FINANCIEEL.com

Deze beurs breidt zijn portefeuille met kortetermijnopties uit nu de ‘zero-day’-weddenschappen explosief toenemen

Deze beurs breidt zijn portefeuille met kortetermijnopties uit nu de ‘zero-day’-weddenschappen explosief toenemen

De Nasdaq MarketSite is te zien op 12 oktober 2022 in New York City. De Nasdaq Composite Index bereikte gisteren het laagste niveau sinds juli en belandde voor de tweede keer dit jaar in een bearmarkt. (Foto door Michael M. Santiago/Getty Images)

Michael M. Santiago |

De snelle groei van kortlopende opties, die populair zijn geworden bij zowel hedgefondsen als detailhandelaren, verspreidt zich nu buiten aandelen naar andere activaklassen.

De Nasdaq lanceerde vorige week nieuwe optiecontracten van twee weken die op woensdag aflopen, gebaseerd op de volgende op de beurs verhandelde producten:

De markt voor kortetermijnopties is al goed uitgerust voor contracten op basis van aandelenindexproducten, zoals de SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) en de Nasdaq 100-tracking Invesco QQQ Trust (QQQ). Terwijl optiecontracten historisch gezien op vrijdag aflopen, hebben de populairste aandelenindexen nu contracten die op elke dag van de week aflopen. Dit creëert de mogelijkheid voor “zero-day to expiration” of “0DTE”, handel in opties.

De nieuwe noteringen brengen nieuwe beleggingscategorieën een stap dichter bij die realiteit.

“De Exchange is van mening dat er bij beleggers een algemene vraag is naar alternatieve expiraties, inclusief expiraties op woensdag, zoals blijkt uit het relatief aanzienlijke percentage van het volume in SPY-, QQQ- en IWM-expiraties op woensdag”, zei de Nasdaq in zijn voorstel voor regelwijziging in juni. De Securities and Exchange Commission heeft de producten op 13 november goedgekeurd.

De nieuwe fondsen komen omdat de handel in opties die op het punt staan ​​af te lopen de afgelopen jaren dramatisch is gegroeid als aandeel in de optiemarkt. Volgens gegevens van Cboe is het percentage handel in opties op de S&P 500 in contracten die in minder dan een dag afliepen, gestegen van 8% in 2018 naar ten minste 42% in elke maand dit jaar tot nu toe.

De populariteit kan te danken zijn aan het feit dat handelaren op zoek zijn naar manieren om te wedden op de uitkomst van gebeurtenissen die op een bepaalde dag plaatsvinden. De expiratiecontracten op woensdag zouden bijvoorbeeld acht keer per jaar samenvallen met nieuwe beleidsverklaringen van de Federal Reserve.

De opkomst van de handel in kortetermijnopties heeft geleid tot verdeelde meningen op Wall Street. JPMorgan-strateeg Marko Kolanovic heeft bijvoorbeeld gewaarschuwd dat de rage een ‘volmageddon’-achtige gebeurtenis zou kunnen veroorzaken, maar niet iedereen maakt zich zorgen over de toegenomen handel die een risico voor de markten met zich meebrengt. De term verwijst naar een dag met extreme volatiliteit in februari 2018, die kortetermijnstrategieën wegvaagde.

“In mijn gedachten is 0DTE altijd een risicodag geweest, maar we hebben dat risico nu over een hele maand verspreid. Dus voor mij maakt dat het nog minder riskant. En als je een handvol mensen hebt die dat willen speculeren over wat de markt op een bepaalde dag zou kunnen doen, vanaf het moment dat hij opengaat tot het moment waarop hij sluit, dus wat dan ook, geen probleem”, vertelde Randy Frederick, directeur handel en derivaten van het Schwab Center for Financial Research, aan CNBC.

Nasdaq zei in zijn voorstel tot wijziging van de regels dat het geen “marktverstoringen” verwacht van de introductie van de nieuwe woensdagopties.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert