De WGO waarschuwt voor antistoftesten op het coronavirus, aangezien sommige landen overwegen om ‘herstelde paspoorten’ af te geven aan herstelde patiënten

By admin

Een beveiligingspersoneel dat beschermende kleding (R) draagt, controleert de paspoorten van Britse staatsburgers voordat ze inchecken voor een speciale vlucht naar Londen tijdens een door de overheid opgelegde nationale afsluiting als preventieve maatregel tegen het COVID-19-coronavirus bij de Sri Guru Ram Dass Jee Internationale luchthaven in Amritsar op 25 april 2020.

Narinder Nanu | AFP | Getty Images

Wetenschappers weten nog steeds niet of antistoffen tegen coronavirus een persoon immuniteit geven of het risico op herinfectie verminderen, ook al overwegen sommige landen paspoorten of certificaten af ​​te geven die aangeven of iemand het virus heeft gehad, zeiden functionarissen van de Wereldgezondheidsorganisatie maandag.

Sommige landen overwegen om zogenaamde “immuniteitspaspoorten” of “risicovrije certificaten” af te geven aan mensen die antistoffen hebben tegen Covid-19, zodat ze kunnen reizen of weer aan het werk kunnen gaan in de veronderstelling dat ze beschermd zijn tegen herinfectie, Dr. Maria Van Kerkhove , hoofd van de opkomende afdeling ziekten en zoönose van de WHO, vertelde verslaggevers tijdens een persconferentie op het hoofdkantoor van het bureau in Genève.

Maar op dit moment weten wetenschappers niet of een antilichaamrespons betekent dat iemand immuun is voor het virus, zei ze, eraan toevoegend dat onderzoekers weten dat een persoon doorgaans een antilichaamrespons ontwikkelt ongeveer een tot twee weken nadat hij besmet is geraakt met Covid-19.

WHO-functionarissen bestuderen de zogenaamde serologische of antilichaamtests, die kunnen aangeven of iemand in het verleden Covid-19 heeft gehad en asymptomatisch was of herstelde van de ziekte. Amerikaanse functionarissen en bedrijven in heel Amerika steken geld in het testen van antilichamen, in de hoop dat het mensen vertrouwen zal geven om weer aan het werk te gaan en delen van de economie te heropenen.

De WHO heeft eerder gezegd dat veel landen suggereren dat deze tests in staat zouden zijn “vast te leggen wat volgens hen een maatstaf voor immuniteit zal zijn”.

“De serologische tests zijn de bloedtesten die testen of u de infectie heeft gehad, en kunnen in meer of mindere mate zeggen dat u de infectie heeft gehad”, zegt Dr. Mike Ryan, uitvoerend directeur van het noodprogramma van de WHO. ‘Het is een heel andere vraag om te zeggen: ben je beschermd tegen een andere infectie?’

Wetenschappers weten nog steeds niet hoeveel bescherming de antilichamen van Covid-19 iemand bieden tegen het krijgen van een nieuwe infectie, aldus WHO-functionarissen.

“Vier maanden na deze pandemie kunnen we niet zeggen dat een antilichaamrespons betekent dat iemand immuun is”, zei Van Kerkhove, eraan toevoegend dat dit onderwerp een “zeer actief onderzoeksgebied” is en dat er een aantal lopende onderzoeken zijn. Het betekent niet dat een persoon geen immuniteit heeft, voegde ze eraan toe.

Volgens gegevens van de Johns Hopkins University zijn meer dan 876.000 van de 2,9 miljoen gevallen van coronavirus wereldwijd hersteld. Deskundigen op het gebied van infectieziekten zeggen echter dat het totale aantal waarschijnlijk veel hoger is, aangezien mensen onopgemerkt blijven en landen worstelen met testen.

In de Verenigde Staten zijn de antilichaamtests net begonnen uit te rollen. President Donald Trump heeft staten aanbevolen de tests te gebruiken terwijl ze beginnen met het versoepelen van enkele van de strikte sociale afstandsmaatregelen die zijn opgelegd om de pandemie te bestrijden, die bijna 1 miljoen mensen in de Verenigde Staten heeft besmet.

De WGO zei maandag ook dat kinderen over de hele wereld zullen sterven als gevolg van de pandemie van het coronavirus die sommige landen dwingt om vaccinaties voor andere dodelijke ziekten zoals polio tijdelijk stop te zetten.