FINANCIEEL.com

Defensie-analisten over wat er daarna zou kunnen gebeuren

Defensie-analisten over wat er daarna zou kunnen gebeuren

Soldaten besturen een drone vanuit hun schuttersputje bij de 110e Brigade, een territoriale verdedigingseenheid, in de nederzetting Novodarivka in Loehansk, Oekraïne op 5 juli 2023.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap |

Het tegenoffensief van Oekraïne is trager verlopen dan velen hadden verwacht en militaire analisten waarschuwen dat de kans om door de Russische verdediging te breken – en terreinwinst te behalen – binnenkort zou kunnen sluiten.

Het tegenoffensief van Kiev werd in juni gelanceerd na maanden van voorbereiding, maar de voortgang ervan heeft sommige toeschouwers teleurgesteld die hoopten op een snellere herovering van het door Rusland bezette gebied in het zuiden en oosten van het land.

Terwijl Oekraïne zijn tegenoffensief in de winter plande – en wachtte op meer militaire hardware van zijn internationale bondgenoten – waren de Russische troepen hun posities zwaar aan het versterken langs een 900 kilometer lange frontlinie die zich uitstrekte van de Kharkiv-Loehansk grens in het noordoosten van Oekraïne, richting Kherson in het zuidwesten.

Militaire analisten merken op dat Oekraïne nu wordt geconfronteerd met opeenvolgende Russische verdedigingslinies die in sommige gevallen 30 kilometer diep zijn en bestaan ​​uit mijnenvelden, antitankobstakels en uitgebreide netwerken van loopgraven en bunkers die worden gedekt door Russische drones, artillerie en helikopters.

Kleine kans

Een van de grootste problemen voor Oekraïne is dat het tijdsbestek voor het doorbreken van de Russische verdediging beperkt is, met nog maar een paar zomermaanden om serieuze winst te boeken.

Een kanonbemanning van de M777-houwitser richt artillerievuur op Russische posities nabij de bezette Oekraïense stad Bakhmut op 13 juli 2023 in de regio Donetsk in Oekraïne.

Wereldwijde afbeeldingen Oekraïne | Getty Images Nieuws |

Voor Michael Clarke, een defensieanalist en voormalig directeur-generaal van de denktank van het Royal United Services Institute (RUSI), bestaat het risico dat de eerste fase van het tegenoffensief, bedoeld om de Russische verdediging te onderzoeken, te lang duurt.

“Het was altijd bedoeld als een offensief in twee fasen, met een soort indringende eerste fase om zwakke punten in de Russische frontlinie te identificeren, gevolgd door een tweede fase waarin ze hun grote troepen erin stopten. En we zitten nog steeds in de eerste fase die langer heeft geduurd dan ze hadden verwacht”, vertelde hij woensdag aan CNBC.

“Als deze eerste fase te lang duurt, laten ze zichzelf onvoldoende tijd over voordat het weer omslaat, voordat de tweede fase begint”, zei hij. Hoewel hij dacht dat het een onwaarschijnlijk scenario was, merkte Clarke op dat de tijdsdruk Oekraïne ertoe zou kunnen brengen om eerder dan gepland militaire eenheden in te zetten die bestemd zijn voor gebruik in de tweede fase van het tegenoffensief – iets waar Rusland volgens hem op hoopt.

“Het gevaar is dan dat ze niet in staat zullen zijn om het grootste deel van hun troepen in voldoende massa te gebruiken om een ​​verschil te maken… om een ​​echte klap uit te delen wanneer ze besluiten om echt te beginnen,” voegde hij eraan toe. “Ik ben niet pessimistisch over dit offensief, maar de risico’s dat het niet werkt, nemen toe naarmate de dagen verstrijken.”

Een van de meest urgente tijdsbeperkingen is de onvermijdelijke weersverandering, met het beruchte modderige seizoen van Oekraïne in de herfst dat het offensief veel uitdagender zal maken en soms – met onbegaanbare wegen en velden – praktisch onmogelijk.

Oekraïense militairen bevestigen een staalkabel aan een pick-up die vastloopt in de modder om hem op 26 februari 2023 weg te slepen in Donetsk, Oekraïne.

Wereldwijde afbeeldingen Oekraïne | Getty Images Nieuws |

Konrad Muzyka, een militaire inlichtingenspecialist en president van Rochan Consulting, zei dat “het weer altijd de factor is geweest” voor Kiev.

“Ik denk dat de Oekraïners verwachtten dat het tegenoffensief voldoende momentum zou krijgen om hen in staat te stellen in veel sneller tempo naar het zuiden te trekken. Helaas is dat niet gebeurd”, vertelde hij woensdag aan CNBC.

“Ik denk dat het eerlijk is om te zeggen dat de Oekraïners nu tot drie maanden hebben voordat ze geen artilleriemunitie meer hebben en geen vaten voor hun geweren meer hebben, en drie maanden voordat het terrein weer erg modderig zal worden.”

