FINANCIEEL.com

Deze landen zagen de hoogste stijging van tophuren voor H1 2023: Savills

Deze landen zagen de hoogste stijging van tophuren voor H1 2023: Savills

Privéappartementen zijn te zien tegen de achtergrond van het Marina Bay Sands-hotel en het Singapore Flyer-observatoriumwiel in Singapore op 23 maart 2022.

Roslan Rahman | AFP | Getty Images

Huurprijzen in eersteklas woonwijken zijn in de eerste helft van het jaar het meest gestegen in Singapore, Lissabon en Berlijn, zo blijkt uit een nieuw onderzoeksrapport van vastgoeddienstverlener Savills.

Gegevens van het Britse bedrijf toonden aan dat de tophuren in Lissabon tussen december 2022 en juni 2023 het sterkst zijn gestegen met 13,9%, gevolgd door Singapore met 13,6% en 9,2% voor Berlijn in dezelfde periode.

De huurmarkten van Lissabon en Singapore hebben de afgelopen 18 maanden een sterke prijsstijging doorgemaakt, waarbij de huren met meer dan 40% zijn gestegen, aldus Savills, die dit toeschrijft aan een toename van de vraag naar eersteklas woningen van internationale huurders.

De stijging van de tophuren in Berlijn was echter te danken aan een toestroom van rijke inwoners, aldus het onderzoek.

De aanzienlijke stijging van de tophuren in Singapore was te wijten aan vertragingen bij de bouw tijdens de Covid-19-pandemie. Maar dit jaar zullen er 18.000 particuliere wooneenheden worden opgeleverd en er wordt een milde prijscorrectie verwacht, aldus Alan Cheong, uitvoerend directeur van Savills Research and Consultancy.

Cheong benadrukte echter dat de huurprijzen van eersteklas luxe in de stadstaat nog steeds met ongeveer 15% op jaarbasis kunnen stijgen, met de stijging voor de eerste helft van 2023.

Prime huurverhogingen in Azië

Volgens onderzoek van Savills lagen 11 van de 30 steden met de grootste stijging van de prime rents in de regio Azië-Pacific.

Na Singapore nam Kuala Lumpur de vijfde plaats in met een prime huurgroei van 4,3% van december 2022 tot juni 2023, en Bangkok volgde met een stijging van 4,2%.

Hong Kong staat op de twaalfde plaats met een stijging van 2,7%, gevolgd door Tokyo vijf posities lager met een prijsstijging van 1,7%.

Woongebouw in het Kachidoki-gebied in Tokio, Japan, op zaterdag 11 februari 2023.

Kosuke Okahara| Bloomberg | Getty Images

De huurmarkten van Kuala Lumpur en Bangkok “winnen een momentum dat niet meer is gezien sinds vóór de pandemie”, aldus het rapport. De sterke stijging van de huurprijzen in Hongkong is het gevolg van een toename van de huurvraag nadat de Covid-19-beperkingen eind 2022 waren opgeheven, zei het, en Tokio profiteert van mensen die terug naar de stad verhuizen.

Volgens Paul Tostevin, hoofd van Savills World Research, zal het aanbod van eersteklas woonhuizen in veel steden naar verwachting krap blijven. Hij noemde tegenwind zoals hoge bouwkosten, ontwikkelingsproblemen en stijgende schuldenlasten.

“Vooruitkijkend verwachten we dat de huren voor de rest van 2023 en op de middellange termijn beter zullen presteren dan de kapitaalwaarden, aangezien het aanbod schaars blijft in het licht van de groeiende vraag, met een positieve huurgroei in de meeste steden in de Index voor de rest van 2023”, aldus Tostevin.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert