Democraten bekritiseren Biden die luchtaanvallen in Syrië lanceert zonder het Congres te vragen

De F-22 straaljagers van de Amerikaanse luchtmacht vliegen in formatie tijdens een viaduct van militaire vliegtuigen over de Hudson River en de haven van New York voorbij York City en New Jersey, VS 4 juli 2020.

Mike Segar | Reuters

Sommige senaatsdemocraten hadden vrijdag kritiek op het besluit van president Joe Biden om donderdagavond een luchtaanval in Syrië te lanceren zonder overleg met het hele Congres.

Volgens een woordvoerder van de National Security Council heeft het Pentagon de leiding van het Congres voor de actie ingelicht. Volgens een democratische assistent werd het personeel van huisspreker Nancy Pelosi vóór de staking op de hoogte gebracht.

Sen. Tim Kaine, D-Va., Verzocht vrijdag om een ​​briefing van de regering-Biden over de besluitvorming achter de luchtaanvallen.

“Het Amerikaanse volk verdient het om te luisteren naar de grondgedachte van de regering voor deze stakingen en de juridische rechtvaardiging om te handelen zonder naar het Congres te komen. Offensieve militaire actie zonder goedkeuring van het congres is niet constitutioneel zonder buitengewone omstandigheden”, aldus een verklaring van het kantoor van Kaine. Kaine is een lid van de Senaatscommissie voor strijdkrachten.

Begin volgende week zal er een volledige geheime briefing zijn, aldus de NSC-woordvoerder.

Senator Chris Murphy, D-Conn., De voorzitter van de Subcommissie Buitenlandse Betrekkingen, riep ook op tot transparantie.

“Het Congres zou deze regering aan dezelfde standaard moeten houden als eerdere regeringen, en duidelijke juridische rechtvaardigingen moeten eisen voor militaire actie, vooral in theaters zoals Syrië, waar het Congres niet expliciet toestemming heeft gegeven voor enige Amerikaanse militaire actie”, zei Murphy vrijdag in een verklaring.

Een vertegenwoordiger van senator Chuck Schumer uit New York, de hoogste democraat van de senaat, reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Biden leidde donderdag Amerikaanse militaire luchtaanvallen in Oost-Syrië tegen faciliteiten die behoren tot wat volgens het Pentagon door Iran gesteunde milities waren, als reactie op recente raketaanvallen op Amerikaanse doelen in Irak.

Bij een aanval van 15 februari raakten raketten de Amerikaanse militaire basis in Irbil in de door Koerdische regio beheerde regio, waarbij een niet-Amerikaanse aannemer om het leven kwam en een aantal Amerikaanse aannemers en een Amerikaans militair gewond raakten. Een ander salvo trof dagen later een basis waar Amerikaanse troepen ten noorden van Bagdad gehuisvest waren, waarbij ten minste één aannemer gewond raakte. Maandag raakten raketten de Groene Zone van Bagdad, waar de Amerikaanse ambassade en andere diplomatieke missies zijn ondergebracht.

“Het is moeilijk met enige zekerheid te zeggen of er een strategische berekening is die deze … recente stijging van het aantal aanvallen veroorzaakt of dat dit slechts een voortzetting is van het soort aanvallen dat we in het verleden hebben gezien”, zei perssecretaris John Kirby van het Pentagon in een briefing maandag.

“We zullen Iran verantwoordelijk houden door de aanslagen, door de provocaties van zijn gevolmachtigden”, zei woordvoerder Ned Price van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag in een aparte briefing. De raketaanval in Irbil “wordt nog steeds actief onderzocht”, zei hij.

De Amerikaanse luchtaanvallen donderdag oogstten Biden zeldzame lof van de andere kant van het gangpad. Sen. Lindsey Graham, RS.C., bedankte Biden voor de verhuizing.

In 2018 gaf de toenmalige president Donald Trump opdracht tot militaire aanvallen in Syrië. De verhuizing leidde ook tot kritiek van de democraten.

“De president moet naar het Congres komen en toestemming krijgen voor het gebruik van militair geweld door een alomvattende strategie voor te stellen met duidelijke doelstellingen die ons leger veilig houden”, zegt Pelosi. getweet op het moment.

Reuters heeft bijgedragen aan dit rapport.

Plaats een reactie