Financieel.com

De wereldeconomie herstelt mogelijk niet volledig tegen 2021, zegt het IMF

Hoofdeconoom van het Internationaal Monetair Fonds, Gita Gopinath, spreekt tijdens een persconferentie in Washington D.C. op 9 april 2019.

Liu Jie | Xinhua News Agency | Getty Images

De wereldwijde economische activiteit, die is getroffen door de pandemie van het coronavirus, herstelt mogelijk zelfs tegen het einde van 2021 niet volledig, zei Gita Gopinath, hoofdeconoom bij het Internationaal Monetair Fonds.

Het fonds heeft deze week zijn economische prognose verlaagd. Het verwacht nu dat de wereldeconomie dit jaar met 3% zal krimpen en volgend jaar met 5,8% zal groeien – een opleving die Gopinath omschreef als een “gedeeltelijk herstel”.

“We hebben een herstel verwacht voor 2021 met een groei van 5,8%, maar dat is een gedeeltelijk herstel”, zei ze vrijdag tegen CNBC’s “Squawk Box Asia”.

“Dus zelfs tegen het einde van 2021 verwachten we dat de economische activiteit lager zal zijn dan we voor het virus hadden verwacht”, voegde ze eraan toe.

Het snel verspreidende coronavirus, dat wereldwijd meer dan 2 miljoen mensen heeft besmet, heeft ertoe geleid dat de autoriteiten scholen en bedrijven hebben gesloten, waardoor een groot deel van de economische activiteit in de wereld tot stilstand is gekomen.

Overheden en centrale banken over de hele wereld hebben maatregelen genomen om bedrijven en huishoudens te helpen de crisis te overleven – een reactie die volgens Gopinath “agressief” en “snel” was.

‘Ik denk dat als je dat vergelijkt met de wereldwijde financiële crisis … de respons net zo veel sneller was en de schaal ervan veel groter’, zei ze, en ze merkte op dat economieën over de hele wereld ongeveer 8 biljoen dollar hebben aangekondigd van fiscale stimulans.

Maar ze zei ook dat de hoeveelheid stimulus niet “gelijkmatig verdeeld” is over de economieën, met ongeveer $ 7 biljoen afkomstig uit G-20-landen.

“De zorg die we hebben gaat meer over opkomende en opkomende economieën die minder fiscale ruimte hebben, te maken hebben met externe accountproblemen, en ik denk dat ze moeilijker zijn”, zei ze.

Exit mobile version