De wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de VS bereikten 4,4 miljoen, waarmee het totaal over 5 weken meer dan 26 miljoen bedroeg

By admin

Het indienen van werkloosheidsaanvragen ging vorige week in een historisch ongekend tempo door met 4,4 miljoen nieuwe aanmeldingen voor werkloosheidsverzekeringen, wat het totaal van de afgelopen vijf weken op 26,4 miljoen brengt, aldus de Labour-afdeling donderdag.

Het totaal vertegenwoordigde een daling van 810.000 ten opzichte van de vorige week, maar het bedrag van vijf weken overtrof nu alle banenwinst sinds de financiële crisis.

Door Dow Jones ondervraagde economen hadden 4,3 miljoen nieuwe claims verwacht.

Met vrijwel alle andere economische indicatoren die wijzen op de ergste neergang sinds de Grote Depressie, worden werkloosheidsuitkeringen gezien als de meest actuele manier om te meten hoe diep de omstandigheden zijn beïnvloed door de sociale afstand in verband met het coronavirus.

Het totaal is veel erger dan alles wat de VS eerder hebben gezien, met de vorige piek van een week van 695.000 die dateert van oktober 1982.

Toch geeft de daling van de piek van een paar weken geleden aan dat “we waarschijnlijk de piek in claims zien als mensen weer aan het werk gaan”, zei Peter Boockvar, chief investment officer bij Bleakley Advisory Group. ‘Nogmaals, het tempo waarin ze willen is de vraag.’

Het totaal van vorige week werd met 8.000 verlaagd tot 5,24 miljoen.

Hoewel het totaal voor de week die eindigde op 18 april daalde, bereikte het continue aantal claims een nieuw record met iets minder dan 16 miljoen, een stijging van 4 miljoen ten opzichte van de voorgaande periode. Het voortschrijdend gemiddelde over vier weken steeg naar 5,8 miljoen, een stijging van 280.000.

De totalen blijven hoog omdat individuele staten blijven proberen om te gaan met de enorme toestroom van nieuwe claims. Alleen al in Florida waren er 324.718 nieuwe aanmeldingen, bijna het dubbele van de vorige week, volgens ongecorrigeerde cijfers. New York zag daarentegen een duik van bijna 190.000, waardoor het aantal claims sinds een week gehalveerd werd.