De wekelijkse werkloosheidsaanvragen in de VS bereikten 3,84 miljoen en bedroegen 30 miljoen in de afgelopen 6 weken

By admin

De eerste keer dat een werkloosheidsverzekering werd ingediend, bereikte vorige week 3,84 miljoen terwijl de golf van economische pijn aanhoudt, hoewel het ergste in het verleden lijkt te zijn, volgens cijfers van de arbeidsafdeling donderdag.

Door Dow Jones ondervraagde economen waren op zoek naar 3,5 miljoen.

Werkloosheidsaanvragen voor de week die eindigde op 25 april kwamen op het laagste niveau sinds 21 maart, maar brengen het voortschrijdende totaal van zes weken op 30,3 miljoen als onderdeel van de ergste werkgelegenheidscrisis in de Amerikaanse geschiedenis. De claims bereikten een record van 6,87 miljoen voor de week van 28 maart en zijn sindsdien elke week gedaald.

Het aanvankelijk gerapporteerde cijfer van vorige week werd met 15.000 bijgesteld tot 4,4 miljoen, wat betekent dat het meest recente totaal een daling is van 603.000.

Het aantal aanhoudende claims steeg tot net geen 18 miljoen, een stijging van 2,2 miljoen ten opzichte van de voorgaande week.

Het voortschrijdend gemiddelde over vier weken, dat de volatiliteit verzacht, steeg naar 13,3 miljoen, een stijging van 3,7 miljoen ten opzichte van het gemiddelde van de voorgaande week.

De stijging van de werkloosheid is het gevolg van pogingen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Hoewel sommige staten en gemeenten hun respectieve economieën weer online hebben gebracht, blijft een groot deel van de belangrijkste Amerikaanse infrastructuur op slot.

De aanmeldingen gaan in hoog tempo door, aangezien de regering de lijst met in aanmerking komende uitkeringen heeft uitgebreid en te midden van aanhoudende moeilijkheden bij de staatskantoren voor claimdossiers. Het Economisch Beleidsinstituut schatte eerder deze week dat het huidige schadecijfer waarschijnlijk onder de 12 miljoen ligt onder degenen die in aanmerking komen voor uitkeringen, maar deze niet ontvangen vanwege het onvermogen om een ​​dossier in te dienen of andere wegblokkades.

De staat Washington liet de grootste winst van de week zien, met een stijging van 62.282, een stijging van 75% ten opzichte van een week geleden, volgens ongecorrigeerde cijfers. Californië zag daarentegen een daling van meer dan 200.000 en Pennsylvania daalde met 63.312.

De problemen op de arbeidsmarkt weerspiegelen een grotere inzinking van de economische bedrijvigheid die pas recentelijk tot uiting is gekomen in de gegevens. Het bruto binnenlands product kromp in het eerste kwartaal met 4,8%, volgens een regeringsrapport dat woensdag er naar verwachting veel slechter zal uitzien wanneer de laatste herzieningen zijn doorgevoerd en pas begint te laten zien hoeveel schade is aangericht.

Economen verwachten niet alleen dat het Q1-cijfer fors lager zal uitkomen, maar voorspellen een daling in het tweede kwartaal die erger is dan wat de VS ooit hebben gezien.

De meest recente claimgegevens komen vóór het niet-agrarische salarisoverzicht van volgende week voor april. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei woensdag dat het werkloosheidscijfer waarschijnlijk boven de 10% zal stijgen vanaf het niveau van 4,4% in maart, dat een periode telde voordat het intense beleid van sociale distantiëring van kracht werd.

De non-farm payrolls voor april zullen naar verwachting een daling van 2,25 miljoen laten zien, met een werkloosheidspercentage van 15,1%, volgens voorlopige schattingen van FactSet.