Delen van de markt bevinden zich in een zeepbel, maar vormen een laag risico voor de S&P 500: Goldman

Mensen lopen langs de New York Stock Exchange (NYSE) in Lower Manhattan op 2 oktober 2020 in New York City.

Spencer Platt | Getty-afbeeldingen

Delen van de markt bevinden zich in bubbels, maar het is onwaarschijnlijk dat ze de algehele markt met zich mee zullen nemen als ze opduiken, aldus Goldman Sachs.

De firma Wall Street zei dat uitbundigheid over acquisitiebedrijven voor speciale doeleinden, evenals over de interesse van investeerders in bedrijven met negatieve inkomsten, zorgwekkend is. Het voegde eraan toe dat deze speculatieve gebieden geen risico vormen voor de S&P 500.

“De zakken van de markt hebben onlangs het gedrag van beleggers getoond dat in overeenstemming is met het luchtbelachtige sentiment”, vertelde Goldman’s Amerikaanse aandelenstrateeg David Kostin aan klanten. “Maar deze excessen vormen een laag systeemrisico voor de bredere markt, gezien hun bescheiden marktaandeel.”

Zesenvijftig SPAC-beursintroducties zijn al voltooid in 2021, waarmee $ 16 miljard is opgehaald, merkt Goldman op. Het zei dat dit bijdraagt ​​aan de 229 Amerikaanse SPAC’s die $ 76 miljard hebben opgehaald in 2020, dat het “jaar van de SPAC” werd genoemd.

“De lage rentetarieven, de flexibele structuur en de periode van twee jaar om een ​​doel te vinden voordat kapitaal wordt teruggegeven, suggereren dat de populariteit van SPAC’s op korte termijn zal aanhouden”, zei Kostin. “Belangrijk is dat we weinig risico zien voor openbare aandelenmarkten als het enthousiasme van beleggers voor SPAC’s afneemt.”

Het is een manie geweest in SPAC’s, omdat bedrijven terugschrikken voor de traditionele beurs voor beursintroducties, gebukt onder de pandemie van het coronavirus en de wilde vluchtigheid. Een SPAC is een bedrijf met een blanco cheque dat is opgericht om geld in te zamelen om een ​​fusie of overname binnen een bepaald tijdsbestek te financieren. De beoogde firma zal door de overname openbaar worden gemaakt.

Tinten van 2000

Er is ook een bubbelachtig gedrag in aandelen met negatieve winsten met een sterke recente outperformance, zei Goldman. In de afgelopen 12 maanden hebben aandelen met negatieve winsten het gemiddelde aandeel met 40% overtroffen, een 97e percentielrangschikking. Goldman zei ook dat de handelsvolumes van deze negatieve winstaandelen historisch extreem zijn.

“Deze bedrijven zijn goed voor 16% van de aandelenhandel, waarmee ze het aandeel van 15% in 2000 overtroffen. Hoewel deze stijging onhoudbaar lijkt, lijkt het ook weinig risico te vormen voor de brede markt, omdat deze bedrijven slechts 5% van de totale marktkapitalisatie vertegenwoordigen. ‘zei Kostin.

Maar Kostin ziet redenen om zich geen zorgen te maken over de algehele markt. Hij is een van de grotere stieren op Wall Street en voorspelt tegen het einde van het jaar een stijging van 11% in de S&P 500 tot 4.300.

De aandelenwaarderingen zijn op absolute basis extreem hoog, zei hij, maar voegde eraan toe dat, rekening houdend met de lage rente, de S&P 500 onder zijn gemiddelde historische waardering handelt. Beleggers zien lage rentetarieven als een soort waarderingskussen.

Zelfs econoom Robert Shiller, bedenker van de cyclisch gecorrigeerde koers-winstverhouding of CAPE-index, wees erop dat de index laat zien dat de waardering van aandelen “niet zo absurd is als sommige mensen denken”, op voorwaarde dat de rentetarieven relatief laag blijven, aldus Goldman. .

Bovendien mist de huidige markt de extreme hefboomwerking van beleggers die gebruikelijk is in aandelenbellen, zei Goldman. Dankzij ongekende fiscale stimuleringsmaatregelen zijn de consumenten rijk aan liquide middelen, en het beschikbare inkomen van Amerikaanse huishoudens groeit sterk in 2020. Door deze overtollige besparingen is de schuldaflossingsratio naar het laagste niveau in 40 jaar gestegen, waardoor de sterke kapitaalinstroom wordt gefinancierd met contanten in plaats van uit hefboomwerking.

Pas op voor deze bedrijven

Zeker, een deel van de markt dat schuimig lijkt en een risico kan vormen voor de bredere markt, zijn volgens Goldman extreem snelgroeiende, veelvoudige aandelen.

“Net als negatieve inkomens en penny-aandelen zijn de handelsvolumes en aandelenkoersen van aandelen met meer dan 20x EV / verkoopvermenigvuldigingen enorm gestegen”, zei Kostin. “Deze firma’s zijn echter veel groter, samen goed voor 23% van de handelsvolumes van de afgelopen maand (96e percentiel sinds 1985) en 9% van de marktkapitalisatie.”

Bedrijven met deze hoge groeiratio (bedrijfswaarde tot verkoop) waren goed voor 2% van de handel in 2019, maar stegen in augustus 2020 tot 10% toen de rentetarieven daalden.

“De geschiedenis laat zien dat beleggers grote kansen hebben om beter te presteren wanneer ze de meest extreem gewaardeerde bedrijven kopen,” zei Kostin.

Abboneer op CNBC PRO voor exclusieve inzichten en analyses, en live programmering van werkdagen van over de hele wereld.

– met rapportage van Michael Bloom van CNBC.

Plaats een reactie