FINANCIEEL.com

Deze 2000 jaar oude Chinese mentaliteit kan je helpen meer te bereiken – het ‘kost bijna geen moeite’

Deze 2000 jaar oude Chinese mentaliteit kan je helpen meer te bereiken – het ‘kost bijna geen moeite’

Als psycholoog met meer dan 15 jaar ervaring heb ik gezien hoe ‘druktecultuur’ een giftig effect kan hebben op mensen.

Maar een 2000 jaar oud Chinees concept genaamd “wu wei” (uitgesproken als “ooo-way”), wat zich vertaalt naar “niet-handelen” of “moeiteloze actie”, kan ons helpen een evenwichtiger, bevredigender en succesvoller leven te leiden.

Wu wei kost bijna geen moeite

Ik zeg niet dat je gewoon achterover moet leunen en verslappen.

Wu wei gaat over dingen op natuurlijke wijze laten gebeuren en de behoefte aan controle loslaten. Het benadrukt het ondernemen van actie wanneer dat nodig is, maar duw jezelf niet met overmatige inspanning en spanning.

Ik probeer wu wei altijd in mijn praktijk te implementeren, omdat onderzoek heeft aangetoond dat het kan helpen stress en angst te verminderen, terwijl het de tevredenheid en het algehele welzijn vergroot.

Zo maak je wu wei onderdeel van je dagelijkse routine:

1. Accepteer de dingen zoals ze zijn

Stel, je geeft een groot feest. In plaats van geobsedeerd te zijn door elk detail, betekent het beoefenen van wu wei dat je begrijpt dat dingen misschien niet precies gaan zoals gepland.

Evenzo, als je niet de baanpromotie hebt gekregen die je verwachtte, erken dan dat dit een normaal onderdeel is van je loopbaantraject. Ik zeg graag tegen mezelf: “Ik heb niet alles onder controle, maar ik kan er het beste van maken wat er ook gebeurt.”

Als je voor een uitdaging staat, vraag jezelf dan af of je volledige controle hebt over de uitkomst. Als je dat niet doet, sluit er dan vrede mee en ga verder.

2. Omarm imperfectie

Laat dingen zich op hun eigen natuurlijke manier ontvouwen, zonder de uitkomst te forceren. Weet dat niets ooit perfect is.

Als je voor het eerst een nieuwe taal leert of een instrument bespeelt, bereid je dan voor op het maken van fouten. Je leert van ze.

Gun jezelf wat genade. Als je merkt dat je alleen maar fixeert op de dingen die fout gaan, stop dan en zeg: “Waarom zou ik mezelf willen martelen om het onmogelijke te bereiken? Ik kies ervoor om flexibel en aardig voor mezelf te zijn.”

3. Implementeer mindfulness

Mindfulness betekent bewust zijn van je gedachten en gevoelens zonder oordeel.

Let op alle kleine details om je heen. Hoe voelt de zon op je huid? Luister naar de geluiden van de natuur, zoals de vogels en ritselende bladeren, of observeer de vormen en kleuren van de bloemen.

Wu wei wordt veel gemakkelijker als je op een vriendelijke en nieuwsgierige manier aandacht besteedt aan wat er op dit moment gebeurt.

Lao Tzu, een oude Chinese filosoof en grondlegger van het taoïsme, zei ooit: “Als je depressief bent, leef je in het verleden. Als je angstig bent, leef je in de toekomst. Als je vrede hebt, leef je in het heden.”

Dr Junhong Cao, PhD, is een psycholoog in New York City, gespecialiseerd in relaties, depressie, trauma en persoonlijkheidsstoornissen. Ze is ook de oprichter van Geestelijke verbindingeneen adviesbureau voor geestelijke gezondheidszorg.

Mis het niet:

Wil je slimmer en succesvoller zijn met je geld, werk en leven? Schrijf je hier in voor onze nieuwe nieuwsbrief

In het kleine huis van een millennial van $ 1.600/maand aan het strand in Santa Monica, CA

Ontvang CNBC’s gratis Warren Buffett gids voor beleggendat het beste advies van de miljardair voor reguliere beleggers, de do’s en don’ts en drie belangrijke beleggingsprincipes samenvat in een duidelijke en eenvoudige handleiding.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert