De WHO zegt dat de VS voor ‘moeilijke situaties’ staan, aangezien de epidemie per staat verschilt

By admin

Programma voor noodsituaties op het gebied van gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Michael Ryan, spreekt tijdens een persconferentie na een bijeenkomst van een noodcomité over het nieuwe SARS-achtige virus dat zich in China en andere landen verspreidt, op 22 januari 2020 in Genève.

Pierre Albouy | AFP | Getty Images

De VS worden geconfronteerd met een “zeer moeilijke situatie” in de strijd tegen een epidemie die per staat verschilt en zich in het hele land met verschillende snelheden ontwikkelt, zei een topfunctionaris van de Wereldgezondheidsorganisatie maandag.

“Ik denk dat de Verenigde Staten al een tijdje te maken hebben met een complexe situatie”, voegt Dr. Mike Ryan, uitvoerend directeur van het noodprogramma van de WHO, toe. “Het is een heel groot land, 50 staten, elk met verschillende bevolkingsgroepen, met verschillende niveaus van verstedelijking en de epidemie op elk niveau van ontwikkeling en evolutie.”

Ryan prees de VS voor het uitrollen van datagestuurde federale richtlijnen zoals het plan “Opening Up America Again” van president Donald Trump, dat drie “fasen” uiteenzet om staten te begeleiden over hoe en wanneer ze opnieuw moeten openen, op basis van factoren zoals nieuwe dagelijkse infecties en ziekenhuiscapaciteit.

“De federale regering en het systeem van gouverneurs werken samen om Amerika en zijn volk door deze zeer moeilijke situatie te leiden, waarbij de volksgezondheid en andere wetenschappelijke leiders hun advies aan het systeem toevoegen en invoeren”, zei Ryan. ‘Wij zijn van mening dat het overkoepelende federale plan sterk op wetenschap lijkt te zijn gebaseerd.’

Vorige week vroeg Trump tijdens een persconferentie op het nationaal televisietoestel in het Witte Huis of het injecteren van desinfecterende middelen in het lichaam een ​​behandeling zou kunnen zijn die Covid-19 waardig is. Zijn opmerkingen trokken de woede van toxicologen en volksgezondheidsspecialisten die de opmerkingen roekeloos noemden.

En eerder deze maand kondigde Trump aan dat de VS de financiering aan de WHO zullen opschorten terwijl het de reactie van het bureau op de Covid-19-pandemie beoordeelt, eraan toevoegend dat de internationale gezondheidsdienst fouten heeft gemaakt die “zoveel dood hebben veroorzaakt”.

De opmerkingen van Ryan komen wanneer staten in de Verenigde Staten plannen aankondigen om delen van de economie te heropenen, sommige al deze week. Vorige week zei vice-president Mike Pence dat 16 staten ‘formele heropeningsplannen’ hebben onthuld.

De gouverneur van Georgia, Brian Kemp, begon op vrijdag delen van de economie te heropenen, te beginnen met winkellocaties zoals sportscholen, kapperszaken, fitnesscentra en bowlingbanen. President Donald Trump zei vorige week dat hij het “volledig oneens” is met het besluit om die bedrijven eerst te heropenen.

Ondanks de federale richtlijnen hebben sommige specialisten op het gebied van de volksgezondheid hun bezorgdheid geuit over het feit dat delen van de VS de beperkingen te snel opheffen en vrezen dat het virus zichzelf opnieuw zou kunnen bevestigen. De VS rapporteren nog steeds ongeveer 30.000 nieuwe infecties en bijna 2.000 sterfgevallen als gevolg van Covid-19 elke dag, vertelde de voormalige Food and Drug Administration Commissioner en CNBC-medewerker Scott Gottlieb maandag aan CNBC.

“De realiteit is dat het coronavirus nog steeds wijdverspreid is over het hele land”, zei Gottlieb, die in de raden van bestuur van Pfizer en biotechbedrijf Illumina zit, op CNBC’s “Squawk Box”, eraan toevoegend dat sommige delen van het land nooit een grote uitbraak. ‘Maar voor de meeste delen van het land zijn ze gestabiliseerd, maar ze zijn niet echt begonnen met het vertonen van aanhoudende dalingen in nieuwe gevallen.’