FINANCIEEL.com

De wereldwijde verkoop van smartphones herstelt zich na een inzinking van twee jaar: Counterpoint

De wereldwijde verkoop van smartphones herstelt zich na een inzinking van twee jaar: Counterpoint

Apple-CEO Tim Cook houdt een nieuwe iPhone 15 Pro omhoog tijdens een Apple-evenement op 12 september 2023 in Cupertino, Californië.

Justin Sullivan |

De wereldwijde verkoop van smartphones steeg in oktober na 27 opeenvolgende maanden op jaarbasis te zijn gedaald, aangevoerd door een herstel in de opkomende markten, zo blijkt uit gegevens van Counterpoint Research.

Volgens het rapport stegen de doorverkooptransacties, oftewel de detailhandelsverkopen, in oktober met 5% op jaarbasis.

“De groei werd geleid door opkomende markten met een voortdurend herstel in het Midden-Oosten en Afrika, Huawei’s comeback in China en het begin van de feestdagen in India”, aldus het onderzoeksbureau. De ontwikkelde markten met een relatief hogere verzadiging van smartphones hebben een langzamer herstel gekend, aldus het rapport.

Huawei noteerde de snelste groei onder smartphonefabrikanten in China in het derde kwartaal, nadat het bedrijf in september zijn Mate 60 Pro-smartphone uitbracht, die veel belangstelling van consumenten wekte vanwege de geavanceerde chip.

Oktober registreerde ook de hoogste maandelijkse smartphoneverkopen sinds januari 2022, aldus het rapport.

De lancering van Apple’s iPhone 15-serie eind september droeg ook bij aan de stijging van de smartphoneverkoop. “Vergeleken met vorig jaar werd de lancering met een week uitgesteld, wat betekende dat het volledige effect van de verkoop van nieuwe iPhones in oktober voelbaar was”, aldus Counterpoint Research.

De wereldwijde verkoop van smartphones wordt beïnvloed door tekorten aan onderdelen, de opbouw van voorraden en langere vervangingscycli.

“Deze problemen zijn verergerd door een onzeker macro-economisch klimaat en als gevolg daarvan is de wereldwijde verkoop van smartphones al ruim twee jaar elke maand gedaald”, aldus het onderzoeksbureau.

Telefoonaanbieders bieden grote vakantiedeals op smartphones

Techonderzoeksbureau Canalys zei vorige maand dat de daling van de wereldwijde verkoop van smartphones aan het vertragen was, waarbij de verzendingen in het derde kwartaal slechts 1% daalden, vergeleken met een daling van 10% in het voorgaande kwartaal.

“De stijgende vraag naar nieuwe producten in opkomende markten stimuleert merken en kanalen nu de feestdagen dichterbij komen”, zegt Sanyam Chaurasia, senior analist bij Canalys.

Volgens gegevens van Counterpoint Research bleef het Zuid-Koreaanse Samsung in het derde kwartaal de mondiale smartphonemarkt leiden, met een aandeel van 20% in de totale smartphoneverkoop. Appel eindigde op de tweede plaats met een marktaandeel van 16%, gevolgd door Chinese merken Xiaomi (12%), Oppo (10%) en Vivo (8%).

Counterpoint Research verwacht dat de wereldwijde smartphonemarkt in het vierde kwartaal verder zal groeien.

“Na de sterke groei in oktober verwachten we dat de markt ook in het vierde kwartaal van 2023 jaar-op-jaar zal groeien, waardoor de markt de komende kwartalen op weg zal zijn naar geleidelijk herstel”, aldus het onderzoeksbureau.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert