Democraat Gavin Newsom wint de terugroepverkiezingen in Californië, NBC News-projecten

By Jernst van Waal

Gavin Newsom, gouverneur van Californië, spreekt tijdens een campagne-evenement in Long Beach City College in Long Beach, Californië, VS, op maandag 13 september 2021.

Bing Guan | Bloomberg | Getty Images

Gavin Newsom overleefde een Republikeinse poging om hem uit zijn ambt als gouverneur van Californië te verwijderen, waardoor de democraat de rest van zijn ambtstermijn als topfunctionaris in de dichtstbevolkte staat van het land kan dienen, volgens een NBC News-projectie.

Opiniepeilingen voor persoonlijk stemmen zijn dinsdag om 23.00 uur ET gesloten. De kiezers hadden al een paar weken van tevoren hun stembiljetten per post ingediend.

De gubernatorial recall-inspanning was de tweede in de geschiedenis van Californië die zich kwalificeerde voor de stemming, waardoor de Republikeinen de kans kregen om de macht te grijpen in een verder diepblauwe staat.

De kiezers werden twee vragen gesteld: moet Newsom worden vervangen, en als hij wordt teruggeroepen, wie van zijn 46 tegenstanders bij de verkiezingen moet zijn plaats innemen?

Newsom, die in 2018 met een overweldigende marge werd gekozen voor een termijn die in 2023 zou eindigen, heeft maandenlang geprobeerd de door de Republikeinen geleide inspanning af te weren die vorig jaar aan kracht won vanwege beschuldigingen dat hij de reactie van de staat op de coronaviruspandemie verkeerd had behandeld.

Bijna 1,5 miljoen Californiërs ondertekenden de terugroeppetitie vanwege frustraties over door de staat uitgegeven gezondheidsvoorschriften en het verschijnen van een maskerloze Newsom op een etentje tijdens het hoogtepunt van de stijgende Covid-gevallen.

De terugroepactie werd slechts een van de verschillende crises die Newsom, rentmeester van de grootste staatseconomie in de Verenigde Staten, het afgelopen jaar moest jongleren, naast bosbranden, droogte, stijgende kosten van levensonderhoud en, natuurlijk, de pandemie . Uit nieuwe gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention blijkt echter dat de overdrachtssnelheden van Covid in Californië dalen.

Peilingen tijdens de zomer toonden meer een strakke race in de terugroepverkiezingen, maar verschoven onlangs in het voordeel van Newsom.

Zijn campagne zorgde voor een opkomst onder zelfgenoegzame Democratische kiezers, die de Republikeinen in het electoraat van de staat met 2 tegen 1 overtreffen, omdat ze een kolossale voorsprong behaalden bij vroege stembriefjes.

De gouverneur had een enorm geldvoordeel ten opzichte van zijn tegenstanders. Hij had een oorlogskas van $ 70 miljoen en ontketende een vlaag van anti-terugroepadvertenties met prominente democraten, zoals voormalig president Barack Obama, die ervoor instonden dat hij in functie bleef.

Newsom kreeg een laatste duwtje in de rug van president Joe Biden, die maandag tijdens een bijeenkomst zei dat de resultaten van de verkiezingen op nationaal niveau zullen worden gevoeld en de richting van het land op het gebied van klimaatverandering, de pandemie en zelfs reproductieve rechten zullen bepalen.

Biden bekritiseerde ook de conservatieve talkshowpresentator Larry Elder, de Republikeinse koploper van de verkiezingen, en beschreef hem als een “kloon” van voormalig president Donald Trump.

Elder verzamelde veel meer steun dan alle uitdagers die wedijverden om Newsom op te volgen, met een aanzienlijke voorsprong op de rest van het veld in recente peilingen. Hij zwoer de vaccinatie en het maskeren van mandaten terug te draaien, en herhaalde de valse beweringen van Trump over wijdverbreide kiezersfraude bij de verkiezingen van 2020, waarmee hij de basis legde voor verkeerde informatie over de terugroepverkiezingen.

Een grote verscheidenheid aan persoonlijkheden vormden de andere 45 kandidaten die de steun van de kiezers niet kregen. Republikeinse kandidaten zijn onder meer Caitlyn Jenner, een voormalige reality-tv-persoonlijkheid en Olympisch atleet, en John Cox, die met een levende Kodiak-beer naar campagne-evenementen is gereisd.

Wat betreft Democratische kandidaten, Hollywood-acteur Patrick Kilpatrick en YouTube-miljonair Kevin Paffrath renden om Newsom op te volgen.

Dit is een verhaal in ontwikkeling. Kom terug voor updates.