Verloren vaart

De omvang van de uitdaging waarmee Oekraïne werd geconfronteerd, werd duidelijk toen het vroege momentum van het tegenoffensief, waarbij Oekraïne een handvol bezette dorpen in het zuiden heroverde, schijnbaar wegebde.

Maar Kiev zegt dat zijn strijdkrachten tegenoffensieve acties uitvoeren in ten minste drie gebieden en opereren tegen een achtergrond van toegenomen Russische offensieve operaties. Het Oekraïense ministerie van Defensie beweert dat zijn troepen sinds juni ongeveer 210 vierkante kilometer (81 vierkante mijl) bezet gebied hebben bevrijd. Ondertussen wordt het uitputtende karakter van het tegenoffensief steeds duidelijker.

“Oekraïeners hebben de neiging om te zeggen dat ‘we een loopgraaf hebben veroverd’ of ‘we zijn 500 meter vooruit gegaan’ enzovoort, maar in wezen is wat we zien een zeer zwaar bevochten strijd aan de Oekraïense kant,” zei Muzyka.

“Dit doet me denken aan de veldslagen die we sinds medio vorig jaar hebben gezien, wanneer de ene kant de frontlinie probeert te verleggen en de andere kant zich heel goed heeft ingegraven en doorbraken probeert te voorkomen”, voegde hij eraan toe.

Oekraïense soldaten vuren doelen af ​​op de frontlinie in de richting van de stad Vuhledar in Donetsk, Oekraïne.

Anadolu Agentschap | Anadolu Agentschap |

Muzyka zei dat de aanvallen van Oekraïne op Russische posities aan de gang zijn en tot nu toe redelijk succesvol zijn geweest, maar dat de vorderingen waarschijnlijk traag zullen zijn. Bovendien waren de verwachtingen van een grote doorbraak in het tegenoffensief laag bij Oekraïense soldaten met wie hij op de grond had gesproken.

“Dit zal na de komende twee of drie maanden een slopend gevecht moeten worden”, merkte hij op.

“Het doel is om langzaam vooruit te blijven gaan en loopgraaf voor loopgraaf te bevrijden. Het gebruik van gepantserde voertuigen is zeer beperkt vanwege de dichtheid van Russische ATGM’s [anti-tank guided missile systems] en artillerie is zo, zo hoog, dat het nog steeds riskant is om gecombineerde gepantserde formaties te gebruiken.”

“De Oekraïners zullen gewoon naar voren moeten kruipen en de Russische achterhoede blijven aanvallen in de hoop dat het Russische vermogen om de troepen in het noorden te ondersteunen voldoende zal worden aangetast om het verhoogde tempo van grondaanvallen aan Oekraïense zijde mogelijk te maken”, merkte Muzyka op. “In hoeverre dit gaat lukken, weet ik niet.”

Oekraïne en bondgenoten verdedigen vooruitgang

Oekraïne geeft als eerste toe dat zijn troepen opereren in wat een defensiefunctionaris deze week omschreef als “extreem moeilijke omstandigheden”. Ze hebben toegegeven dat het tegenoffensief langzamer verloopt dan verwacht en niet de snelle resultaten heeft van soortgelijke acties vorig jaar, waarbij de troepen van Kiev een deel van Kharkiv in het noordoosten van Oekraïne en Kherson in het zuiden heroverden.

Yuriy Sak, een adviseur van het Oekraïense ministerie van defensie, verdedigde de vooruitgang van het leger en herhaalde oproepen om straaljagers van zijn bondgenoten – waarvan de bevoorrading Kiev blijft ontwijken.

“Als je bedenkt dat we deze offensieve operaties uitvoeren langs het 900 kilometer lange front, dan ga je mogelijk concluderen dat dit vrij goed gaat”, zei Sak woensdag tegen CNBC.

“Als je rekening houdt met de miljoenen mijnen die zijn gelegd, de lengte van de loopgraven en versterkte verdedigingslinies en dat we dit doen zonder de luchtmacht, en de Russen blijven luchtoverheersing hebben, dan is de vooruitgang gestaag en positief.”

Oekraïense militairen van het K-2-bataljon vliegen op 12 juli 2023 met een drone op een frontlinie in de buurt van de stad Siversk, in de regio Donetsk, te midden van de Russische invasie van Oekraïne.

Anatolii Stepanov | Afp |

De bondgenoten van Oekraïne blijven volhouden dat ze Oekraïne zullen steunen zolang het nodig is. Gevraagd op maandag of hij het tegenoffensief tot nu toe als een mislukking beschouwde, zei de Amerikaanse generaal Mark Milley, voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, “het is verre van een mislukking. Ik denk dat het veel te vroeg is om dat soort beslissingen te nemen.” Dat meldde Reuters.

“Ik denk dat er nog veel moet worden gevochten en ik blijf bij wat we eerder zeiden: dit gaat lang duren. Het wordt moeilijk. Het wordt bloederig.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert