FINANCIEEL.com

De weg van Zweden naar het NAVO-lidmaatschap was vrij nadat Turkije groen licht had gegeven voor een bod

De weg van Zweden naar het NAVO-lidmaatschap was vrij nadat Turkije groen licht had gegeven voor een bod

NAVO-top Vilnius 2023-logo zoals te zien op het scherm van een smartphone.

Sopa-afbeeldingen | Lichtraket |

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan stemde ermee in om het bod van Zweden om lid te worden van de NAVO te steunen, waardoor de laatste de weg vrijmaakt om deel uit te maken van de militaire alliantie.

“Het voltooien van de toetreding van Zweden tot de NAVO is een historische stap die de veiligheid van alle NAVO-bondgenoten in deze kritieke tijd ten goede komt. Het maakt ons allemaal sterker en veiliger”, zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg aan de vooravond van de tweedaagse NAVO-top in Vilnius. , Litouwen.

Erdogan had de verhuizing een jaar lang geblokkeerd en keurde eerst het bod van Finland goed. De bezwaren van Ankara waren complex, maar hadden vooral betrekking op de steun van Zweden aan Koerdische groeperingen die Turkije als terroristen beschouwt, en op wapenembargo’s die zowel Zweden als Finland, samen met andere EU-landen, oplegden aan Turkije wegens het aanvallen van Koerdische milities in Syrië.

De overval leidde tot protesten tegen Turkije in de hoofdstad van Zweden, die aan het begin van het jaar escaleerden toen extreemrechtse demonstranten een koran in brand staken. De stap werd snel bekritiseerd en dreigde het Zweedse NAVO-lidmaatschapsbod te laten ontsporen.

De NAVO zei dat Zweden en Turkije sinds de top van vorig jaar nauw hebben samengewerkt om de veiligheidsproblemen van laatstgenoemde aan te pakken.

“Zweden heeft zijn grondwet gewijzigd, zijn wetten gewijzigd, zijn samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding tegen de PKK aanzienlijk uitgebreid en de wapenexport naar Turkije hervat”, aldus de verklaring, verwijzend naar de Koerdische Arbeiderspartij die Ankara had aangemerkt als een terroristische organisatie.

De naties waren het er ook over eens dat samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding een langetermijninspanning is, die ook na de toetreding van Zweden tot de NAVO zal worden voortgezet.

De Amerikaanse president Joe Biden prees de ontwikkeling en zei: “Ik sta klaar om met president Erdoğan en Türkiye samen te werken aan het verbeteren van de verdediging en afschrikking in het Euro-Atlantische gebied.”

Het groene licht van Turkije voor het bod was echter iets dat “al een tijdje was voorspeld”, vooral als Erdogan voor een derde termijn zou worden herkozen, omdat hij de kwestie niet langer zou hoeven gebruiken om nationalistische steun te verzamelen, zei William Courtney, adjunct senior fellow bij RAND.

Voorafgaand aan de Turkse verkiezingen in mei zei de presidentiële woordvoerder van het land in maart dat Ankara “de deur open had gelaten” voor het bod van Stockholm om deel uit te maken van de militaire alliantie.

De uitbreiding van de NAVO langs de oostflank van Europa met het lidmaatschap van Finland en Zweden zou de militaire alliantie ook “veel sterker” kunnen maken, voegde Courtney eraan toe.

“De toevoeging van met name Finland aan de noordflank brengt een geheel nieuwe capaciteit voor de NAVO langs de oostelijke rand.”

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert