FINANCIEEL.com

De weg naar het lidmaatschap van Oekraïne is een haalbaar doel, zegt Litouwen

De weg naar het lidmaatschap van Oekraïne is een haalbaar doel, zegt Litouwen

Oekraïne NAVO-route een 'haalbaar doel' op top, zegt de president van Litouwen

De Litouwse president zei maandag dat het uitstippelen van een pad voor het NAVO-lidmaatschap van Oekraïne een “haalbaar doel” is, ook al zijn er minder veiligheidsgaranties aangeprezen door leden van de militaire alliantie voorafgaand aan een tweedaagse top deze week.

In een gesprek met Steve Sedgwick van CNBC in Vilnius zei Gitanas Nauseda dat verschillende tussentijdse veiligheidsgaranties zouden worden besproken wanneer de NAVO-leden elkaar dinsdag in de Litouwse hoofdstad ontmoeten, maar hij voegde eraan toe dat Oekraïne uiteindelijk een rechtmatige plaats in de militaire alliantie had.

De Amerikaanse president Joe Biden zei zondag dat Washington bereid is Oekraïne op dezelfde manier veiligheid te bieden als Israël, door “de wapens aan te bieden die ze nodig hebben, de capaciteit om zichzelf te verdedigen”. Deze opmerkingen werden herhaald door de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.

“Als tijdelijke oplossing op weg naar volledige integratie in de NAVO zou het kunnen worden overwogen. En het is een vrij gunstige vorm van samenwerking. Maar dit is geen vervanging voor het volwaardige lidmaatschap van de NAVO”, zei Nauseda.

“Ik denk niet dat dit het uiteindelijke doel is voor Oekraïne. De uiteindelijke bestemming van Oekraïne is om deel uit te maken van de NAVO-alliantie”, voegde hij eraan toe.

Gevraagd of Oekraïne tijdens de vergadering van deze week een weg naar lidmaatschap zou krijgen, zei Nauseda dat het mogelijk was.

“Ik denk dat het is [an] haalbaar doel en dit is ook een heel belangrijk doel”, zei hij.

Kiev vroeg in september 2022 versneld NAVO-lidmaatschap aan als vergelding tegen Moskou nadat het zei dat het vier Oekraïense regio’s had geannexeerd tijdens zijn volledige invasie. De Europese expansie van de NAVO wordt door de Russische president Vladimir Poetin lange tijd beschouwd als een punt van provocatie.

De NAVO laat de belangrijkste lidmaatschapsvereiste voor Oekraïne vallen

Eerder op maandag zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmytro Kuleba, dat de NAVO de vereiste voor het actieplan voor lidmaatschap (MAP) voor Oekraïne heeft laten vallen, een van de belangrijkste knelpunten in de toetredingsonderhandelingen.

Nauseda zei dat dit de onderhandelingen zou vereenvoudigen en versnellen, en voegde eraan toe dat Oekraïne tijdens de bijeenkomst waarschijnlijk verdere toezeggingen van steun van NAVO-leden zal zien.

“Oekraïne heeft nodig [a] politiek signaal, maar Oekraïne heeft ook praktische steun nodig, en ik denk dat die steun zal worden verleend”, zei hij.

NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg (L) en de Litouwse president Gitanas Nauseda spreken de media toe voorafgaand aan de NAVO-top van 2023 op 10 juli 2023 in Vilnius, Litouwen.

Sean Gallup |

Het is niet duidelijk of de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy de top van deze week zal bijwonen, nadat hij eerder had gezegd dat hij dit alleen zou doen als Kiev een “signaal” zou krijgen over toetreding tot de alliantie.

Nauseda zei echter dat hij hoopvol en verwachtingsvol was dat zijn tegenhanger zou verschijnen.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om hem hier in Vilnius te zien, vooral nu”, zei hij, wijzend op de toenemende veiligheidsrisico’s rond de oostflank. Het volgt op de schijnbare verplaatsing van de Russische Wagner-troepen naar Wit-Rusland na de mislukte muiterij van de huurlingengroep iets meer dan twee weken geleden.

“De veiligheidssituatie in onze regio verslechtert. Het verbetert niet, het is zelfs niet stabiel”, zei Nauseda.

“We zien extra vermogens naar de regio Kaliningrad worden gestuurd. Wit-Rusland speelt als nauwe bondgenoot van Rusland een steeds belangrijkere rol. We moeten ons er dus van bewust zijn dat we de beslissingen moeten nemen om de hele oostflank te versterken.”

Een ander onderwerp dat nauwlettend in de gaten wordt gehouden tijdens de gesprekken zijn de lopende toetredingsonderhandelingen van Zweden, die te maken hebben gehad met tegenstand van Turkije vanwege beweringen dat Stockholm niet genoeg heeft gedaan om Koerdische groepen aan te pakken die Ankara als terroristen beschouwt. Landen hebben unanieme goedkeuring nodig van de bestaande 31 NAVO-lidstaten om toe te treden.

Nauseda zei dat hij hoopte dat er mogelijk al op maandagavond een oplossing zou kunnen worden bereikt met Ankara en mede-dissident Hongarije.

“Ik verwacht nog steeds dat er aangenaam nieuws zal zijn, misschien zelfs vanavond, ook over Zweden”, zei hij.

Gerelateerde onderwerpen

Voedselbanken worstelen met de bevoorrading omdat supermarkten hun verspilling terugdringen

Maersk verlengt de omleiding naar de Rode Zee voor ‘in de nabije toekomst’

In Oost- en Noordoost-Nederland zijn belangrijke wegen ondergelopen

Het overstromingsrisico blijft hoog, maar de dijken houden stand, zeggen ambtenaren

De Indiase Gautam Adani is opnieuw de rijkste persoon van Azië

De inflatie in de eurozone herstelt zich in december, wat de debatten over renteverlagingen aanwakkert