defensie-unie, klimaat, chiptekort

By Jernst van Waal

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula Von Der Leyen, spreekt Europese wetgevers toe bij de inauguratie van de nieuwe president van de Verenigde Staten.

FRANCISCO SECO | AFP | Getty Images

LONDEN – Er is een nieuwe internationale orde, waar de concurrentie hevig is en sommige landen “voor niets terugdeinzen om invloed te krijgen”, zei de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, woensdag.

Tijdens haar jaarlijkse parlementaire toespraak “Staat van de Europese Unie” beschreef Von der Leyen de huidige omgeving van buitenlandse betrekkingen als “een nieuw tijdperk van hyperconcurrentievermogen”.

“Een tijdperk van regionale rivaliteit en grootmachten die hun aandacht op elkaar richten”, zei ze, terwijl ze eraan toevoegde dat “de recente gebeurtenissen in Afghanistan niet de oorzaak zijn van deze verandering, maar ze zijn er een symptoom van.”

De terugtrekking van Amerikaanse en geallieerde troepen uit Afghanistan zorgde voor een veel sneller dan verwachte overname van het land door de Taliban. Het hele proces en de daaropvolgende evacuatie-inspanningen hebben geleid tot bezorgdheid in de EU over haar afhankelijkheid van de Verenigde Staten op het gebied van defensie en veiligheid.

Als zodanig hebben sommige EU-leiders het concept van strategische autonomie weer opgedoken – het idee dat het blok zijn eigen defensiecapaciteiten moet ontwikkelen – en een onderwerp dat Von der Leyen graag nastreeft.

“Het zien van gebeurtenissen in Afghanistan was zeer pijnlijk voor alle families van gesneuvelde militairen”, zei Von der Leyen woensdag.

“Europa kan – en moet duidelijk – in staat en bereid zijn om meer zelf te doen… Wat we nodig hebben is de Europese Defensie-unie”, zei ze.

Het onderwerp zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2022 centraal staan, wanneer Frankrijk, een groot voorstander van het idee, de leiding heeft over de discussies op EU-niveau.

Het hoofd van de economie van de EU, Paolo Gentiloni, vertelde eerder deze maand aan CNBC dat het blok zijn rol op het geopolitieke toneel moet opvoeren naarmate de VS en andere westerse bondgenoten een stap terug doen.

China’s klimaatplan

Tijdens haar toespraak van een uur vroeg Von der Leyen China ook om concreter te zijn over zijn plannen voor koolstofneutraliteit.

Het land heeft toegezegd in 2060 klimaatneutraal te zijn, maar voor Von der Leyen is dit niet genoeg.

“De doelen die president Xi voor China heeft gesteld, zijn bemoedigend. Maar we roepen op tot datzelfde leiderschap om te bepalen hoe China daar zal komen. De wereld zou opgelucht zijn als ze zouden laten zien dat ze tegen het midden van het decennium hun uitstoot zouden kunnen bereiken – en afstand nemen van steenkool in binnen- en buitenland”, zei von der Leyen tegen wetgevers.

Ze zei dat alle grote economieën, inclusief de VS en Japan, gedetailleerde plannen voor koolstofneutraliteit zouden moeten presenteren tegen de komende COP26-conferentie in Glasgow in november.

De EU loopt hierin voorop en presenteerde in juli een concrete reeks maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 met minstens 55% te verminderen.

Dit onderwerp wordt steeds belangrijker naarmate Europeanen te maken krijgen met hogere energierekeningen door een aardgastekort en structurele problemen. Dit roept in het hele blok zorgen op, aangezien de lidstaten vooruitkijken naar koudere temperaturen in de komende maanden, wat zou kunnen leiden tot nog hogere kosten wanneer de economie nog maar net aan het herstellen is van de coronaviruspandemie.

De regeringen van Spanje en Griekenland hebben al maatregelen aangekondigd om een ​​deel van de recente piek in de energieprijzen te compenseren. Terwijl Spanje tijdelijke belastingverlagingen invoerde, zei Griekenland dat het 150 miljoen euro ($ 177 miljoen) zou uitgeven om de energierekeningen voor consumenten de komende drie maanden te verlagen.

Mateusz Morawiecki, de premier van Polen, beweerde vorige week dat de energieprijzen stegen als gevolg van het klimaatbeleid van de EU, meldde Politico.

Frans Timmermans, die de portefeuille klimaatbeleid bij de Europese Commissie leidt, zei dinsdag dat “slechts ongeveer een vijfde van de prijsstijging kan worden toegeschreven aan stijgende CO2-prijzen.”

“De andere gaan gewoon over tekorten op de markt”, zei hij tegen het Europees Parlement.

“Hadden we vijf jaar eerder de green deal gehad, dan zaten we niet in deze positie, omdat we dan minder afhankelijk zouden zijn van fossiele brandstoffen en aardgas”, stelt Timmermans, met het argument dat het klimaatplan van de commissie dergelijke stijgingen van de energieprijzen zou voorkomen.

Chipproductie verhogen

Een van de meest verrassende aankondigingen op woensdag was het voornemen van Von der Leyen om een ​​”European Chips Act” te hebben – een plan om de productie van halfgeleiders te stimuleren, maar ook om de onderzoeks-, ontwerp- en testcapaciteiten te verbeteren.

De vraag naar chips is de afgelopen maanden het aanbod ontgroeid, wat een impact heeft gehad op de productie van veel producten, waaronder auto’s, tv’s en vele andere elektrische apparaten. Dit is een punt van zorg voor de EU, aangezien zij momenteel sterk afhankelijk is van internationale toeleveringsketens.

“Terwijl de wereldwijde vraag explosief is gestegen, is het aandeel van Europa in de hele waardeketen, van ontwerp tot productiecapaciteit, geslonken. We zijn afhankelijk van ultramoderne chips die in Azië worden geproduceerd. Dit is dus niet alleen een kwestie van ons concurrentievermogen. is ook een kwestie van technische soevereiniteit”, zei von der Leyen.