De winst van Saudi Aramco daalt in het eerste kwartaal met 25% als gevolg van de ineenstorting van de olieprijzen

By admin

Olietanks in een olieverwerkingsbedrijf van Saudi Aramco, een Saoedi-Arabische staatsbedrijf voor olie en gas, bij het olieveld Abqaiq.

Stanislav Krasilnikov | TASS via Getty Images

Saudi Aramco rapporteerde dinsdag een daling van 25% van het nettoresultaat voor het eerste kwartaal, aangezien de oliegigant in staatseigendom strijdt met een dramatische daling van de olieprijzen en een enorme vraag in de wereld.

In een release die dinsdag werd gepubliceerd, zei het bedrijf dat het nettoresultaat in de eerste drie maanden van het jaar is gedaald naar 62,5 miljard riyals ($ 16,6 miljard), vergeleken met 83,3 miljard riyals over dezelfde periode in 2019.

“De COVID-19-crisis is anders dan alles wat de wereld in de recente geschiedenis heeft meegemaakt en we passen ons aan aan een zeer complexe en snel veranderende zakelijke omgeving,” zei Aramco President en CEO Amin Nasser in de release.

“Aramco heeft veerkracht getoond tijdens economische cycli en heeft een ongeëvenaarde positie dankzij een sterke balans en een goedkope structuur.”

Aramco kondigde in het eerste kwartaal zijn dividend van $ 18,75 miljard aan, ondanks de omzetdaling. Het bedrijf had beloofd om vijf jaar lang jaarlijks $ 75 miljard dividend uit te keren als onderdeel van zijn pitch aan investeerders voordat het naar de beurs gaat, en het lijkt nog niet terug te draaien ondanks bezuinigingen op kapitaaluitgaven.

De aankondiging komt te midden van een ongekende wereldwijde duik in de vraag, aangezien de wereldeconomie gehamerd wordt door de pandemie van het coronavirus en de daaropvolgende lockdowns. Internationale maatstaf Brent-ruwe olie is met meer dan 50% gedaald ten opzichte van het jaar ervoor en handelt op maandagochtend in Londen tegen iets minder dan $ 30 per vat – minder dan de helft van de prijs die Saudi-Arabië nodig heeft om zijn begroting in evenwicht te houden.

Dit is een breaking news-verhaal en zal binnenkort worden bijgewerkt.