt vind.”

Nomura heeft zelfs een kans van 60% toegekend dat Pheu Thai – in plaats van Move Forward – de coalitieregering zal leiden na de goedkeuring van Wan Noor als huisspreker vorige week.

“Geen van beide heeft de voorkeur van het Thaise establishment”, zegt Hansakul van EIU. “Tussen de twee vormt Pheu Thai echter minder een bedreiging voor de status-quo van het Thaise establishment”, aangezien het geen agenda verkondigt om de monarchie en het leger in Thailand te hervormen, zei ze.

Limjaroenrat kan ook worden gediskwalificeerd vanwege een klacht tegen zijn aandelenbezit in een mediabedrijf, wat illegaal is volgens de Thaise wet.

Toch kan een regering onder leiding van Move Forward van Limjaroenrat problemen opleveren voor monopolies in de alcoholische dranken- en energiesector, aangezien de partij streeft naar een gelijk speelveld, aldus Hansakul van EIU. Ook het bedrijfsleven verzet zich tegen een plan om het minimumloon fors te verhogen.

We moeten niet zelfgenoegzaam zijn over de impact van minimumloonstijgingen op de inflatie: chef van de Bank of Thailand

Zelfs als Limjaroenrat erin slaagt de rol van premier te bemachtigen, zal een door Move Forward geleide regering met aanzienlijke obstakels worden geconfronteerd, omdat de Senaat een aanzienlijk vetorecht behoudt en Pheu Thai een aanzienlijk deel van de zetels in de coalitie heeft.

“Als gevolg hiervan is Move Forward mogelijk niet in staat om de ministeriële portefeuilles van zijn voorkeur veilig te stellen, zoals blijkt uit het feit dat het zijn gekozen huisvoorzitter niet heeft benoemd”, zegt Napon Jatusripitak, een bezoekende fellow aan het ISEAS Yusof Ishak Institute in Singapore.

Generatie verandering

Limjaroenrat heeft het nog niet helemaal opgegeven. Tijdens een zondagsbijeenkomst in het centrum van Bangkok sprak hij honderden aanhangers toe en herinnerde hij de senatoren eraan “we zijn allemaal politici van het volk”.

Er kunnen nieuwe protesten komen als Limjaroenrat en Move Forward worden verhinderd de nieuwe regering te leiden.

De onverwachte overwinning van Move Forward in mei werd aangekondigd als “een diepgaand, wereldschokkend resultaat voor de Thaise politiek in de afgelopen twee decennia”, terwijl het Thaise volk zich uitsprak voor verandering en hervorming, Thitinan Pongsudhirak, professor in politiek en internationale betrekkingen aan de Chulalongkorn University, vertelde CNBC na de verkiezingen in mei.

De overwinning werd gezien als een breuk met het populistische beroep van Thaksin Shinawatra, de tycoon en voormalig premier die in 2008 in zelfopgelegde ballingschap ging om een ​​gevangenisstraf voor machtsmisbruik te ontlopen na een militaire staatsgreep die zijn regering twee jaar lang had omvergeworpen. eerder.

Hij is de Thaise politiek op afstand blijven beïnvloeden – Pheu Thai is de nieuwste versie van zijn partijvoertuig nadat verschillende eerder door de rechtbanken zijn ontbonden – maar de opkomst van Move Forward bij deze verkiezingen wijst op zijn tanende invloed onder de jongeren die niet bekend zijn met zijn biografie.

Thaise verkiezingen: mensen hebben zich uitgesproken voor verandering en hervorming, zegt de professor

In feite kan de nieuwe spreker Wan Noor worden beschouwd als onderdeel van deze oude garde – hij is een veteraan van ten minste negen politieke partijen, waaronder Pheu Thai’s voorganger Thai Rak Thai, en een voormalige huisspreker eind jaren negentig onder drie verschillende premiers. . Hij was voor het laatst verbonden aan de Prachachat-partij.

“Deze nieuwe generatie wil een structurele verandering die Thaksin niet kan bieden. Hij probeert zich altijd te verzoenen met het oude geld, hij zoekt nog steeds de koning voor het recht op terugkeer”, zegt Pavin Chachavalpongpun, universitair hoofddocent politiek aan het Centrum voor Zuidoost-Azië van de Universiteit van Kyoto. Aziatische studies.

“De kwestie van de monarchie staat vandaag centraal in de strijd in de Thaise politiek”, voegde hij eraan toe. Volgens de groep Thai Lawyers for Human Rights waren ongeveer 250 van de 1.914 vervolgingen in verband met de protesten van 2020 onder de wet op majesteitsschennis – met veel minderjarigen onder deze zaken.

Hoewel de bezwaren van het royalistische militaire establishment en de oude garde de ambities van Move Forward kunnen laten ontsporen, kan de partij van Limjaroenrat toch rekenen op het mandaat van 14 miljoen Thaise kiezers.

“Als pro-democratische sociale bewegingen het momentum niet verliezen, is het waarschijnlijk dat de steun voor de partij zal blijven bestaan, zelfs als de rechtbanken de partij of haar leider diskwalificeren”, zei Jatusripitak van ISEAS Yusof Ishak.

Er is ook een argument dat Move Forward voorlopig effectiever zou kunnen zijn in de oppositie.

“In Thailand zijn politieke partijen kortstondig, omdat ze de neiging hebben om geen blijvende organisatorische wortels op lokaal niveau te hebben en vatbaar zijn voor ontbinding door de rechtbanken”, zegt Jatusripitak van ISEAS Yusof Ishak.

“Vanuit dit standpunt is de transformatie van de Move Forward in een op beweging gebaseerde politieke partij die de pro-democratische bewegingen in 2020-2021 volgt, een strategische aanpassing die de steun voor de partij voorlopig levend moet houden”, voegde hij eraan toe.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert