Democraten zetten opschorting van schuldlimiet op in financieringswet

By Jernst van Waal

Voorzitter van het Huis Nancy Pelosi, D-Calif., houdt op vrijdag 30 juli 2021 een persconferentie in het Capitol Visitor Centre met House Democrats over prestaties, waaronder de For The People Act en de agenda voor de rest van het jaar.

Tom Williams | CQ-Roll Call, Inc. | Getty Images

Democratische congresleiders zeiden maandag dat ze zullen proberen een wetsvoorstel aan te nemen dat zowel een sluiting van de regering voorkomt als de Amerikaanse schuldlimiet opschort, terwijl ze proberen twee mogelijke crises in één klap te ontwijken.

Het congres wordt geconfronteerd met een deadline van 30 september om de federale overheid te financieren. Afzonderlijk heeft minister van Financiën Janet Yellen de wetgevers verteld dat de VS waarschijnlijk niet in staat zullen zijn hun rekeningen ergens in oktober te betalen als het Congres het schuldenplafond niet opschort of verhoogt.

Het Huis is van plan deze week te stemmen over wetgeving die beide kwesties aanpakt. Het wetsvoorstel zou de regering tot december financieren en het schuldenplafond tot eind 2022 opschorten, zeiden huisvoorzitter Nancy Pelosi, D-Calif., en senaatsleider Chuck Schumer, DN.Y., in een gezamenlijke verklaring.

Het lot van het wetsvoorstel is onzeker. Republikeinen hebben gezegd dat ze zich niet bij de Democraten zullen voegen om het schuldenplafond op te schorten, waardoor het vooruitzicht op een wanbetaling wordt vergroot die de wereldeconomie zou kunnen verwoesten.

Pelosi en Schumer zeiden maandag dat de GOP verplicht is om de schuldlimiet aan te pakken, omdat de partij vorig jaar hielp om uitgestrekte coronavirushulpplannen door te voeren.

“Het aanpakken van de schuldlimiet gaat over het nakomen van verplichtingen die de regering al heeft gemaakt, zoals de tweeledige noodwetgeving voor COVID-hulp van december, evenals essentiële betalingen aan ontvangers van de sociale zekerheid en onze veteranen”, zeiden ze, eraan toevoegend dat een standaard “het land zou kunnen storten in een recessie.”

Democraten merkten ook op dat de financieringsrekening hulpgeld zal bevatten voor een recente reeks natuurrampen – wat het aantrekkelijker zou kunnen maken voor GOP-wetgevers die staten vertegenwoordigen die door stormen zijn getroffen. Sen. John Kennedy, R-La., vertelde NBC News dat hij geneigd is een financieringswet te steunen die een opschorting van het schuldenplafond omvat, omdat het “kritieke” hulpfinanciering zou omvatten voor zijn staat, die onlangs werd gehavend door orkaan Ida.

Senaatsleider Mitch McConnell, R-Ky., Heeft geprobeerd de Democraten te dwingen het schuldenplafond op te schorten als onderdeel van hun rekening van 3,5 biljoen dollar om te investeren in het sociale vangnet en klimaatbeleid. Hij kwam maandag niet terug van zijn positie.

“Ze hebben alle middelen om de schuldenlimiet zelf aan te pakken”, zei hij.

McConnell zei dat zijn partij zou stemmen voor een kortetermijnrekening voor overheidsfinanciering die geen opschorting van de schuldlimiet omvat.

Abonneer je op CNBC op YouTube.