De Zwitserse Roche doet mee aan de race om antistoftesten op coronavirus te maken

By admin

Een foto met het logo van de Zwitserse farmaceutische gigant Roche in Basel.

SEBASTIEN BOZON | AFP | Getty Images

De Zwitserse medicijnfabrikant Roche streeft ernaar volgende maand bloedtesten aan te bieden om diegenen te identificeren die met het coronavirus zijn geïnfecteerd, waardoor ze mogelijk kunnen helpen om opgesloten landen te informeren over wie immuniteit kan hebben en het werk of contact met het publiek kan hervatten.

Het in Bazel gevestigde bedrijf zei vrijdag dat het de antilichaamtest begin mei beschikbaar wil stellen in landen die de Europese CE-reguleringsnormen accepteren en dat het de Amerikaanse Food and Drug Administration noodtoestemming vraagt ​​voor gebruik in de Verenigde Staten.

Het is van plan om in juni de testproductie op te voeren tot “hoge dubbele cijfers miljoenen” per maand, zei Thomas Schinecker, hoofd diagnostiek van Roche.

Roche doet mee aan een wereldwijde race waarin Abbott Laboratories in de Verenigde Staten en Becton Dickinson and Co, het Italiaanse DiaSorin en anderen hopen tests te verkopen die aantonen dat het immuunsysteem van mensen antilichamen heeft ontwikkeld als reactie op het nieuwe coronavirus.

Hoewel het nog niet zeker is of geïnfecteerden immuniteit ontwikkelen tegen het nieuwe virus, zoals bij veel andere ziekten, worden nauwkeurige antilichaamtesten als essentieel beschouwd om landen te helpen strategieën te ontwikkelen om bedrijfs- en reisstopkeringen te beëindigen die de economie rond de wereldbol.

“Dit is de werkveronderstelling: als je mensen test en vindt die deze antilichamen hebben ontwikkeld, dan zullen ze in ieder geval gedurende een bepaalde periode immuniteit hebben gekregen,” vertelde Schinecker aan Reuters. ‘We hebben hier in het weekend dag en nacht aan gewerkt om ervoor te zorgen dat we zoveel mogelijk patiënten kunnen helpen.’

De Roche-test, die verschilt van de PCR-tests en ook maakt dat een neusuitstrijkje wordt gebruikt om actieve infecties te identificeren, zal worden uitgevoerd op meer dan 40.000 van haar wereldwijd geïnstalleerde cobas-testmachines.

De nieuwe test van Roche zal immunoglobuline M (IgM) en immunoglobuline G (IgG) antilichamen identificeren. Het lichaam maakt snel IgM-antilichamen aan voor de eerste strijd tegen infectie. IgG-antilichamen blijven langer in het lichaam, wat wijst op mogelijke immuniteit.

Landen hebben verschillende plannen om dergelijke tests te gebruiken om de door het virus veroorzaakte COVID-19-ziekte beter te begrijpen en degenen te identificeren die besmet waren maar slechts milde symptomen vertoonden, of helemaal geen.

Finland, Duitsland, Groot-Brittannië en andere landen hebben plannen voor het testen van antilichamen. De Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie zijn van plan ze te gebruiken om de overdracht in de hele gemeenschap te bestuderen.

In het thuisland van Roche, Zwitserland, onderzoeken ambtenaren tests, maar waarschuwen dat opwinding voorbarig kan zijn, aangezien positieve tests weinig zeggen over de daadwerkelijke immuniteit.

‘Wat je niet kunt zeggen, en dat is het idee dat rondgaat, is dat als ik de antistoffen heb, ik weet of ik immuun ben of niet’, zei Patrick Mathys, hoofd crisisbeheersing van het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid. Dat vergt meer onderzoek.

Zelfs tests met een hoge nauwkeurigheid hebben zwakke punten, die mogelijk veel vals-negatieve en vals-positieve resultaten opleveren. Valse positieven kunnen ertoe leiden dat iemand denkt dat ze immuniteit hebben terwijl ze in feite niet besmet waren.

De tests van Roche voldoen aan de eigen nauwkeurigheidsverwachtingen van het bedrijf, zei Schinecker, hoewel het nog geen definitieve cijfers bekendmaakt.

‘We hebben onze beste wetenschappers erop gezet’, zei hij. ‘Wat we zien is dat de manier waarop we de assay hebben ontworpen, heel specifiek is.’